miercuri, 22 august 2018

“REGATUL CERULUI”


  Cred că am văzut KINGDOM OF HEAVEN de vreo 6  ori, dar tot nu m-am săturat! Trecând peste inevitabilele inepții ale cinematografiei americane contemporane, când zidurile Ierusalimului cad sub bobardeua lui Saladin, dar se văd că-s din polistiren expandat, fără liant, iar sculele” utilizate aparțin, pe undeva, altui secol, Orlando Bloom ne dovedește că n-a păpat dolari pe degeaba, n-are, el, puf la gură, prea mult, dar are mesaj!
       De fiecare dată îmi amorțeste limba-ntre măsele, deoarece filmul e plin de sensuri, spre deosebire de TROIA, unde gecile de piele ale bike-rilor seamănă cu țoalele grecilor puși pe dărâmat cetăți,(sau invers) lipsesc tancurile americane, drapelul și telemetriștrii! “Regatul Cerului", în viziunea lui ăla care a făcut filmul, este o chestie de inimă și suflet, plus povestea fierarului care a înțărcat bălaia, fugind cu tac’ su, ca să drăgostească cu o prințesă adulteră, (cu plod lepros, pe care l-au și scos din film ai noștri!), și care sfârșește ca nevastă de făcător de potcoave! Sex, luptă, popi necredincioși sau, mai rău, fanatici, plus o mulțime de violență, care face deliciul fiecărui film de astăzi!
            După cum descriu, pare că  jelesc la umbra filmului, dar nu-i așa - mesajele sunt subtile, dar trec neobservate sub mormanul de detalii, care mai de care, mai băgăcioase în seamă! Mesaje cum ar fi transformarea omului, din sclav, în propriul stăpân! Sau cum fanatismul religios, devenit contagios, se izbește de personalitatea puternică a conducătorilor săi sau chiar de forța interioară a omului mânat de interese mai presus de persoana sa! Asta îmi place mie, la americani, sunt patrioți, și nu-i  invinuiește nimeni că sunt naționaliști, cum se practică pe la noi, ei fiind mama naționaliștilor, cu tot cu bunici și străbunici!
            După ce se termină filmul, cad pe gânduri - oare de ce nu-l bagă în seamă nimeni? Cu gândul la capete tăiate și proptite-n par, cruciați cu carii și sânge vărsat din belșug, eroul Balian (care împarte celebritatea cu Cavalerul Arn, altul care a apărat Ierusalimul, dar din stirpe nordică!) nu are o variantă și pentru Gheorghe Căruțașul, alt apărător al Pâmântului Sfânt, de pe plaiuri mioritice! Posibil, din Teleorman! Noi de ce n-am da cavaleri, să lupte pentru slava creștinismului?
          Pentru că ne batem joc de credința străbună, deși mulți români se laudă ca merg la Mormântul Sfânt și la muntele lui Athos! Nu sunt siguri a cui e muntele, decât când ajung la Paris! Paradoxal, dar nu-i vina lor! Biserica ortodoxă are destule preocupări, cum ar fi lumânările, prescurile și icoanele făcute, mai nou, în China! Dar astea le-am mai spus și altă dată, n-are sens să tot lungesc pelteaua.
          REGATUL CERULUI, însă, îmi stârnește pofta să întreb - părinte, când nu predici despre cotizațiile la biserică, n-ai vrea mata, să ne spui și vreo două vorbe despre ideologia gender? Că subiectele fierbinți nu se scot din cușmă doar la alegeri, mai avem și noi întrebări?
            Ideologie, sau nu! genderismul pare să prindă contur și la noi! După ce religia noastră a supraviețuit imperiului habsburgic, imperiul otoman, ocupației bolșevice și epocii comunismului, pare să se auto-submineze, din lăcomie! Ah! nu s-au schimbat pildele, dar scandalurile din ultimii ani par să sară capacul de la oală, din care sar stropii genderismului. Despre care nu știm mare lucru, nici eu nu știam până de curând și nici acum nu sunt convins că știu!
            Ideologii sau lăcomii, sunt unele aspecte care nu mi se par la locul lor! Sexul e o chestie utilă, necesară și de aderat, dar nu când îl faci cu o scorbură de copac sau cu ciotul lui Stejaru’! Nu știu dacă părintele are dreptul să se hlizească, când puștiul familiei, abia coborât de pe oliță, după hârtie, promite că-și bagă țuțurelul! Haideți să nu fim demagogi și falși pudici, că stilul ăsta a devenit fenomen, poate din cauză că țăș-bâștii concurenți la oliță au mai multe cunoștințe despre subiect, decât tot familionul, adunat în grup! Chiar azi am auzit o puștoaică de clasa a IV-V-a, emițând teoria băgării a ce nu posedă decât în vis erotic!
            Dacă părinții zic niente, biserica se face că are altă îndeletnicire, refuzând să pună pe tapet spinoasă problemă a sexului, indiferent cu cine! Au mai rămas jandarmii, să ne frecționeze cu... chestiile alea, că nu le pot pronunța numele! Pericolul nu constă în sex, ci în lipsa lui (hop!nu vă ambalați!), ca mijloc de procreere, avem o natalitate ”mortală”, și-așa! Nu că nu se mai fac copii, chiar, la unii, s-a stricat Xeroxul, dar puțintică atenție și nițică dezbatere, n-ar strica!
            Ce legătură are asta, cu REGATUL CERULUI? Ieri, o tânără mamă spunea că-i ajunge un copil, deja s-a săturat! Că, dacă îi ține soțul, și-i naște ea, nu-i problem, zece, face! Cu nașterea se descurcă, cu ținutul în burtă, nu! N-am înțeles până unde ajuns democrația, ca și tatăl să țină bebeul sub buric! Și atunci, cine ne explică care mai e rolul mamei, doar de prezență la sedințele cu părinții? Cum stă relația de cca 9 luni, dintre făt și mamă? Dacă îl ține tatăl, nu-l învață la bere și la prostii? Și nu-i mai trebuie mamă? Ce! laptele praf e mai consistent decât cel matern, dacă-i tratat cu latte macchiato sau puțintel alcool! Prostii! dacă tatăl poate sta în concediu post natal, n-a putea lua ziua, sarcina, s-o înapoieze la schimbul doi?
            Mă simt ca-n afară gardului la REGATUL CERULUI, ăla de minte și inimă! Numai că am din ce, în ce mai puțină minte, iar inimă, nici atât! Degeaba căutăm liniștea interioară, dacă tărăboiul din jurul vieții noastre ne îndemnă la prostii! Apropos! ce credeți că e mai rentabil, să servești într-un bar sau să te prostituezi? Mai ales când îmbini utilul, cu plăcutul! Care-i REGATUL CERULUI, părinte? Ne explici și nouă, nedestupaților? 


Niciun comentariu: