luni, 15 mai 2017

IUBIRE, IUBIRE, CE AȚĂ SUBȚIRE!

  „Ah! ce greu trece timpul când ai vrea să sară peste minute, peste ore, să ajungi la capătul așteptării! Să nu mai numeri pașii făcuți înainte și înapoi, fără nici o noimă, în timp ce gândurile fugăresc orice încercare de a te așeza în matcă, să te limpezești și să începi altă cale! 
Dar ce te faci cu dorința care-ți face inima să bată mai tare, cu sângele care aleargă năvalnic, nu se știe în ce direcție, nu mai poți controla mintea, să nu fugă la ceas! Mai trec 10 minute, care-ți par o veșnicie, dar câte veșnicii din astea nu au mai trecut prin și pe lângă sufletul tău! De câte ori nu ai spus - N-o să mai iubesc niciodată! ca, în clipa următoare, să te răzgândești, nici tu nu știi de ce, poate așa cere viața de la fiecare, să se ferească de o greșeală, că să dea de una mai mare! Parcă, dacă cineva ar sta în spatele tău, ca să te corecteze, ai asculta glasul rațiunii, n-ai mai asculta șoapta dulce-amăruie a iubirii, n-ai mai greși? Fiecare părere de rău e urmată de o nouă ispită, treci de la o etapă, la alta, fără să-ți pese ce-ai lăsat înapoi, fără să vrei să conștientizezi că următoarea greșeală poate fi și ultima! Ah! prea multe gânduri nestrunite îmi plesnesc capul, tocmai acum, când se apropie CLIPA! Timp dușmănos, nu vrei să te grăbești măcar o dată?”
Astfel de gânduri o chinuiau pe biata Nina, tolănită în patul mare și pufos, cu dublă saltea, pe care își etala, fără să gândească, goliciunea! Corpul încă foarte suplu, ce o costase multe abțineri de multe pofte și multe opreliști de la normalitatea, cu greu acceptată, care deja guverna viețile femeilor de vârsta ei! Diete reușite și nereușite, mersul la sală, kilometri parcurși pe jos, mult efort fizic, toate astea o păstraseră atât de bine, că propria fiică era geloasă pe privirile bărbaților pe lângă care treceau, ținându-se de braț, doar vârsta distanțându-le! Știa că era o prostie, nu era un motiv ca Ela să o invidieze, dar orgoliul îi era mai mult decât satisfăcut, deși nu recunoștea față de nimeni! Burta elastică, nedeformată, o făcea să pară de cel mult 18 ani, multe tinere ar fi vrut să fie ca ea, chiar dacă depășise, nu cu mulți ani, dar depășise, dublul acestei vârste! Paradoxal, la 18-20 de ani fusese mai lălăie și mai trupeșă decât acum, fundul ei mare și sânii grei îi păreau o povară, parcă o trăgeau în jos, mergea mai mult cocoșată, i se părea tot timpul că este privită că o monstruozitate, acolo unde nu erau decât forme frumoase, așezate de o mână divină. Anii au făcut-o să dea mai multă atenție dezvoltării sale fizice, văzuse cum celelalte femei deveniseră indiferente la proporții, odată cu așezarea familiei, creșterea copiilor, monotonia casnică, dar și mai preocupate de satisfacerea plăcerilor proprii, mai mult sau mai puțin, nevinovate, dar ale căror urme se puteau vedea din plin! Ninei, însă, i se părea și-acum că arată groaznic, mai avea tendința de a merge cu bustul aplecat în față, ceea ce o făcea să pară mai scundă, dar nu era deloc! Multă vreme  luase complimentele bărbaților drept luare peste picior, Las’ că știu eu ce gândiți! Nu vă mai prefaceți că sunt unică, la voi, toate femeile sunt la fel!

Acum Nina era îndrăgostită, nici ea nu știa cum și de ce, știa doar de cine! Nu era sigură, însă, dacă persoana merită un dram de atenție, mai ales din partea ei. Ceva din interiorul ascuns al sufletului  său îi spunea că totul e doar o joacă, o joacă stupidă, dar neîndurătoare, și plăcută, în același timp! Nici dacă  ce simțea nu credea că e dragoste, era mai mult căldură subțire, uneori vâlvătaie, alteori susur de izvor cu apă limpede! Dar, mult mai sigur, ce simțea nu era nimic bun, poate doar o amăgire dintr-o tinerețe trecută! Sau poate un vis neîmplinit, o dorință aprigă nedomolită, o așteptare peste care trecut uitarea, dar revenită după o vreme, la aceeași intensitate. Practic, aproape că se auto-înșela, confundând dorința de a fi în siguranță, în brațele tandre ale cuiva, un necunoscut, cu dorința de a fi tot una cu acel cineva, de a fuziona la toate nivelele cu o umbră a iubirii încă netrecute!

Carnea țipa după podul cald al unui palme care nu smulgea durere, ci picura rouă și răcoare, alina, și nu trezea sângele clocotit, mângâia, odată cu pielea ușor umezită, mai mult suflet, decât trup fierbinte! Și, odată cu șirul lung de dorințe, de care credea că scăpase pentru întotdeauna, mai aprig simțea nevoia să rupă timpul în bucăți, să se lase în voia unei patimi venite de nu se știe unde! Și timpul care nu vroia să treacă mai repede! 

Totul începuse de la floare, o banală, o amărâtă de floare, un crin palid, nici măcar o floare frumoasă! Nu asta a contat, ci felul în care el a întins mâna, oferind-o! Ce, nu mai primise flori, mormane de flori îi fuseseră oferite, dar toate păreau desprinse dintr-o suită de obligații, fără fărâma de suflet de care are nevoie și floarea din inima ta! Plecăciunea voit lipsită de ironie, pe care o simțise de atâtea ori, în tot atâtea ocazii, acum era o odă închinată unei femei, și nu gestul ceremonios, lipsit de valoare, al politeții reci! Zâmbetul, un pic strâmb pe o față diformă, era unul vesel, plin de viață, ușor atenuat de o umbră de tristețe! Pentru că era URÂT, pe un corp destul de puternic, dar cu urme certe ale decăderii fizice, accidentul de mașină distrusese jumătatea din fața posibil, cândva, frumoasă, dezgolind un obraz acum marcat de o dungă adâncă! Dinții din partea stângă se ițeau de sub jumătatea de buză arsă, și, totuși, nu arăta îngrozitor, mai degrabă ciudat! Numai ochii sclipeau a energie, deși nici ei nu păreau prea veseli, ci mai degrabă, consolați!

Petrecerea era pe terminate, când l-a găsit retras pe balconul lung, undeva, în întuneric, toată seara nu-l zărise printre convivi, se pare că și el fugea de lume, cum fugea și ea, locul ei nu părea printre oameni, deși iubea toți oamenii, indiferent de defectele lor! S-a așezat lângă el, fără să-și spună un singur cuvânt, apoi el i-a luat mâna și a început s-o țină în mâna lui mare, mai mult mângâind-o, decât strângând-o! Și între ei, nespusă, s-a statornicit un soi de mulțumire -Nu mai sunt singur!

De unde i-a aflat numărul de telefon, a rămas un mister, dar a sunat-o peste două zile, doar că să-i mulțumească că a fost alături de el, și, de data asta, tonul moale trăda ironie, o ironie însă doar la adresa propriei lui persoane -Mulțumesc că ți-e milă de mine!

Și, dintr-odată ea s-a trezit că întrebă dacă seara, n-ar vrea să-i facă o vizită! Surprinsă de propriul curaj, a răsuflat ușurată când el  a spus a spus că, în seara aceea nu putea, dar ușurarea n-a durat decât o clipă, pentru că el a revenit, propunând următoarea seară!

Iat-o, acum, așteptându-l, fără să înțeleagă, barem în al 12-lea ceas, ce diavol a făcut-o să accepte asta! Pentru el a îmbrăcat o rochie verde-smarald, și-a pus cerceii din perle, iar brățara în formă de inimă spune mai mult decât ar putea spune chiar ea. Cum? a trecut deja jumătate de oră peste ora fixată și nu a venit? De ce oare s-a înșelat, se părea ca el este un alt om decât cei pe care îi întâlnise până atunci și iată! a păcălit-o atât de urât!
A trecut o oră, nu mai vine, se simte lovită, dezmembrată, murdară! Trupul îi arde, dar acum nu e aceeași căldură, e ca un frison, ca o durere nemaiîntâlnită, ca o boală! Sentimentul cel mai acut este dezamăgirea, nu visa la o noapte vijelioasă, în care trupurile lor să se înlănțuie, să se întrepătrundă, la fel cu sufletele lor! Era deajuns doar o noapte în care, lipiți unul de celălalt, să uite de lumea înconjurătoare, să mai trăiască un fior de dragoste! Se simte trădată, umilită,  plânge! A mai trecut încă o oră! Mai bine nu s-ar fi gândit vreodată la așa ceva, era mai bine să trăiască ca până atunci! Iar mâine, mâine e o nouă zi, semănând cu celelalte zile de ieri, de anul trecut, de alți ani trecuți! Și tot mâine se întoarce și soțul ei de la sanatoriu, și iar zile plictisitoare, goale de conținut, lipsite de substanță, alături de un om cu care ai trăit zeci de ani, nici acum nu te cunoaște, te tratează ca pe un obiect, obiectul lui, să nu se atingă nimeni de obiectul lui, îi aparține! Zile în care nu știi ce să zici, nu te ascultă nimeni, și iarăși nimeni, nimeni, nimeni! Păcat, pentru ea și pentru el, nu va mai  fi o altă dată!  
Nina n-a știut niciodată că El nu a venit pentru că se ascunsese în colțul cel mai ascuns al sufletului său rănit, mai singur ca niciodată și mai convins ca niciodată că nu merită să fie fericit și iubit!
Cât de mult se înșelau amândoi - ATÂT CÂT EXISTĂ SPERANȚĂ, TOTUL ESTE POSIBIL!

Niciun comentariu: