vineri, 10 mai 2019

DUȘMANUL DE LÂNGĂ CASĂ, NICIODATĂ NU TE LASĂ!


   Bietul om nu știa ce pelicanul lui Gogu! să mai facă – taică-său, sărac dintotdeuna, și bogat, la bătrânețe, în Alzheimer, făcea numai prostii! O vreme, îl luase la el, dar nevastă-sa, după ce bătrânul aniversă cea de-a zecea evadare și fu găsit în cușca leului, la Zoo, îi spuse că s-a săturat să crească trei copii, incluzînd soțul, ca să se mai ocupe și de-al patrulea! Așa că fu nevoit să-l ducă pe bătrân, înapoi, acasă la acesta!
          Toate bune, frumoase și nemiloase – nu găsi pe nimeni, să aibă grijă de bătrân! Iar el avea serviciu, casă, copii și-o țâră de nevastă, nu avea cum să stea, să-l păzească. Mai ales că taică-său începuse să slăbească, să fie plin de semne și ars de soare, de se scorojise, semănând cu gardul de lemn făcut acum 40 de ani. Venea de cel puțin două ori, pe zi, să nu-l scape mort și, de fiecare dată, bătrânul părea mai împuținat și mai apatic!
            Până-ntro zi, când, gâfâind ca după cross-ul comunal, îl ajunse din urmă o față cunoscută, care se recomandă  drept vecin de-l tatălui, vreo câteva case, mai pe dreapta:
            -Eu sunt pensionar pe caz de boală și, mai mereu, stau la gard și privesc pe stradă! îi explică acesta  motivul  intruziunii. -Și am impresia, să mă bată dumnezeu, dacă greșesc! că, după ce plecați, intră cineva în curtea voastră și-și bate joc de bătrân! Am văzut, de mai multe ori, o umbră prin curte și, apoi, poarta deschisă! Dar nu știu cine ar putea fi!
           Odată vârât cuțitul în inimă, bietul nostru om pricepu că da! avusese dreptate și că sărmanul său tată nu degeaba arată ca naiba la pătrat, cineva îi făcea rău! Și, apoi, alea de pe el nu erau semne de bătrânețe, ci urme de lovituri reale, pe care le pusese pe seama năstrușniciilor făcute de bătrân, în absența supravegherii!
        Își făcu timp să mai întrebe și alți vecini, dar aceștia se dovediră necomunicativi, nu doar indiferenți, ca toată lumea. Află, totuși, că umbra respectivă mai fusese zărită și de alții, dar aceștia nu-și bătuseră capul, să vadă cine-o fi. Păcat că vecinul care-i atrăsese atenția, nu voia să se ocupe de taică-său, pentru care ar fi fost și plătit!
         Numai că mai interveni și altceva: constată că au început să dispară dintre lucrurile din curte, începând cu sculele pentru grădinărit, o pompă de udat în grădină, lacătul la magazie și cine știe ce alte chestii de pe-acolo! Culmea! nimeni nu știa, sau spune, cine ar fi putut fi hoțul! Începu să bănuiască pe familia de rromi din spate, dar poliția îl convinse că aceștia stăteau cuminței, după ce capul familiei și fratele mai mare stăteau, mai cuminți, la răcoare! Atunci se adresă, din nou, vecinului binevoitor, rugându-l să aibă grijă de casă și de proprietarul aerian, vecin care, cu greu, acceptă misiunea, și numai contracost!
            O vreme, nu s-a mai semnalat ceva semnificativ! Primea, zilnic, raportul de la binevoitor, ba chiar începuse să nu mai vină zilnic, mai sărea câte-o zi - două, că doar n-o fi foc!
            Apoi găsi bătrânul murdar și zdrelit pe mai multe părți, și, cum nu se putea înțelege cu el, dădu vina pe neatenția acestuia, care, pesemne, căzuse fără prea mult îndemn! Vecinul i se plânse că nu putea să stea, toată ziua, să-l păzească, avea și omul, treburile lui, pe bună dreptate! Doar că bătrânul o mai păți odată, și-nc-o dată...! La azil, nu erau bani de-ajuns, să-l trimită, plus că li se părea o barbarie, să-l ducă, să moară acolo!
            Și, întro zi, telefonul sună, anunțându-l pe omul nostru că trebuie să dea o fugă pân-acasă, la părinți! Fără nicio altă explicație din partea poliției! Foarte calm, omul se echipă de drum și, într-un târziu, ajunse unde trebuia, așteptându-se la ce era mai rău.
            Acolo află că fusese chemat să asiste la extragerea I a vecinului binevoitor, blocat, în mod inexplicabil, în beciul casei părintești, cu un roi de viespii, drept companie! Nu s-au lămurit niciodată cum de-a ajuns ăla, acolo, cum de s-a închis lacătul, care, normal, trebuia să fie închis, și ce făceau viespiile alea, în beci, când toată lumea le văzuse cuibul sub streașină!
        -...stătea ăla, umflat ca o minge, înțepat prin toate părțile unde se unsese cu miere de albine! povesti, seara, omul, nevesti-sii, după ce trimiseseră copiii la culcare. - S-au întrebat toți – de ce s-a uns cu miere? Era așa tare umflat, că nu s-a putut vedea dacă nu avea și alte contuzii, cum ar fi cele lăsate de o coadă de lopată! Bine că nu era alergic, să moară de la înțepături! Un cuvânt, n-a scos, mut era! Poate și pentru limba era umflată, se pare că a căzut și pe scări!
            -Și nu crezi că, atunci când își revine, va vorbi?
         -Nu cred! Poate dacă e prost și tâmpit! Trei zile, din concediu, alea pentru care te-ai supărat, de n-am vrut să-ți explic ce-am făcut cu ele, am stat în pod și-am pândit! Nu mi-a venit să cred, când l-am văzut pe nemernic cum, după ce ieșeam pe poartă, îl scotea pe tata și-l ducea unde bătea soarele toată ziua, și-l lăsa acolo! După ce-i vărsa apa și-i mânca mâncarea, de credeam cu toții că tata e mare fomist! Și asta nu era tot – se apuca de cotrobăit, cred că știa mai bine decât mine, unde sunt toate! Bine - bine! iei sapa, grebla, dălțile, ciocanele, dar și pliciul pentru muște, să le duci acasă la tine?!? Nu mai vorbim de pături, căni, etc! Ce fiară poți fi, să bați peste frunte, cu pliciul pentru muște, un bătrân senil? Așa că l-am filmat cu telefonul și i-am făcut vânt în beci!


Niciun comentariu: