sâmbătă, 18 august 2018

AMĂRÂT, DAR O DUC BINE! (relache de week-end!)

Cele aproape trei ultime decenii ne-au lăsat insensibili chiar la trăirile noastre! Golănelile și răstălmăcirile ne-au linșat partea bună din noi, punând, în loc, tot felul de resturi putăcioase! Nu mă pot împiedica să nu gândesc urât, când am văzut că se fac astăzi donații și fapte caritabile, de către persoane care au furat cu amândouă labele din față! Scuzați, nu au furat, au achiziționat și au tranzacționat, pe cale legală, tot ce era sub coviltir, de n-a mai rămas mare ciupercăraie!
         Nu am pic de încredere în ONG-uri, mă apucasem, odată, să fac și eu, unul mare și lat, sfătuit de un politician de bine, care nu știa pe unde să mai scurgă niște mălai, cu tot cu tărâțe. N-ar fi fost ceva rău, cine știe ce cocălar eram acum, răsucind furca cu euroi, spre binele dezmoșteniților și al meu personal!

            Nu mai uit niște Teledon! Cum nu mai uit o amărâtă de asociație, care a vândut ce era mai bun din donații, apoi a dat și la necăjiți, câte-o gaură de la covrig! Chiar de vă revoltați, tot nu înțeleg de ce trebuie să-i ajut eu pe nevoiași, dacă ei nu vor să se ajute singurei? Cam multe nu înțeleg eu! Cum sunt și pomenile electorale! Știți care e râsul curcanului și-a pelicanului? Că dai unuia ceva, să te voteze, și ăla votează pe altcineva! Dacă nu ești prevăzător, și nu-l verifici! Cum? nu-l poți verifica? De ce nu? Dacă îi dai un buletin de vot gata făcut și-l plătești pe guguman, să ți-l aducă pe cel în alb? Nu merge?

       Nu mă refer la modurile în care se fraudează alegerile, pentru că inima mi-e prea plină de bucurie - mai sunt și oameni printre noi! Oameni buni, care nu se gândesc doar la ei și la avantajelor lor! Care mai și cheltuiesc, nu fură de rup, doar pentru fundul lor lătăreț! Și mi-e rușine că nu sunt ca acești oameni buni,  eu dau din gură, în timp ce ei dau din buzunar și din mâini! Bineînțeles, nu - s singurul care dau din clanță!
    Ieri am aflat de termenul “ zi donată”! Nu săriți pe mine, nu pot să le știu pe toate, n-am nicio șansă! Nici nu știu dacă am reținut corect termenul! Dar i-am reținut semnificația! Iată cum s-a întâmplat - având o problemă personală cu o doamnă, alta decât ce se presupune, m-am apucat s-o deranjez, fără să știu că era ziua ei! Nu m-a aruncat pe fereastră, cum ar fi trebuit, niciun buchet de păpădii, nu i-am dus! M-a ascultat, m-a lămurit și, discret, mi-a spus că e ziua ei! Cunoscut fiind faptul că majoritatea noastră, în astfel de zi, e cherchelită, pusă pe torturi și alte chismindrele, m-am simțit ca un pui golaș, făcând nudism în parcul orașului! Limba, de obicei versată la prostii, a început să bâlbâîe scuze, care nu interesau pe nimeni.
     Doamna mi-a spus să nu-mi fac probleme, ea și-a donat ziua persoanelor defavorizate! Zău că n-am priceput, așa că am cerut explicații și am fost servit:
    -Am o pagină, o adresă, unde pot prietenii mei să pună „cadourile” pentru mine! Care ajung, mai târziu, la cei necăjiți!
   Mască! Nu știam de așa ceva! Primul gând a fost că darurile vor ajunge la asistații sociali, care - s cam mofturoși, dar doamna m-a liniștit:
-Am avut, și noi, probleme, cu cei care nu vroiau să primească, chit că unele lucruri erau chiar de firmă! Sunt unii care consideră că sunt jigniți, nici de la second- hand nu se îmbracă! Împreună cu cîteva doamne, ne-am dus în comuna C., unde primarul ne cunoaște ! Ne-a pus la dispoziție locul și o listă cu PERSOANE  CARE CHIAR AU PROBLEME! Soția lui ne-a ajutat, nu am chemat multe femei, pe ele le vizam, dar au venit! Le-am fotografiat înainte, au intrat în sala unde o cunoștință, cu un salon de coafură, le-a aranjat, după care s-au îmbrăcat și-au ieșit! Să nu le mai recunoaștem, arătau cu totul altfel, foarte frumoase, nu ca înainte! Până și lor le plăcea cum arătau! Am hotărât să mai organizăm așa ceva, nu doar să vorbim despre ce am vrea să facem! La fel voi face și cu ziua  mea donată”!
 Scuzele mele, doamnă, uitasem că mai sunt și oameni pe lumea asta! Deși nu e prima oară când văd, aud și simt astfel de gesturi de mare omenie! Nici nu vreau să știu cum funcționează grupul LUCRURI GRATIS, JUDEȚUL VASLUI, care are ca mesaj Acest grup este pentru toți cei care vor să doneze în loc să arunce la gunoi. Dacă ai ceva care nu-ți mai trebuie nu arunca, ci dă aici detalii despre obiectul respectiv. Poate cineva are nevoie de el. Totodată, dacă ai nevoie de ceva, dacă cauți ceva pentru uz personal, cere aici.” Mi-e teamă că nu se înțelege mesajul, nefiind ceva unde să poți vinde, să mai faci un ban! Dar la dat din fălci, se pricepe toată lumea!

Niciun comentariu: