miercuri, 1 august 2018

NICI ÎN CĂRUȚĂ, NICI ÎN TELEGUȚĂ! DAR MI-E TEAMĂ, MĂI DRĂGUȚĂ...!


    Prin liceu, noi, moldovenii, erau ciuca miștourilor!  Mi-e teamă că nici acum n-am scăpat! Regățenii, și alți ca ei, uitând că metropolele” lor n-ar fi existat și fără truda săracilor moldoveni, fugiți de - acasă din cauza sărăcirii aduse de politica vecinătății cu tătucul” rus! Oare să fi fost doar un zvon deplasat, că Moldova de dincoace de Prut nu merită dezvoltată, că stă sub semnul dezlipirii de țară și contopirea cu frații moldoveni, sub sceptrul fatidic al știm noi, cui?
            Ce legătură au cele două? Simplu - toată viața am suferit bălăcăreala tuturor încrezuților, care ni se credeau superiori, numai pe motiv că stăteau la etajul 7 și li se înfunda canalizarea, nu ca noi, cu buda-n fundul curții!
            Am mai povestit cum, întro astfel de situație, puilor de jmecheri le-am cerut să-mi dea exemple de personalități din orașele lor, dar care să fie native, nu importate de la moldoveni! Pe lângă faptul că nu prea știau nițică istorie locală, mai dădeau și cu buca-n perete, enumerând celebrități care nu erau de-ai lor, după cum mă așteptam. Cum să plec, eu, capul, în fața acestora, când orașul meu natal, Bârlad, a dat atâția oameni de seamă, fiind considerat un orășel mic, dar presupus a fi al doilea oraș cultural al regiunii moldave? Mi se zbârlește chelia și părul de sub braț, când văd cum propaganda ultimelor decenii, m-au transforma, pe mine, un vasluian și-un bârlădean, în violator, bețiv cu diplomă, mare puitor de țânci! Moda exagerărilor, a prezentărilor deșuchiate, a bla-bla-ului profesionist și a mediatizării crimelor și atrocităților locale, au transformat zona în subiect de batjocură, decât să zici că ești din Vaslui, mai bine mormăi în patagoneză și scuipi, în cicicungheză!  Tragedia e că tocmai frații băștinași, în căutare de bănuți cu gaură, au profitat de toate nenorocirile, să mai facă un ban - grămadă, cu riscul de a ne transforma în canibali cu proteză și profanatori de gunoaie!
           M-am decis să nu mă feresc să spun că sunt din Bârlad! Chiar dacă mulți dintre con-orășenii mei ne-au făcut de râs prin toate găurile lumii, mai ales în relațiile cu proprii lor concetățeni. Sau nu știți de cine se feresc românii plecați afară? Bineînțeles, tot de români, că-s maeștri la țepuit!
         Urbea s-a îmbogățit cu nu știu ce punct de descărnare turistică, despre care știe 1% din populație! Cât despre valorile turistice locale, putem enumera restaurantele, coaforurile, băncile și service-urile auto neautorizate. Nimic despre istoria locului, care e așa plină de evenimente, cum trebuie să fie la un oraș cu atestare istorică de peste 800 de ani!
Zilele trecute, cineva mi-a povestit o întâmplare recentă, care mi-a adus aminte de “Tache, Ianke și Cadîr” al localului Victor Ion Popa, fericitul deținător al Teatrului ce-i poartă numele! Nu-i deținătorul teatrului? Zău, dar câți știu asta? Pe la școală, n-ar trebui insistat pe tema asta, a personalităților locale?  C-or să creadă copiii, că scriitorului îi vine numele de Popa, pentru că predica la Domneasca!
Câți mai știu că Bârladul a avut una dintre cele mai mari comunități evreiești din țară? Câți știm dacă sunt cimitire evreiești în zonă și unde sunt? Unde este sinagoga ? Și, mai ales, cât a câștigat orașul  de la această comunitate, acum aproape inexistentă, în decursul secolelor? Unde se află această locație?
De curând, niște turiști din Israel au venit în oraș, să-și caute rudele decedate. Numai cu ajutorul GPS-ului, au nimerit unde nu trebuia, bine că nu i-a păpat javrele maidaneze, mari amatoare de părți suculente din import. Oare se vor mai întoarce sau le va fi frică să nu dea de Dracula de Bârlad? Cine poate să-mi spună – unde se pot găsi vederi cu puncte turistice din oraș? Înafară de ruinele fabricilor locale, de fostele blocuri în care etnicii locali și-au consumat existența, fără gropile, șanțurile și cotețele de găini, ce împânzesc orașul! Parcă suntem pe Venus, (fără munte), nu întrun oraș cu mii de personalități istorice!
Aveți idee unde se află și ce reprezintă această clădire? E tot în buricul târgului! I se spunea Tribunalul Vechi! Acum se află în Gorobeții Noi! Să vină turiștii, noi suntem pregătiți!
Cu așa grijă de istoria și cultura locului, nu-i de mirare că suntem mai cunoscuți prin violuri în grup! Noroc cu filmul românesc -”S-a furat mireasa”, unde Jojo e o fostă Miss Bârlad, care mi-a făcut părul măciucă, și nu de râs, de râs ne-au făcut pe noi, bârlădenii!
De-acum nu voi mai accepta să fiu târnosit de orice băgător de ștăngi, pentru că am și eu orgoliul meu! Și voi mai reveni pe acest subiect, până o să cad în nas, nu se merită să fim înjosiți, doar pentru că niște creiere amputate cred că, dacă   acolo unde e sărăcie, nu există și valoare!
Păcat că avem o țară frumoasă, dar nu știm s-o respectăm! Păcat că avem o istorie bogată și noi îi lăudăm pe alții! În sfârșit, păcat de orașul meu, că nu se găsesc cei care să-l așeze acolo unde îi este locul!

Niciun comentariu: