marți, 15 ianuarie 2019

CUM AR FI SĂ...?

           La concursul de mecanic auto, din 32 de candidați, doar unul este angajat! Mirați, examinatorii îl întreabă:
            -Ați  făcut o treabă excelentă, dar n-am înțeles cum de-ați reglat jocul la supape, prin țeava de eșapament? Ce ați fost, anterior!
-Medic ginecolog!
_______________________________________
Cum rămâne cu ăla care știe tot ce mișcă-n lumea asta, râul, ramul îi e prieten numai lui și mută munții, dacă are instrucțiuni de utilizare, la munții ăia? Nu-i așa că-i haios să te pricepi la toate și să mai dai și lecții? Noroc că scrie peste tot câte ceva, că dacă n-ar scrie WC...!
Cum ar fi să fie peste tot anunțuri, bannere sau alte chestiuțe, care să ne informeze de cele pericole ce ne pasc, dar nu cum ne paște vaca?
        Cunoscut e cazul celebru, când un client revoltat, a dat în judecată o companie americană, (culmea! se spune că a și câștigat procesul!) pentru că, în instrucțiunile cuptorului cu microunde, nu s-a menționat că nu trebuiesc depozitate animalele de casă în el! Asta pentru că i s-a prăjit pisica, rămasă blocată în cuptor! Trecând peste durerea meta-fizică a mâței pierdute,(la urma urmei, era și ea, un suflet!) tendința generală e să exagerăm cu cererea de informații, de parcă nu avem ochi, avem antene, și alea, sudate prost! Până și melcul e atent pe unde pășește cu eleganță și curaj, noi, oamenii avem nevoie de lupă De soția lupului, care ne mănâncă, când nu suntem atenți!
      De aceea, să ne închipuim că, din grija celor care ne conduc și ne duc, am fi atenționați despre orice, oricine, oricât, oriunde! S-ar umple lumea nostră de scris corect, românește, sau ar fi plină de cretinătăți lingvistice? Să presupunem că aspectul panotării ar cade în sarcina unei minorități, foarte interesată să reguleze politici de discriminare! Ce ne-am face cu atâtea mesaje bili - trili – polilinguestice, ha? Sau dacă minoritatea cea mai majoritară ar cere să pictăm pereții cu idiot-grame, că ele nu știe a scrise?
            Iată câteva exemple de exemplară creațiune a minților înfierbântate: “A NU SE FOLOSI DREPT CREMĂ PENTRU PANTOFI!” pentru o pastă de dinți! „NU UITAȚI VIBRATORUL ÎN PRIZĂ!”; ”FOLOSIȚI DOAR PRODUSUL, NU ȘI AMBALAJUL!”; „URMĂRIȚI ETICHETA!”; „NU VÂRÂȚI DEGETELE ÎN ASCUȚITOARE!”; PENTRU A UTILIZA CLEȘTELE, APELAȚI LA UN SPECIALIST AUTORIZAT!”; „CĂUTAȚI GHIDUL NOSTRU, PE CARE-L VOM EDITA”; „EPILATORUL SE FOLOSEȘTE LA PĂR, NU ȘI LA UNGHII! ȘI NU LA TOT PĂRUL!”; „DACĂ E BĂGAT ÎN PRIZĂ, NU SE INTRODUCE ÎN GURĂ! DE FAPT, NU SE INTRODUCE NICĂIERI!”; „CA SĂ INTRE MAI UȘOR, SE UNGE CU ULEI SAU VASELINĂ! DOAR PRODUSUL!”. „LIVRAREA CANCASORULUI SE FACE CU PROBE DE FUNCȚIONALITATE ÎN MAGAZIN!; BICIUL SE FOLOSEȘTE DOAR LA CAI, NU ȘI LA COPII!”; „NU ȚINEȚI DE COADA TIGĂII, CÂND NU O FOLOSIȚI ÎN SCOPUL CĂRUIA A FOST DESTINATĂ!”; „MONTAȚI UN TERMOMETRU, SĂ NU VĂ ARDEȚI DEGETELE!”; „ UȘA ESTE PREVĂZUTĂ CU BALAMALE, NU TREBUIE ACȚIONATĂ CU RANGA!” ; „UȘIȚA DE LA CUPTOR SE RABATE AUTOMAT! NU VÂRÂȚI MÂNA!”; „ACEST PRODUS ELECTRIC NU SE SCUFUNDĂ ÎN APĂ! SCOATEȚI, ÎNTÂI, ȘTECHERUL DIN PRIZĂ!”
           Am mai putea continua, dar ne lungim prea mult! Deja, în spațiul public, au apărut  destule informații, dacă o ținem tot așa, nu mai vopsim pereții! Unitățile de vânzare sau pentru prestări servicii ar trebui tapetate cu tot soiul de minuni, în scopul protejării și informării consumatorilor. Dar toate acestea ar fi utile, dacă nu ar fi apărut fenomenul E CORECT NUMAI CE-MI CONVINE! Toată barbologia din lume va valora cât o ceapă degerată, prăjită în cuptorul cu microunde, dacă nu vreau să pricep! Să privim un picuț – la scările rulante, de ce ar trebui semnul de sens? De ce trebuie avertismente pentru utilizarea unor produse care, clar, sunt periculoase? Până și la sapă...?
      Tragedia nu vine de la informare, ci de la luarea la cunoștință! Și, mai nou, de la ignoranță și indiferență! Înaintașii nostri, cu școală puțină, aveau o teamă cumplită de ceea ce era nou! Teamă care rezidă și azi! Contemporanii n-au o greață pentru ceva, li se pare simplist și jignitor, să nu știe! Numai că una e să știi, alta, să citești, și cu totul, altă mâncare de știucă, să și înțelegi! De foarte multe ori, cunoșțințele tale nu cuprind și interpretarea datelor din domeniul respectiv! Iar noi, românii, ne pricepem la orice, inclusiv la repararea navelor spațiale! De aici și bancul cu examenul la service! Pentru că, mai nou, Internetul ne furnizează informații, după care putem schimba chiar și-un bec! E drept că putem găsi o mulțime de variante pentru asta, multe stupide sau inexacte, dar, în genere, reușim cu succesuri! Nu și dacă nu înțelegem ce trebuie să facem, am lipsit la ora de chimie, când s-a predat curentul electric!
         Despre astfel de situații și despre cum este folosit mediul virtual, în unele scopuri dubioase, voi reveni! Acum trebuie să-mi găsesc instrucțiunile de utilizare a scării care mă duce în vizuină! De! am vrut scară cu bâzdâc, la bordei de arici ghimpat!


Niciun comentariu: