sâmbătă, 19 ianuarie 2019

SĂ TACI, CÂND VORBEȘTE EL!


   Eram în practica anuală, când ni s-a spus că vom merge la o mare unitate agricolă, unde vom putea vedea echipamente de ultimă generație și vom observa, la lucru, oameni supra-calificați și super-devotați meseriei lor.
      Conduși de un coleg din an terminal, care se documenta pentru proiectul de diplomă, ne-am înghesuit ca oile în duba pusă la dispoziție de unitatea respectivă, vehicul cu care făceau aprovizionarea cu piese, pe câmp, sau se căra hrană, la muncitori, atunci când nu puteau ajunge la cantină.
-Vă va da toate precizările necesare Vasile, cel mai vechi mecanic al nostru, om de bază și un exemplu de profesionalism! ne-a informat managerul, vădit nemulțumit că, în loc să-și vadă de-ale lui, trebuia să se ocupe și de niște țângăi cu caș la nas.
Principalul scop al vizitei era să vedem în funcționare un Diesel-generator de 2300 kw, folosit de unitate în caz de întrerupere a energiei electrice, ceea ce nu era, deloc, imposibil, dar nici de dorit, fiind echipamente în funcțiune, ale căror oprire ar fi cauzat pierderi irecuperabile. De fapt, motorul respectiv nu funcționa în acel moment, n-avea de ce, dar putea fi pornit, la mersul în gol.
Nea Vasile Specialistul ne-a dus în hala în care era agregatul, și, după ce ne-am postat în jurul lui, a început explicațiile:
Ca să funționeze măgăoaia, trebe să pape motorină!
Aici, în polobocul ăsta...!
Adică tancul de combustibil!... sări tipul cu proiectul, dornic să arate că știe.
Eu vorbesc, nu tu!  îl puse la punct Vasile.- Deci, din rezervorul ăsta, vine motorina, trece prin tulumba asta mare și urâtă...!
-...filtrul grosier de combustibil! nu se putu abține ăl dinainte.
Parcă ți-am spus că eu vorbesc! Deci, din tulumbă, trece prin mațul ăsta gros...!
- ... tubulatura de alimentare, care duce la filtrul fin!
Bă! tu nu taci? Deci, trece prin mațul ăla, prin cocîrlia asta și ajunge motorina singurică în ....
- ...pompa de injecție? Dar cum, prin cădere liberă, sau cu ajutorul unei pompe de transfer?
- Să vezi ce cădere îți dau eu, dacă mă mai întrerupi! Tu să taci, când vorbesc eu, că eu sunt șeful, aici! Tu te pricepi la ceva?
Celălat ridică din umeri, semn că nu prea!
- Atunci, să taci! Că eu sunt tractorist de douăzeci de ani! Mie să nu-mi vorbești de sus, cu cuvinte din alea, gonflabile! Ia zi! asta ce e?
- Nu știu! Să fie o turbosuflantă?
- Vezi, dacă nu taci! Să vorbești atunci când știi, nu când te mănăncă limba!
Noroc că pe Vasile Specialistul l-a chemat șeful lui - se spărsese, undeva, o conductă de ulei, și era nevoie de specialist!
N-am avut norocul să vedem cum funcționează echipamentul! Nici măcar să ne lămurim din ce-i compus, cu fiecare instalație în parte, despre care știam prea multe! Teoretic,  doar, la fața locului ne uitam ca mâța, la calendar!
Am aflat, mai târziu, că managerul a trimis o adresă, prin care cerea să nu i se mai trimită studenți, pentru că, pe lângă faptul că-s neprofesioniști, mai sunt și nepoliticoși cu angajații săi!


Niciun comentariu: