miercuri, 29 august 2018

SĂ NE EDUCĂM COPIII? SAU PE NOI?


      Văd din ce în ce mai mulți părinți ofuscați de progeniturile lor, reclamând că nu-i pot ține-n frâu! Că, vezi Doamne! sunt atât de deștepți, că trebuie să faci după ei! Adică, să nu înțelegeți altfel, să faci cum vor ei, ăștia micii! Bătrânul arici desuet se întreabă - dacă atunci când sunt mici, sunt de neoprit, când or fi mari, trebuie un buldozer sau un tanc? Flota americană, plus vapoarele românești cu oi?
            Mi-e teamă (cum mi-e teamă mie! de-al naibii!) că ne furăm căciula - când ne umflăm în penaj, indicând genialitatea urmașilor direcți, de fapt ne indicăm pe noi - AICI SUNT GENIILE! Nu-i normal, ca dintrun geniu, să se nască un geniu mai mic? Ei! ce dacă am rămas repetent  de două ori, n-ați auzit câte Einstein a chiulit de la școală și tot a descoperit terroria aia, a mărului relativ aruncat în susul josului? Nu! Darwin e ăla cu maimuțele, lu ăsta nu-i plăcea mărul, că ține doctorul departe! Din familia mea de genii, normal - fiul meu e un geniu, face la oliță de la șase ani, în timp ce scrie un poem iubitei, cu o mână, butonând și festonând tableta! Nu-și prea găsește mucii, dar nici geniul de mine nu folosea o lupă în acest scop! Ba EU scoteam ciorăpelul, să dau pe la nas, nu ca fiică-mea, care fuge când vrea s-o mucească mă-sa, cu o pereche de Tanga!
            Copiii sunt foarte normali, mai normali ca anormalii de noi, părinții! Normal că, datorită multitudinii de surse de informare, dezinformare, cultură și incultură, prind mai repede. Să ne comparăm cu ei, nu ține, nu suntem la același nivel. Să mă compar cu un copil de azi, ar fi cam în același oloi cu o comparație idioată - omul din Neanderthal, cu mine! Ăla, cu măciuca lui, eu, cu sculele epocii moderne, gen Yphone, dronă, etc! 
            Așa și cu acești copii minunați, pe care, uneori, părinții lor i-ar strânge nițel de gât, numai puțintică liniște, să aibă! Se uită, însă, că ei sunt rodul educației pe care o primesc de la părinți! Ai scuipat în farfurie, o găsești pe-a ta, plină! Cum se spune-Feed(- in-) back”? După faptă, și răsplată”?
            Nu sunt specialist în psihologia copiilor, cu părinți, sau a părinților, cu copii!  Dar mi se pare că acești copii au nevoie de dragoste, nu de alintături în exces! Se recomandă, ca să nu cazi de fazan, să le spui că îi iubești, când dorm! Creierul lor înregistrează declarația, o prelucrează la rece și la cald, copilul știe că este iubit! Așa că,  atunci când urli la el, să stea cuminte, dacă nu înțelege că-i buba mare, atunci sigur te urăște, el n-a înțeles de ce urli! Poate să urle și el, și atunci să vezi întrecere! Din care, EL va ieși învingător, e mic și prostuț, n-are șapte ani de-acasă, ca părintele corigent!
            Cât am urât impunerea! Să fii nevoit să faci ceva, ce nu-ți place, și care nu înțelegi - la ce folosește? Un fost director de-al meu spunea că poți aplica câte sancțiuni vrei, dacă respectivul n-a înțeles unde-a greșit, îl pedepsești degeaba! Copii sunt mult mai greu de convins, mai ales când nu înțeleg nici ce spui! Și cum ăștia, micii, sunt născuți cu Biblia Protecției Copilului, în scutec, nu rezolvi nimic cu mardeala, riști să hrănești gândaci de bucătărie, cu seringa! Nu rămâne decât să explici, și iar să explici, cum poți și cum te duce mintea, care ar fi buba neagră, care s-ar  prăsi, dacă  copilul face ce nu trebuie! Teoria conform căreia, dacă eu n-am avut, el să nu ducă lipsă, e, cred eu! greșită - vrei să cumperi ceva, care ar trebui obținut pe gratis! Plus că fițele apar tot de la prea multă alintătură!
            Vroiam să spun că NOI trebuie să îi educăm, ca EI să înțeleagă! Dacă părinții noștri n-au fost în stare să ne spună că ne iubesc, ca să nu cadă de fazani, NOI trebuie să le spunem că-i iubim și că, de aceea, îi și certăm! Când vor fi părinți, să poată spune că le-a prins bine dojana, nu că i-a enervat, ultragiat, jignit sau i-a umplut de ură! Și, din când în când, să le cerem puțin respect, fără să ne fie teamă că nu le place! Poate că n-or să le placă multe, dar străinii nu-i vor ierta când vor greși, pe când părintele, chit că greșește,va mustra și va ierta!
            Cei ce ne urmează au nevoie nu doar de lucruri scumpe și mofturi, acestea ascund exact lipsa dovezilor de dragoste din partea nostră! Dacă suntem proști, nu vor înțelege că dacă-l vrei acasă, o faci pentru că vrei să-l știi în siguranță! Dacă îl cerți, e pentru că te doare inima, să-l vezi suferind!
            Luați exemplul de la animale! De la care vreți! Pînă și cele mai negative ființe, dovedesc dragoste față de pui! Excepțiile întăresc regula! Culmea! nu au gură să spună ce simt, dar fac asta prin alt mod! Noi, oamenii, nu putem spune TE IUBESC! fără să ne înjunghem! Și ne simțem așa mămoși, doar când dorim, nu și când trebuie! Când greșește copilul, atunci trebui să-l înțelegi și să-i explici, nu când îți vine bine ție!
            Și mai trebuie să le înțelegem dorința de a place, cu orice preț, și de a fi băgați în seamă! Pentru că toate astea le moștenim din generație în generație - și noi, maturii, vânăm admirație! Numai că nu mai putem să creștem, decât în urechi!
             Nu scriu, pentru prima oară, de-astea, cu copii? Le-ați mai văzut undeva? Și ce concluzie ați tras?

Niciun comentariu: