vineri, 10 mai 2019

SORELLA GOZORELLA!


   Bătrâna era furioasă – trecuseră 3 zile și rămăsese fără pâine! De obicei, cel puțin băiatul cel mare venea să-i facă cumpărăturile, barem pâine și sifon! Acum, pauză! Cică să  mai faci copii – una-două, se supără! Nu mai suportă niciunul, să fie certați de mamă! Așa-s bătrânii, nervoși și cu chef de ceartă! I-a apucat, și pe ăștia, orgoliul, nu mai suportă să fie trași de moț de mama care i-a crescut, și i-a bătut, când făceau prostii! De la o vreme, sunt de-a dreptul enervanți – tot trag, că sunt și ei, bătrâni! Ce? când avea ea, 50-60 de ani, era ca prâsnelul, nu cum se vaită ei, că-i lasă spatele! Să vadă, când or ajunge la 80 de ani, cât de greu e să-ți tragi picioarele după tine, în pat! Niște nemernici nerecunoscători!
   Exact când boscorodea, mai tare, suavă ca pânza de păianjen unsă cu clei, cu mersul unui toreador care a călcat în caca de la taurul abia ucis, a apărut Ea, Zâna Melopeelor, Domna Pomenilor și Stăpâna Cur-cu-bita-ceștilor! Proaspătă ca libelula bătută de taifun și împodobită, ca pomul de Crăciun, cărând două sacoșe full cu de toate, clar! obținute din cerșitoreală și pomanalâc, Ea mirosise că-i rost de destăinuiri și că bâtrâna avea chef de desfundat urechi!
E greșit a spune că venea pentru prima oară – mai pășise pragul respectiv, și cu alte dăți, cum, de obicei, obișnuia să tocească multe astfel de praguri, negăsindu-se, încă, creștinul care s-o arunce-n drum, de bucurie c-o vede!
Legenda ei spune că, la multipla sa viață, cu multele sale variante, fusese o mare ledi! Pardon! laydidi! Lady! Povestea ei cuprindea o serie de soți, unii dispăruți timpuriu, alții doar dispăruți, dintre care vreo trei cu acte! Capul de afiș era un nene binecunoscut, frumos ca un înger și deștept, ca doi, fost ministru de finanțe, și fost! N-a stat nimeni să-și bată capul cu dovada că tipul chiar poposise prin patul ei, în mod oficial și nu întâmplător, sau! dureros! doar în visul ei, dar ăsta e un lucru fără importanță! Cert este că nu scăpa niciun prilej să amintească de el, chit că nenică sughița în timpul ăsta.
Temporar, la frumoasa vârstă de 60 coți trecuți, se giugiulea cu un matrafoxar, capabil să pară treaz chiar după ce a lins și ultima picătură dintrun butoi de 100 deca. În rest, băiat bun!
Dama cu sacoșa deținea un apartament, unde stătea cu chirie, și o casă hodorogită, două străzi mai ha-ca-na! de bătrâna furibundă. De aceea era prin zonă, mai des decât ar fi fost necesar și suficient!
Ca să consoleze bătrânica, madam a început să vină zilnic în curtea respectivă, timp în care fiii bătrânei nu au fost deranjați nici de un zumzet de drosophila melanogaster. Cu atât mai bine, cu cât nu trebuiau să se mai enerveze! Iar, de când s-a inventat telefonul, se poate și fără vizite zilnice, nevoia te mână, de obicei, să suni!
Poate că povestea noastră s-ar opri aici, dacă un vecin milos nu l-ar fi oprit pe unul dintre copii și nu l-ar fi întrebat ce mai face sora lor!
Cum nu se știa frate, cu vreo soră, acestuia i-au căzut plombele și a cerut lămuriri – a aflat că se zvonește că mămica lor vrea să-i facă acte, surorii!
- Care soră, frate? N-avem soră!
- Acum, aveți!
 Săpăturile arheologice au scos la iveală o piramidă mayașă și o scârbă incașă – cuconetul băgăcios, după cum s-a dovedit ulterior, umbla cu o căruță de strâmbe, după ea, cu care o făcut-o pe bătrână să - și mute toate contractele, de pe numele răposatului, pe numele ei, ca să n-o arunce-n stradă nemernicii de copii!
 Totuși, chestia cu moștenirea lăsată doar surorii din boscheți părea glumă macabră!
Așa că frații au năvălit în curtea părintească, chiuiind și zdrăngănind din încheieturi, bucuroși că au, mai nou, și-o soră, care merita o bătaie, soră cu...! N-au avut marele noroc s-o găsească pe Sorella Gozorella, avea dumneai program de scărmănat tufe prin altă zonă. Bătrâna, luată cu zăhărelul, nu numai că nu a negat precum că jupâneasa soră i-a dat tot felul de sfaturi academice, din care fuseseră extrași frații, dar a mai și comentat:
-Ei! credea ea, că-s proastă, să-i fac acte pe casă, să mă îngrijească, că voi nu mai vreți! Dar eu am zis, ca ea, și am făcut, ca mine! Să nu vă legați de ea, că m-a ajutat, cât m-ați părăsit voi!
Uite! dom’le! că era adevărat – monstrul lipicios chiar umbla cu fofârlici, nu fusese o glumă! Plină de bune intenții, precum broasca, de păr, mădămuța avea idei postbelice!
Pesemne că i-a șoptit o gură milostivă, că o căutau feciorii bătrânei, s-o strângă-n brațe drăgăstos, că n-a mai călcat prin curtea aia! Și bieții frați, s-au trezit iarăși, fără soră! De fapt, nici nu vroiau să-i facă ceva – nimeni nu discutase despre caracterul ilegal al apariției secvențiale al unei surori profitoare!


Niciun comentariu: