vineri, 18 ianuarie 2019

CUM AR FI…? SĂ VINĂ TOATE, LA RÂNDUL LOR, NU DUPĂ MILENII? NE-AM PLICTISI, N-AM AVEA CE BÂRFI!


     Proverbele și zicătorile noastre nu chiar întotdeuna sunt pe bune, mai sunt și fake-uri! Nu mă prindeam de asta, dacă Pavel Coruț, despre care circulă părerea că nu-i sunt toți boii, acasă, nu ar fi exemplificat cazuri, în ale sale cărți, și astea, luate de fiecare, după cum stă cu urechea! Nu o să dau decât un exemplu - CAPUL TĂIAT, SABIA N-O PLEACĂ! Pardon - CAPUL PLECAT (CU SORCOVA), SABIA NU-L TAIE! Un îndemn binevenit la pupincurism, s-ar traduce că dacă taci și-nghiți, n-o iei în sfeclă”/ „mufă”, etc!
      Și așa ajung la MAI BINE MAI TÂRZIU, DECÂT NICĂIERI! Sau DECÂT NICIODATĂ, depinde de variantă! Iată de ce mă bucur : Ordonanța Guvernului nr. 9 din ianuarie 2016 pentru modificarea și completarea Legii nr. 449/2003 a fost, în sfârșit, adoptată! Prin Legea nr. 353 din  27 decembrie 2018! Adică, după proaspătul Crăciun! Să mai zică cineva că n-a primit daruri de după sărbători!
            Care-i șpilul cu legea 449/ 2003? E taman aia care se ocupă cu vânzarea produselor și garanțiile asociate acestora și cuprinde cel mai mare procent de produse vandabile, la care, cu stimă și regret, ne bucurăm de garanția aia nenorocită! Adică se referă la acel produs care este bun material mobil a cărui destinație finală este consumul sau utilizarea individuală ori colectivă. Cum e vuvuzeaua, ciocanul de lipit, cureaua, ceasul, fesul, sicriul și scaunul de la WC! Nu intră sub incidența prevederilor legii bunurile vândute în urma confiscărilor, în cadrul procedurii de executare silită sau pe baza unui alt act emis de autoritățile judecătorești, apa și gazele care nu sunt ambalate într-un volum limitat sau într-o cantitate fixă și energia electrică. În resturi, aici intră mai mult, decât destule! Nu crăpelnița ne aduce la sapă de lemn, ci taman o parte dintre produsele de mai sus, că de ce n-ar avea românul o gaură-n fund, televizor în fiecare cameră, polizor pentru bărbă și o lipsă de săpun, de care unii se tem ca de Doamne Ferește! Că veni vorba, acum trei zile, în microbuzul  de la capitala de județ era o atmosferă parlamentară, adică dormeam cu toții, nu și șoferul! Până a urcat unul care a trecut, ultima oară, pe la 322 km, de ultima sursă de apă! Aerul devenind irespirabil, noroc că n-a mers decât o stație, simțeam cum Niagara dă să iasă din mine! Chiar și după ce a coborât, situația n-a fost mult prea roz, s-au dezumflat și pneurile, din cauza asta! Cetățean European, ce credeați!
     Ei, bine! săpunul nu intră aici! De aia nu-i folosit, n-are garanție! Dar intră toate electrocasnicele, casnicii și multe alte ciurucuri, care ne… ambalează, să le cumpărăm. Legea asta a mai fost modificată, așa că mofturoșii pot urla că nu era nicio pierdere, cu toate că fiecare ia din fiecare lege, cam ce vrea, după cum și cei care fac legile, le dau după piersic, și nu după Florin Piersic! Să vedem împreună cam ce înțelegem din legea proaspăt legată de-o vechitură: - la articolul I punctul 6, alineatul (6) al articolului 11 se modifică și va avea următorul cuprins: "Vânzătorul are aceleași obligații pentru produsul înlocuit ca și pentru produsul vândut inițial, dar în baza garanției legale de conformitate." Oare să fie faza aia, de înlocuire a produsului, cu unul nou, când nu se mai poate repara măgăoaia? Că se obișnuia să se facă înlocuirea, dar pe garanția produsului dus dintre vii, chit că mai rămâneau două luni până ieșea din garanție! De parcă ăla, noul, era, și el, pe moarte! Da! dar după termenul de garanție, trebe să scoți banul din ciorap, nu mai e pe gratis! Dacă se strica robotul de bucătărie, decât să-l repari, mai bine tăiai din banii de mare și-ți luai alt robot! Ceva mai e neclar, dar merge!
La articolul I punctul 9, alineatul (3) al articolului 20 se modifică și va avea următorul cuprins: ”Certificatul de garanție, emis pe baza garanției comerciale, trebuie redactat în termeni simpli și ușor de înțeles."! Ce frumos sună! Pe înțelesul tuturor! Simplu! Fără termini științifici, cum ar fi “decaparea vibrochenului se face cu soluție tensioactivă”(exagerez voit!)! Să priceapă tot analfabetul, pe unde-i gaura și muștiucul! Stop engines! Termenii nu sunt pentru savanți, dar nici pentru troglodiți, toate informațiile adresându-se consumatorului MEDIU! Nu medium, mediu! Adică cel care n-a adormit de tot, la orele de fizico-chimie și nu s-a dus doar la alea de educație-și-fizică!
La articolul I punctul 9, după alineatul (3) al articolului 20 se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu următorul cuprins: "Toate costurile privind garanția comercială, inclusiv transportul produsului în vederea recuperării prețului plătit de consumator, se suportă de către vânzător." Am pus-o! Dar iar vă bucurați de pomană, că nu se pune dacă tigaia nu-i neconformă, adică n-are bubițe de la manoperă sau de la material! Așa, că nu-mi place culoarea și neveste-mii nu-i place cum dă cu ea, când se supără, nu mere! Tigaia trebuie să aibă partea ei de garanție, nu că am dat cu ea de perete și curge uleiul din ea! Nici că epilatorul smulge părul și nu-l gâdilă, să cadă singur! Și mai lăsați faza cu garanția, când vi se pune nodul în gât, găsind același produs, la preț mai mic, în altă parte! Asta e, cine nu belește ochii…! Oricum, obrazul subțire, cu cheltuială mare, se ține!
 La articolul I punctul 10, alineatele (1) și (2) ale articolului 21 se modifică și vor avea următorul cuprins: "Art. 21. -(1) La cererea consumatorului, certificatul de garanție, emis în baza garanției comerciale, va fi oferit în scris sau pe orice alt suport durabil, disponibil și accesibil acestuia.(2) În cazul în care certificatul de garanție, emis în baza garanției comerciale, nu respectă prevederile alin. (1) și ale art. 20, valabilitatea acesteia nu este afectată, consumatorul având dreptul de a solicita vânzătorului îndeplinirea condițiilor incluse în declarațiile referitoare la garanție."
Să fie clar - chiar fără certi-ficat de garanție, tanti bormașina și mașina manuală de tocat cărniță tot au garanție legală de conformitate! Doar că trebuie dovedită proveniența, tipul și culoarea fericirii! De aia sunt: număr de lot, serie, caracteristici, marcă și datele lu’ăla care dă de dracu’, dacă merge precum râșnița! Dar cel mai bine e să cereți certificat de garanție și să nu plecați din magazin, fără el, chit că vânzătorul face spume!
Și acum am ajuns la ce-i mai nasol: am pupat în bot ultimele modificări ale legii 449, dar ne prefacem să le știm pe toate celelalte minuni din minunata lege, de ne batem și cu Sarsailă, când e vorba de drepturile noastre! Pe bune? chiar știți? Să ridice cineva mâna și să spună dacă știe care-i ordinea de aplicare a măsurilor reparatorii, la acordarea  garanției! Ho! nu căutați pe Net, ziceți așa, din memoriam garantatum!
Mai discutăm pe legea asta, dacă sunteți interesați!  


Niciun comentariu: