marți, 30 mai 2017

RĂZBOI ÎN FAMILIE!

 Odată cu plecarea copiilor după Paște, casa rămase la fel de goală ca pagină albă! Doar cu ceva umbre de cetățeni, doi la număr, care multe nu prea aveau ce să-și spună, li se terminaseră bateriile și nu erau reîncărcabile.
Nu erau deloc bătrâni, abia băteau spre 50, dar timpul își pusese amprenta, erau amândoi marcați pe viață: el, se fripsese cu-un bec ce-a explodat de furie că nu-i lăsat să se consume din singurătate. Ea, cu fierul de călcat, confundat cu telefonul mobil, după o partidă de somn ghebos! Fata plecase în Regatul Unit, băiatul se făcuse un pic danez, amândoi străini unul față de celălalt, dar nu și problemele lor. Cei doi părinți rămași orfani de copii nu se mai giugiuleau deloc, singurele momente de apropiere erau zilele de salariu, moment dramatic când împărțeau atât veniturile, cât și datoriile. Cât despre împărțirea scatoalcelor, aceasta nu se mai petrecea de vreo 6 ani și-o țâră, de când zăcuseră, după meciul de catch  progresiv, ceva vreme în același salon, grație unei verișoare medic, care crezuse că le face un serviciu (de exemplu, unul de cafea!), punându-i împreună, fără să știe că era ultima oară când cei doi  vor dormita și vomita, în aceeași încăpere, și încă grație somniferelor .
Când au hotărât să-și ia fiecare serviciile  pe care le aveau și-acum, n-au știut că degețelul lor norocos nimerise locașul inadecvat- fuseseră prea bucuroși că le-a dat laptele-n Passat, unul dimineață, celălalt, după - amiază, tot timpul cu ochii pe copii, predare de schimburi, din mers! Și au trecut 10-20 de ani și s-au trezit că nu-și aduceau aminte cum îl cheamă pe consort, cât despre ziua de naștere, noroc că sunau rudele și prietenii, ei nu mai aveau habar! Ba nici dezbrăcați nu se mai văzuseră de când fuseseră la mare, nici nu existau copii pe-atunci! Și chiar zâmbeau în poză, parcă erau și fericiți! Curios, fiecare îl suspecta pe oponentul-dizident, de aventuri extraconjugale, din păcate, scroafa era moartă-n coteț, dacă nu la unul, măcar la doi! și asta nu din cauza bunelor moravuri pierdute în grădina de zarzavat, ci doar din obișnuința acelor multor ani, de roboți excentrici, incapabili să o ia de la capăt.
Turnura lucrurilor a dat-o o chestie-trestie, adică l-au mutat pe el dintr-un sector, în altul, era practic! o avansare, dar pentru împricinat părea o ghilotină, cum, să nu se mai ducă, noaptea, la muncă? Iar când a dat și cu nasul de nevastă-sa (ochii fixau plăcile de gresie), s-a simțit de parcă fusese prins la furat ridichi de lună! Nici ea nu era mai exuberantă, părea că înghițise un sconcs și-i venea înapoi pe gât.
Momentul cel mai penibil a fost mersul la culcare, de multă vreme dormeau separați, iar acum, se pare, și-au adus aminte că au ceva în comun-patul! Numai patul, nu și activitățile adiacente, dintre  care exemplificăm-spălatul pe dinți înainte de culcare...! Cum? Asta nu se practică în pat, altceva se….? Trecem peste amănunte și, după ce constatăm că dormitul spate-n spate își are neajunsurile lui, ajungem și la momentul Dimineața, când s-au trezit dormind buștean, pe parchet, fiecare pe o latură a patului și cu pătura pe pat, fără ei, în timp ce dantura le clănțănea Bach și Mozart, stiluri diferite! Amândoi, în aceeași clipă, năvăliră spre baie, reușind să-și ciocnească bostanii între ei, plus  de ușa pe care n-au apucat s-o deschidă! Mârâiră solemn în lupta pentru ocuparea temporară a tronului, apoi el renunță, nu din cavalerism, ci pentru că își adusese aminte că apartamentul mai are o baie, și gata! s-au spălat rufele în familion!
Când el ieși de la bărbierit, o găsi vopsind o dungă albă, cu rol de a delimita spațiul personalului și acceleratului de 6.32 pm! Amândoi refuzând să comunice prin principalul organ bucal, adică să deschidă gurița și să lege propoziții, restul zilei îl petrecură trăgând linii cu vopseaua aia albă, până schimbară aspectul general, ziceai că a venit iarna! Botoși, botoșei și amândoi supra-încăpățânați, nu vroia niciunul să cedeze, parcă aveau ceva de împărțit! Cum? Aveau? Eu n-am observat, poate din cauza vopselei!
Așa a început războiul hetero-coclit, care, spun arheologii de prin vecini, ar fi durat cam un an, în timp ce lor li s-a părut o veșnicie. Și cum parcă Blaga- poetul (nu politicianul!) spunea că veșnicia s-a născut la sat, gurile rele spun că mânca bureți, veșnica lor răfuială s-a născut tot la oraș!
Dintre multele și seninele ale lor acțiuni, la fel de senine că un portavion atomic, putem enumera trezirea de dimineață, prin duș forțat, în timp ce degetele de la picioare sunt conectate la priză! Adevărat, o vreme aveau amândoi părul vâlvoi tip afro, ea, în calitate de stropitoare, lipsise de la lecția cu electroliții, apa reușind să-i mai calmeze  nervii, după metode demne de ospiciu! Dacă n-a băgat la bilă că apa conduce curentul, cum să știe cum se conduce un război geopolitic în josul apei? El, mai des curentat la pungă, se mulțumi doar să rânjească, independent de voința proprie. În schimb, puse în aplicare programul de cutremure, realizat prin strămutarea unui cufăr vechi, antic și de demult, făcând să vibreze geamurile, odată cu lenjeria de corp a doamnei, înșirată la uscat în sufragerie, ba chiar și a celei purtabile, pectoralii intrându-I într-o oscilație armonică de grad III. Cu o falcă-n cer și una pe TeVeu, matroana trecu la sportul ei preferat, aruncarea cu polonicul, precum și la magnetizarea protezei metalice a soțului, care se trezi cu dințometrul lipit de calorifer, brusc și instantaneu. Toate astea pe parcursul unui singure ore de antrenament!
Și uite - așa trecu timpul, lăsându-și urmele pe chipurile și pe fizicurile, ticurile și deciziile lor! Locuința semăna cu Hiroshima și Nagasaki, la un loc, amestecate de bombă, nu-și mai găseau obiectele personale la locul lor, fie datorită unei acțiuni secrete, fie, PUR, simplu și FAIRY, datorită atacului cu gaze naturale, larg practicat de amândoi! 
Răcirea bruscă a vremii, core-lată cu răcirea și mai bruscă a veniturilor comune, plecate la reparații sau  ca daune de război, cu victime colaterale- vecinii care nu-ș putea ține râtul AT HOME! Inundațiile catrastrofale, testate prin deversarea deșeurilor menajere și poluante, din oala de noapte, direct în auzul celuilalt! Ploile acide cu sifon și băuturi slab energizante, care făceau să sară basca și să guițe vițelul! Înlocuirea sării fine, cu griș cu lapte! 
Imaginația lor depășește  cadrul clar-obs-cur al potențialului militar al taberelor antrenate în conflict! (nu știu  de unde îmi vin comparațiile astea extremiste, posibil să mă fi intoxicat cu etanol!)
Și, într-o zi, primiră, pe neanunțate, o vizită comună și urbană - au sosit copii!!! După modul câș de a privi lucrurile, se pare că mai multe persoane slab interesate îi puseseră pe aceștia la curent ( cel puțin 220 volți) cu meciul în desfășurare, nu părea surprinși de dezastrul din apartament, aidoma cu cel din viețile proprii!
Și odată cu ei, pe ușă intră porumbelul păcii, porumbeii ce le ieșeau din gură și cele două nepoate, ale căror apariții  pe lume asta trecuseră  neobservate din cauza luptei secularo-selenaro-hilare, dintre doi oameni care se vroiau serioși. Odată cu sosirea celor doi îngerași-îngerașe-îngerașuri,  după o mie de ani de întuneric, chipurile li se luminară, făcând inutilă îmbrăcarea  cămășilor de forță- daruri ale musafirilor! Cuțitele și-au luat locul în sertar, satârul a alunecat în coșul de gunoi, spray-ul paralizant s-a ascuns printre borcanele cu murături din cămară! Cei doi luptători s-au privit lung în ochelarii cu dioptrii mari, au zâmbit la micuțele suflete inocente și s-au întrebat cu glas tare:
-DE CE NE PURTĂM CA DOI BĂTRÂNI CIUFUȚI ȘI PROȘTI?!? MAI PUTEM FI, ÎNCĂ, DE FOLOS!



Niciun comentariu: