marți, 10 aprilie 2018

POVESTIRE CU PEȘTIȘORI


În lac trăiau multe tipuri de pești, multe tipe, de peștoaice și mulțimi, de aplaudaci! Regele bălții era un șalău bătrân, ce sfâșiase multe plase de pescuit și avea un surplus de fier, datorat grămezii de cârlige și ancore, pe care le înghițise de-alungul anilor. Se zvonea că, în toată lumea, nu există un șalău mai mare, de care să-i fie frică și celor 4  somni bătrâni, niște monștri ai adâncurilor, dar fără dinții ascuțiți, ai regelui.
Regele se deplasa, de obicei, încon-jurat de curtea sa regală și în-jurat de supușii, care trebuia să se ascundă, nu se știe niciodată, ce-i trece zgubiliticului, prin țeastă! Curtea era alcătuită din legiuni de bibani, aranjați pe mărimi, două coloane de avați și un cordon, din scoici, care nu permitea nici gloanțelor asasine, să treacă. Rareori, curtea era precedată de fitofagi pe motociclete, dar, de când cu accidentul ăla, se cam ferea de așa deschidere, risca să se ridice ceva popor!
Crapii formau clasa mijlocie, în timp ce carașii, albiturile și somnii cei negricioși (și puturoși) alcătuiau  clasa de jos, proletariatul și fermierii, mai ales că stăteau mai mult, în mâl. Racii le dădeau, la toți, de furcă (sau de trident!), fiind mai stricători decât șobolanii, de pe uscat, cu care concurau, la prostii, cu carul!
Șalăul era mulțumit - în ultimii trei ani, după ce montase panouri de avertizare, și de circulație, pe tot cuprinsul lacului, rata mortalității s-a redus la jumătate. Cea a natalității a scăzut și ea, șalăul lăsindu-și icrele pe unde dorea mușchii lui fesieri, determinând creșterea numărului de răpitori și a spiritului de clan. Răpitoarea regină ajunsese mult prea dolofană, iar, în urma unui furuncul, amplasat  neomenește, în zone de colină, era aproape stearpă.
Meșteșugurile, mergeau bine! Comerțul, era în floare!  Ceva creștere economică, rivalizând cu buna - creștere, exista, undeva, pusă la borcan!
Totul a fost bine, până în ziua în care șalăul a primit cererea, de intrare în spațiul Șelghem, a unui rechin - ciocan, numele venindu-i de la faptul că a stat - ciocan, pe capul șalăului, până acesta i-a aprobat tranzitarea lacului, dinspre Siria, spre UE. Atâta l-a bătut la cap, că bietul șalău dăduse-n bâlbâială! Cu toate acestea, regele n-a pus botul cu ușurință, la ideea de tranzitare, a colțosului, acesta din urmă fiind nevoit să semneze un contract pe durată limitată, a cărui clauză principală era să nu se dea la tineretul studios, din lac! La  moșnegerime, mai treacă- meargă, putea rupe, acolo, niște cozi, cu tot cu fund, dar tinerele generații trebuiau protejate, nu-i așa?
Iată-l, așadar, pe rechinilă, în același bazin cu junele peștoaice, care, de cum l-au zărit au și început să-și unduiască torsurile, în sensuri diferite, dar toate însemnând  - vino-ncoa! Cum or reuși?!?
 Spumegând prin toate încheieturile, bietul rechin mai să uite care era scopul vizitei, că nu venise nici ca turist, nici ca să muncească, el venise să fie doar o umbră fugitivă, pe altarul peștilor autohtoni!
Scrise mărunt, unele clauze din contractul semnat, i-ar fi dat dureri de cap și de branhii, regelui și curții sale, dacă s-ar fi știut că rechinului, după 10 ani, de stat, în lac, n-a căzut deloc în puț...! când i s-a cerut - să se care! Pentru că mormolocul, care era juristul – master - chef, al curții regale, nu a băgat de seamă că nenorocitul de contract  permitea oaspetelui să exploateze tot ce mișca în lac! Când s-au prins de înșelăciune, era prea tărziu, rezilierea contractului  ar fi solicitat despăgubiri, de n-avea lacul de unde să scoată... fulgii, solzii, etc!
Prin urmare, și-așa deci, era vorba de capete seci, ceea ce a permis aclimatizarea lui Rec, în bazinul larg, al peștișorilor de apă dulce! Ajunse, animalul! să nu mai cunoască gustul apei sărate, unde-l fătase ma-sa, se îndulcise, îndeajuns, în ape cu multe lipitori! Apropos de lipitori! Rechinel nu ieșea niciodată fără trupa lui, de lipitori, care ajunseseră să concureze, la trup, șarpele cu boia, pardon! boa! Să mai comenteze  cineva, că peștele nu îngrașă!
După 30 de ani de la Rev..., adoptare! regele lacului era, acum, Rechinisol, după o lovitură de stat jos, din coadă, care zăpăcise pe șalău! Care și-a pierdut capul! Care a ajuns în burta lui Rechinamente, așa, din întâmplare! Curajoșii, care au dorit să protesteze împotriva unui așa sacrilegiu, fie au umplut apa, de bulbuci-pe-ei, fie au sfârșit, jucând barbut, în burta Regelui!
Hoardele de lipitori, bibani, avați și scoici au trecut, degrabă, de partea învingătorului, care s-ar fi umflat în pene, dacă le-ar fi avut! Viața s-a schimbat substanțial, niciun pescar nu avea curajul să se apropie de apa cu mătasea - broaștei, după ce câțiva dintre ei, fuseseră descoperiți, parțial, împrăștiați, pe maluri.
Și, poate că povestea ar mai fi durat multă vreme, dacă lăcomia nu ar fi dus la groaznicul deznodământ -  regele muri, înțepat în gât, de un os de pește! Asta, din cauză că nu se putuse stăpâni și se luase de bătrânul somn, aproape înțepenit, din cauza grăsimii, pe fundul apei. Când  i-au făcut autopsia, au găsit ditamai osul, în gâtul regelui, de zicea-i că și-a băgat unghia-n gât! Cum - cine i-a făcut autopsia? Prietenii, ce credeați? Adică racii și curtea regală!
Bătrânului crap, care l-a succedat la tron, nu i-a trecut niciodată prin minte, că fusese împins în față, de partidul său, era o perioadă tulbure și nimeni nu-și dorea să rămână fără cap, că era vai de înotătoare!
-Cât de mare și bogat, e regatul meu! ofta, din când, în când, noul rege, fără să știe că lacul abia măsura 100 hectare!
Lumea lui mică, avea tot atâtea probleme, cât o lume, de mii ori, mai mare! Și înconjurată numai de rechini!



Niciun comentariu: