duminică, 12 august 2018

MODA ORAȘELOR SUSPENDATE


-Ce te legeni,(p)omule?
Fără ploaie, fără vânt
Cu crengile spre pământ?
-De ce nu m-aș legăna?
Asta nu e treaba ta!
Tu să-ți vezi de ale tale,
Că mă bagi mereu în boale!

           Așa spunea poetul?
Dispariția pădurilor în România, pe care nimeni nu și-o asumă, dar există și nu poate fi negată, ne duce, treptat, către coada nozii europene! Mai avem un lat de palmă și o să ne uităm la jardiniera de pe balcon, în timp ce copiii noștri vor mânca castane, fără copacii respectivi! Ca să nu mai vorbim că Asociația Javrelor Ordinare și-au trimis cățeii, să facă scandal că n-or să mai aibă unde să ridice piciorul!
            În DE CÂND E LUMEA ȘI  PĂMÂNTUL, PRIN CORTUL NOSTRU BATE VÂNTUL!” unul dintre personaje este micul și stingherul copăcel de pe blocul cu aerisire naturală. Adevărul e că nu e nici mic, și nici stingher, mai are niște confrați, care pot fi văzuți de pe partea dindărăt! O adevărată pepinieră suspendată, acolo au găsit, sărăcii, să-și înfingă copitele, pardon! rădăcinile! Cine știe ce pasăre o fi luat semințele pe cizme și le-a uitat la înălțime! De unde să știe păsăroiul cu cine se învecinează? Sau poate vreun fermier a dorit să fie mai aerian decât de obicei și să ia subvenția de bloc, așa că a aruncat, și el, niște boabe de fasole, să-i crească vrejul ca-n povestea cu fasolea fermecată! Cum nu se știe de unde provenea fasolea, s-a trezit cu un copăcel modificat genetic, care și-a întins crenguțele către inima caldă a omenirii!... Cât de poetic sună!

 Surprinzător! dar moda copacilor pe clădiri, nu e nouă și nici copăcelul ăla nu e singular, după cum am mai spus! Scamatorul, transformat în păsăroi călător, a mai scos din pălărie și alte exemplare copacine, copăcești, arboricești sau cum vreți să-i spunem, cum avem în foto alăturat! E o întreagă junglă, care arată cât de mult iubesc con- orășenii mei codrul, frate cu românul, de la săgeata de silex și până la dat cu barda...!
          Trist nu e copăcelul, nu sunt copacinii, nici pădurea care i-a născut, ci imobilul! Care arată ca după borbardamentul cu găluște! Ia să vedem, recunoașteți personajul?
             Ca să vă pun la dospit și apoi, la copt, cât vă frământați creorii, să descoperiți locația, eu o să trăncănesc despre lumea antică, de unde cică ar proveni niște jocuri olimpice! Cum ar fi aruncatul cu măslina, spartul nucilor, cu limba, șahul intensiv, cu steroizi, și football-ul, cu hemoroizi! Apariția privatului și al privatelor, a decongestionat cârcoza edililor, care au început să viseze doar telegondole, teleferice, televizate și telecomandate! Spa, pentru fiecare țăran fără duș în casă! Piste de alergări, de frica câinilor! Sssport, bă! nu glumă! Unde ești, tu, Udreo, maică, ca punând mâna la ei, să îi faci de o piscină, de-un teren, pe mititei? Vedeți, tot a fost cineva care a dus anumite sporturi, din pat, până hăt! departe, în Coasta Rîca!
            Mă bucur că au apărut săli de spot private, terenuri și piscine, dar ce nu înțeleg -  PE ASTA CINE O PATRONEAZĂ? Și asta s-a făcut frate cu românul, de cresc copaci pe ea?
         Proprietatea privată, nu mă interesează, nu-i a mea! Aspectul, însă, te îndeamnă la bocit! Nu înțeleg cum rezistă vecinii în preajma unor asemenea construcții, care seamănă cu Clubul Bocitoarelor Reformate sau cu Asociația Vrăjitoarelor și Pomanagiilor! Și cum asemenea demolăciuni, stau, bine - merci! în hernia ombilicală a târgului, zisă buricul târgului?
             Ca multe alte construcții, care nu spun și nu vor spune mare ceapă, pe-un kil de caș, generațiilor de azi, rolul lor încetând odată cu noua eră spațio-tempo-Rară, marcată de zborul felinarelor chinezești în spațiu! Așa cum arată doamnele” astea de pe centru, nu-ți mai vine să te duci pe centură! Care, oricum, nu există, rămânând doar damele adiacente! Și alea, cam nașparlii!
            V-ați dat, bineînțeles! seama că e vorba de vechea sală de sport a orașului, devenită, între timp, (ra)sol pentru copăcei!

            Iată că nevoia de a mări spațiul verde a orașului a fost întregită cu noii arbori! Mă bucur pentru ei și mă întreb ce-or să se facă, când or să ajungă mari!  Poate se vor apuca de sport și vor da o fugă până la Primărie, să povestească cum sunt dați jos de-acolo, sub pretextul că li s-a urcat la cap!


PS Tot nu știți de ce nu intră lucrurile în făgașul lor? Pentru că ne-am obișnuit să vedem numai ce ne place! Fiind moda nenorocilor, a violurilor și a încăierărilor între clanuri (mai nou), pe asta ne axăm!  Iar ce nu ne place, nu vedem! Asta nu însemnă că nu există! O băgăm pe aia cu CE FRUMOS ȘI CE EDUCATIV E...?

Niciun comentariu: