miercuri, 30 ianuarie 2019

DEGETE DE OȚET, ÎN MÂNUȘĂ DE CATIFEA! (Partea a II-a - Prelungiri)


    După experimentul cu omul de serviciu, în oraș lucrurile păreau că merg pe același drum dinainte, doar cu ceva mai multe ocolișuri! Primarul își reintrase în stânguri, oamenii erau fericiți, de parcă primiseră, în brațe, câte un cartof fierbinte, iar dulăii de partid rodeau ciolanul, cu zgomot!
            Însă, undeva, în inconștientul fiecăruia, dospea gîndul zămislit înainte de facerea și prefacerea primarului - DACĂ NETOTUL ĂLA DE OM DE SERVICIU A FĂCUT, CE-A FĂCUT, ÎNTRO ZI, LA CE NE MAI TREBUIE PRIMAR? SAU ALEȘI? ÎNSEAMNĂ CĂ PUTEM ȘI FĂRĂ!
      Spre stima personală, edilul convocă mass-medina, la o confluență de presă, unde se destăinui - era extrem de mulțumit de rezultatul experimentului său și dispus să-l repete! Declarația, spusă printre dinți, îi ușură pe cei de față, așa că fugiră repede undeva, să scape de emoție!
        Spiritul pașoptist, ținut întro cutie de bomboane gumate, de către un urmaș al lui Dinu Păturică, evadă în spiritul concitadinilor, care începură să șoșotească, că sistemul democratic ar deveni mai performant, dacă am scăpa de scăpăciuni și uscăciuni, înlocuindu-le cu persoane responsabile și altruiste. Prin urmare, născociră conducerea Demo, după cum învățaseră de la TV,  bazată pe înțelegerea  populară.
            N-ați înțeles, încă, nimic? Nici eu, în prima fază, dar, după ce mi s-a explicat care-i noutatea, m-am crucit de simplitatea ideii - deputații de stradă! Îhî! cum părea democratic, pe vremea Lu’! Să vedem cum funcționează: omuleții de pe strada aia stabilesc care personaj îi reprezintă mai bine! Cum toți de pe stradă îl cunosc, alegerea nu numai că va împlini majoritatea, dar răgăliile nu vor avea nicio șansă! Se supune la vot și deputatul de șanț ajunge consilier local. Care Consiliu Local va propune și alege primarul și viceprimarele! Democratic, nu? Cu adeziunea populației! Urmarea va fi că, dintre meritoșii consilieri locali, vor promova cei mai aprigi luptători pentru canalizările, ghetou-rile și defrișările ce vor avea loc, în timpul mandatului! Care  vor fi propuși pentru Consiliul Județean! Și așa, mai departe, până în velele albe! După “Vele Negre”, serialul cu pirați! Democrație curată, pe bune! cu stagiu, cu tot!
            Nu s-a explicat cum dispar în neant primarul și aleșii, parcă așa suna întrebarea nerostită?!?
            Primarului, știind bine că actuala legislație nu-l va lăsa la anaghie și va rămâne tot primar,  indiferent de ce prostii face, fu de acord cu o simulare a proiectului, cerând Prefecturii monitorizarea  simulării noii forme de alegere democratică. Și atunci înterveniră surprizele:
-4 bocitoare permanente și 2 supleante au constituit Asociația pentru Hărțuire Sexuală și Discriminare Genitală, nemulțumite că, femei fiind, deja se simt scoase afară, la înmormântări; ele reclamară că proiectul nu le va permite să candideze, fiind deja hodorogite de atâta văitat; plus că li s-a dus buhul, că-s cobe;
- cel puțin jumătate dintre bărbații de pe fiecare stradă au fost sechestrați de nevestele supărate - când au auzit că soții lor vor să candideze, s-au enervat că indivizii au găsit un motiv nou să nu meargă la muncă și să se ducă, să facă lobby, la cârciumă; alt sfert suferă de opoziție, nevestele lor vor să candideze și să-i pună pe ei să facă copii, cât ele fac politica urbei; moftul apare așa, de dragul opoziției, n-are nici un substrat sau platformă electorală, că ele n-au timp de prostii; plus că deja bîrfitoarele s-au pus pe inventat invenții, bulversând până și pisicile în rut;
-actualii consilieri, cu legea între mâini și printre picioare, au votat în unanimitate o hotărâre - să se cumpere lacăte pentru urnele de vot, după încuiere, urmând să se arunce cheile;  aici au uitat că sunt care din putere, care din opoziție, toți se simțeau amenințați; prefectura a cerut Jandarmeriei să-și ia conced, iar doritorii pentru secțiile de votare vor fi vaccinați antirabic;
-Asociația Oamenilor Străzii au pornit protestele, ei nu știu cu cine or să voteze, toate străzile fiind ale lor;
-primarul și-a luat o mutră dezolată, spunând și câinilor vagabonzi, pe care i-a eradicat demult, că-i pare rău că democrația nu este înțeleasă, nu se vor idei înnoitoare și că pățește, ce pățește de obicei, nefăcând parte din coaliția de guvernământ; nu spune nimic despre boicotul clar, care-i vine ca o mănușă!
Proiectul moare și se-ngroapă singur, mai ales din cauza decedaților chemați la urne și care sunt revoltați că nici morți, nu sunt lăsați în pace!
Ideea rămâne, însă, înțepenită între neuroni – LA CE NE TREBUIE ALEȘI? NU SE POATE ȘI FĂRĂ? 
          
                              (Nu va mai urma! Ce-i cu atâta democrație?)

Niciun comentariu: