sâmbătă, 18 mai 2019

DOAR O VORBĂ, SĂ VĂ SPUN...!


Nu știu ce-și închipuie unii, dar își închipuie prost: orice efort, de orice natură, consumă energie! Poate de aceea, din ce în ce mai mulți, nu-și mai bat capul cu guvizii, orcile și rechinii purtători de urechi înfundate! Plecând de aici, Ariciul are o problemă de suflet – de ce-o fi dumnealui, așa prost, de-și bate gărgăunii pentru populație? Ah! nu! când s-a apucat de scris, a dorit să scrie pentru el, nu pentru statuia ecvestră pe care o visează orice țugulan! Ariciul a descoperit că, doar așa, se putea defula și refula, așa poate să supraviețuiască întro lume care devine, din ce, în ce, mai rea și mai stupidă! Și nu din cauză că Ariciul ar fi rupt din coapsa lui Jupiter, sau, mă rog! din prin zona coapsei lui Jupiter Olimpicul!, ci pentru că tot timpul a considerat că majoritatea gîndește ca el, nu cum se zvonește, că minoritatea pune stăpînire pe proasta asta, de majoritate!
Cum socoteala din târg, nu se potrivește cu cea de-acasă, în condițiile în care fiecare își scoate socoteala proprie, pe unde apucă, dreptul guițătorului român va fi invocat de fiecare dată, când nu va fi nevoie. Nu mai vorbim de norme de valori, că ni se usucă gura și cerebelul. Dar de elementarul bun - simț, se mai aude ceva? Ăla, pe care îl criticăm cu toții, pentru că există, dar lipsește cu desăvârșire? Ha? E-n pod, la uscat?
Se vede că-s nervos? Îmi trece, până la nuntă, că doar tot ce vedem astăzi, sunt de mii de ani (lumină), nu-s de ieri! Ne mirăm de lucruri banale, care sunt în firea omului de când se juca cu maimuțele – ăla, nu! ăla, nu!
Pe direct – dacă cineva își închipuie, barem în somn, că Ariciul postează ce-au scris alții pe FB, se înșeală amarnic! Nu zic, ar mai fi postări cu subiecte asemănătoare, că doar trăcănim, cu toții, pe aceleași poale-n  brâu, dar creația” este proprie! Cine vrea, să încerce să scrie la fel, n-am nimic împotrivă, toți avem ceva în noi, care ne definește sau care ne apropie, iar libertatea de a spune prostii, este, încă, la liber, sau pe-aproape!
Însă nu mai dați cu cartofi și ouă stricate, în Țepos! Până nu știți cât de greu e să scrii despre lucruri care-ți frâng sufletul, doar când te gândești la ele, nu aveți dreptul să judecați! Malaxorul vieții stoarce prea multă energie din tine, când ți se rupe inima, atunci când înțelegi că te zbați degeaba, lumea fiind anapoda!
Sub imperiul manipulării sistematice, cădem pradă istericalelor și supraaprecierilor! Deși lupt din toate încheieturile, să nu trec pe invers și să mă dezic de oameni, parcă ar fi mai binișor cu varianta asta! Am plecat de la dragostea mea pentru oameni și, iată! nu mai am mult și renunț! Poate din cauză că oamenii, spre deosebire de animale, nu mai știu să facă diferența dintre bine și rău, dintre bunătate și răutate, dintre dragoste și ură! Știți ce greu e să stârnești râsul, când ești aproape să dai în plâns? Dacă nu știți, nici să nu încercați!
Deși copiii care se nasc, sunt mai ageri și mai mobili, decât noi, omenirea pare că merge spre involuție – tocmai din cauza vitezei cu care circulă înformațiile! Nu mai stă nimeni, să analizeze care-i bună, care, nu, și-și dă cu mucii-n fasole! Să ne închipuim – când  Pizarro descinde în America, amerindienii, uitându-se pe Goagle, încep să facă mișto de el, confundându-l cu o varietate de pizza. Sau conchistadorii, din același sursă, nu mai sperie pe nimeni, cu caii lor, tipii de prin preajma locului având cunoștințe despre creșterea cabalinelor de rasă! Să nu mai vorbim de apariția roții, pesemne descoperită de vreunul care-și făcea bicicletă! Poate de aia s-au făcut descoperiri sau invenții, că nu erau mocca, pe Net!
Noi suntem copiii FACEBOOK-ului și ale rudelor sale de sânge! Băgăm lingura, în urechi, cu ochii chiombeliți în ecran! Unde lucrurile par ușoare și chiar hilare, pentru că nu-s palpabile! De aceea, suntem niște critici excelenți, doar că nu ne găsim nasul plecat la plimbare! Lumea a devenit un ocean al iluziilor, iar munca, râsul curcilor!
Și ne-am făcut răi! Și ne mai facem!

Niciun comentariu: