luni, 22 mai 2017

MESAJ CĂTRE CITITORI! -ÎNTREBĂRI RETORICE!

 Ariciul zgubilitic se răsuci în jurul axei sale, încercând să-și prindă coada, chestie care nu-i reuși, cum nu reușise nici altă dată! Așa era domnia-sa, se învârtea cât se învârtea și tot... așa nu nimerea! Când nu știi ce învârteli să faci, ... te răsucești și-n mormânt, la arici - în pământul natal! Aricilă este acum obsedat de o idee, pe care o vrea filozofico-abstinento-emblematică, ce-o fi asta, nu întrebați, că nu știe răspunsul:
Dacă fiecare și-ar vedea de treaba lui, cât de  bine am duce-o? În loc să săltăm ochii peste gard, la vecini, în loc să ne uităm sub fusta  sau plapuma cui nu trebuie, ce-ar fi să ne uităm la bârna din ochelarii noștri! Apropos, ca arici, știți ce viziune ai, de jos în sus, când te uiți sub fusta cuiva? Cam egală cu cea când te uiți la politica românească, adesea fără ...! Dar să lăsăm divagațiile pe seama celor care divagă, iar noi să aruncăm o privire spre e-ul interior, cam mărișor, bietul de el, comparativ cu pretențiile noastre, adică cu c-âhul exterior!
La un sondaj de opinie,  la întrebarea Ai furat vreodată?, 89% dintre răspunzători vor răspunde Categoric, NU, NICIODATĂ! Ha!ha!ha! Zău? Da’ când te-ai cățărat pe gard, pentru un pumn de zarzăre crude, cine era solistul nevocal? Mama lui Ștefan cel Mare?Ah! sorry, ăla nu era furt, ci însușirea pe nedrept de bunuri care nu-ți aparțin! Da’ când ți-a dat bleaga aia de la farmacie rest de la sută, când tu ai dat o hârtie de 50? Ai comentat? Nu! dacă a fost proastă, să-i pună din buzunar! Da’ când a uitat fraierul ăla portmoneul pe tejghea, ai strigat după el sau l-ai băgat în buzunar, fluierând a pagubă?  Că era paguba lui! Ai uitat de faza asta, ți-ai adus aminte numai de nul? Nu furi, nu? Dar când un arici străin ți-a intrat pe teritoriu și ți-a ‚săltat’ moto-săpătoarea, i-ai dat cu toroipanul în freză, ăla era furt, nu-i așa?
Cred că ne naștem cu câte un set separat de unități de măsură, unul, drăgălaș, pentru propria persoană, eventual rude și persoane iubite! Altul, draconic și neiertător, pentru restul omenirii dezlănțuite! Le folosim funcție de situație, le iubim sau le urâm, dar cert e că avem o ditamai părere bună despre noi, și una hidoasă, despre ceilalți! Și, pentru că nu rezistăm tentației de a ne vârâ năs’ciorul unde nu nu fierbe oala noastră cu ciorbă, îl băgăm ...unde nu trebuie, după care ne smiorcăim că-i buba mare! De exemplu, vecina mea, care, începând cu 06.00 am, stă ca cioara-n par, cu ochii beliți pe stradă! Cred că nu are ocupație, dar nu poate prăși în jardinieră, nu sapă după napi, nu rupe gâtul la un  pui, sau nu scutură purecii din covorul din fața ușii? Trebe să zacă-n soare toată ziua, că de aia cred că e bătută-n cap, cronometrând populația civilă care alergă în toate direcțiile? Am senzația că știe mai bine decât mine ce am în portbagaj sau în magazie, că de-aia, când nu găsesc ceva, o întreb pe ea! sunt sigur că știe! Partea proastă este că nu se mulțumește cu atât, coboară din foișorul necesar spionării, se ascunde după gard și înjură! Înjură ce prinde! are de toate, pentru toată lumea!  Refularea nedefulării!
Cei de teapa ei tind să se înmulțească, parcă n-ar fi de ajuns că nu stăm cuminței în banca noastră! Mai rău e că și cei care se cred haiduci, se cred mama corectitudinii, sunt la fel de prolifici! Cine spune că-i corect? Cine arată cu degetul, chit că degetul intră în grevă spontană, curbându-se către proprietar? Suntem o lume de corecți și de cinstiți, numai că suntem orbi și nu-i vedem, doar oglinda ne mai arată câte un exemplar pe gustul nostru!
Ghinion peste ghinion, pe lângă mătreața răspândită din căpățână, nu luăm nimic cu noi când ne retragem! Pornim la vale cu pardesiul geluit, din scândură de brad, stejar,  depinde de posibilități! cu același costum de unică folosință, cu aerul că nu s-a întâmplat nimic!Și că să nu creadă cineva  că estem proști, ne mănâncă limba să mai zicem ceva despre cineva, chiar și-atunci!
Ce ziceți de împerecherea dintre un arici și un cuc? ar ieși un arici cu cuc sau un cuc cu arici!Așa-i când nu-și vezi de ale tale! 


Niciun comentariu: