joi, 17 august 2017

CINEVA DIN MINE! (Partea a II-a)

   - Vezi, părinte!Asta vroiam să-ți spun! Mi-e frică de mine, cum mi-e frică de fesu’ lui bunicu’! Avea bunicul un fes, nu se despărțea niciodată de el, nici când făcea baie! Cineva din mine a zis că-i stă mai bine fără fes, așa că, într-o noapte, fesul a dispărut! Să nu întrebi cine l-a luat, că nu-ți spun! Cineva din mine a făcut pe el de frică, când a băgat mâna - n fes! Pentru că bătrânul, pe lângă economii, mai ținea și-o cursă antică pentru prins șoareci!  Ba chiar șobolani! A doua zi, numai cât s-a uitat la mine și a zis - dă banii și păstrează restul! Care rest, că zăcea pe fundul unei râpi?
     Cineva din mine îmi spune și-acum  că dragostea e lucru mare! atât de mare, că nu încape doar între doi oameni! De aceea a zis Dumnezeu să ne iubim aproapele ca pe noi și ca pe El, nu mai știu, m-am încurcat! De aia am venit la mata, să te întreb - chiar trebuie să-l iubesc pe episcopul de la Huși? Că și el e aproapele meu? Nu există nici un prag, ca la legi, de unde să știi care-i aproape și pe care trebuie să-l ții departe?
     Cineva din mine s-a fript de câteva ori în subzistența și rezistența lui, nu-i mai trebuie dragoste! Când îmi place de cineva, mă trage de mânecă, vezi că-i Buba! A scornit chiar și o teorie, precum că, într-o căsnicie, fiecare își trage turta pe spuza lui, de la început. Dacă înainte de pirostrii fiecare se preface că-i duios, după, devine colțos! Ea-l vrea acasă, el, la meci, la bere, cu băieții! Vrea și ea, cu fetele ! Se ia turta respectivă și se aruncă la tomberon, frige! Pentru cel mai slăbuț cu psihicul, arde până la bătrânețe! Se trezesc după cinș'pe ani și trei copii, încă mai copilăresc! Cineva din mine se înfurie, un psiholog spune că statisticile arată că se negociază regulat căsnicia!  Regulat, neregulat, se ajunge la divorț, pentru că fiecare trage a independență! Sau la prostie!
Mi-aduc aminte, părinte, de-o fază - eram puștan și cu un văr mai mare,  fuguța la spital, îi naște nevasta! Ajungem la locul accidentului, nu știm la care ușă să batem, el se duce la prima ușă, se uită pe geam, dă să leșine - Naște, neamule! Mă uit și eu, nu văd decât niște picioare crăcănate și niște personaje care trag de calul cu mânere, cel puțin așa se vedea! Nu știu ce a văzut el, eu, unul mă retrag! Abia atunci se vede născătoarea și fața născătoarei, nu era nevastă-sa! - La ce naiba mă uitam? zice văru’, - toate-s la fel!
      Cineva din mine nu e de acord cu asta, cum nu e de acord nici cu negocierea! El mai crede și azi că o relație ar trebui să se bazeze pe respect, înțelegere și comunicare! Nu pe dragoste, că nu suntem în telenovele! Eu mai cred și în educația de la mama acasă, unde și tata are partea lui, destulă! Nu poți pune două ouă, unul de porumbel, și unul, de struț, să legeni coșul, sperând să nu se spargă niciunul! Mai depinde și cât de mare-i coșul, ține și socrii în el? De ce nu pun iubire în coș?!? Pentru că ex - dragostea  e banc de tinerețe, când ți se umflă genunchii și te învelești cu pielea de pe burtă, nu de dragoste-i nevoie, ci de cea mai rămas de spus între doi care nu se plac nici ei pe ei!
    Gata, nu mai bate-n timpanul meu, am auzit! Dacă mai bați mult, te aude și părintele, zice că e toaca, e Judecata de Apoi! Uite, părinte, cineva din mine îți transmite urările lui de bine, dar întreabă de ce trebuie să mergem la biserică, să ne rugăm? Ca eu de-aia am venit, cineva din mine e tare nelămurit cu unele chestii de interpretare! Deci, numai în biserică ne aude Dumnezeu? Adică de acolo de unde cumpărăm lumânări, prescură, iconițe chinezești  sau cruciulițe din lemn? Unde se supără părintele dacă le cumperi din altă parte, zici că-s contrafăcute? Cineva din mine, spre deosebire de mine, drept- credinciosul și strâmb- cuvântătorul,  nu e de acord cu ce zici mata, că trebuie rugă colectivă! Și  că numai la biserică iese rețeta!  Spune că el mai bine se simte când se roagă pe marginea drumului, cu o condiție - să nu fie băltoace, că nu se mai roagă, înjură! 
     Cineva din mine spune că lui i-au fost ascultate rugile, chiar și când era blocat în baie! Spune că Dumnezeu e peste tot, n-are preferințe, poate doar de la mai - marii bisericii! Pe noi, ăștia mici și bâlbâiți, ne aude de peste tot, nu ne trebuie portavoce sau stație de amplificare! 
   Cineva din mine mai întreabă cum rezolvă biserica lipsurile? Nesimțitule, ce te-a apucat? Lumea vine  la biserică să se roage, nu să rezolve problemele umanității!  Sau să fie umană cu problemele nerezolvate! Totuși, părinte, cum rămâne cu trăitul în sărăcie, ajutorarea aproapelui, îndestularea flămândului, viața în cucernicie ori așa cum cere Domnul?  Nu că cineva din mine ar sări în foc pentru vreun pârlit, fiecare trebuie să lupte, nu să întindă mâna la pomeni!  Domnul îți dă, dar nu-ți vâră-n traistă, cică așa ar fi pentru unii! Cineva din mine nu e, iarăși, de acord, al naibii, Doamne, iartă-mă! căpos, nu se mai înțelege nimeni cu el și om, cu nevasta lui! Spune că, atunci când ne ducem, nu luăm cu noi decât costumul de scânduri și bani de chirie! Cică viermii au contract colectiv de muncă numai pe trufandale, nu pe chimicale! Știi, părinte, dacă mor și ai mei n-au bani de înmormântare, mă lasă la poarta cimitirului, până li se aprobă un credit ipotecar?  Cineva din mine e de acord cu ce spune lumea mai pe ultima sută, că a devenit un lux să te dai mort, mai bine viu și cu dinți de plastic! Cineva din mine e curios și în ceea ce privește construirea caselor parohiale, unde se fac și pomeni! Dacă eu ajut  financiar la construirea lor, de ce mai plătesc și închirierea, la fel cu cei care îi doare în  turul fundului de pantaloni? Adică-telea, tot prostu’ plătește?
      Cineva din mine stă și se-ntreabă -  de unde atâta ură într-un poloboc cu varză! Ah! nu era ură în poloboc, era ceva care vroia să strice gustul și culoarea fericirii? Păi, pentru asta avem unde să venim cu întrebări! Nu-s pertinente? Dar cine hotărăște asta, că nu văd prea mulți sfinți rătăcind prin biserici? Dumnezeu nu vrea moartea păcătosului ci îndreptarea lui, așa spune cineva din mine!  Sunt de acord, am simțit-o pe pielea mea ! Numai cu metodele de îndreptare stăm nașpa, nu prea avem tipare, și, mai ales, modele!
     Sacul meu cu întrebări e nesfârșit, iar cineva din mine tot mai pune-n el! Văd, însă, părinte, că mai mult taci , decât mă spovedești! Și nu înțeleg de ce te uiți urât la mine, nu dumneata le-ai inventat pe toate, nu se spune că Dumnezeu le-a făcut pe toate? Deși nu cred că pe lista lui de priorități stătea claie de biserici și mormane de mașini de lux! Păi ce, pe Isus l-au dus cu BMW-ul?
     -Apoi, fiule! mare păcătos ești , dacă așa gândești! se trezi la viață preotului, mut de surpriză până atunci. - Toate  cele închinate Domnului, cu cheltuială se țin, de! obrazul subțire, cu cheltuială se ține! Tu ești doar un blasfamitor, un fariseu, ar trebui să nu te primim în biserică!  Pentru că duci cu tine duhul Necuratului! Îndemni la gândire, contrar celor ce țin de mii de ani, crede și nu cerceta! Și să faci ce spune popa, nu ce gândește el! Să nu te mai prind pe-aici, decât după ce plătești contribuția! Iartă-l, Doamne, că nu știe ce face! Cum, uneori, nu știm nici noi, cei care nu suntem săraci  și nici săraci cu duhul!

Niciun comentariu: