joi, 4 mai 2017

LECȚIE MODERNĂ DE ISTORIE!

    Apariția  monumentalelor manuale alternative - spaima profesorilor din ziua de azi, de mâine, de anul viitor, în vecii vecilor! Vă prezint mai jos un capitol din manualul de istorie pentru grupa pre-pregătitoare, mai ales pentru părinții prezenți la ore, alături de copii: 
   ”Cea mai zdrobitoare înfrângere pe care a suferit-o Imperiul Otoman în fața aliaților creștini a fost în bătălia de la Vaslui, în timpul domniei lui Ștefan cel Mare şi Sfânt, în anul 1475.”  Copii, întrebări?
   - Zdrobitoarele sunt alea care toacă poama, când face tata vinul?
   - Dacă a existat Ștefan cel Mare, era și unul, Ștefan cel Mic?
   - OtoMan era porecla, ca la SuperMan, BatMan?

   “Pentru a-i obliga pe turci să intre în capcana mlaștinii, s-a trecut la incendierea satelor și otrăvirea fântânilor, arderea grânelor ce nu au putut fi ascunse, iar oamenii au luat calea codrilor și a munților, acolo unde le era greu vrăjmașilor să-i ajungă. Turcii, din nevoia de apă și hrană, au căzut în cursa întinsă de voievod. ” Părinți, întrebări?

   - Au fost obligați să se asigure înainte de a da foc la case, că nu cred că statul le-a garantat reconstrucția? Și până le dădea banii înapoi, mai veneau trei rânduri de turci, ba-i prindeau și pe sirieni!
   - Pe atunci, materialul de construcție era lemnul, nu-i așa? Păi ce, îi lăsa ăia de Silvic să taie ca nebunii din pădure, nu pleca lemnul la export, la austrieci?
   - Și dacă otrăveau fântânile, nu le băgau penalități, să scoată Regia banii de reabilitare?
   - Grânele nu erau din alea, de la export? Ce, trebuiau să le ardă, se stricau singure, de ciudă? Și unde le ascundeau, că țara asta nici silozuri n-are, d-apoi grâne?!
   - Și noi luăm calea codrilor și munților, da’ numai în week-end putem, ce mare brânză ș-un kil de caș? Și pe care dintre drumuri, tot pe astea de-acum?

   “Oastea  creștină,  formată, în principal, din moldoveni, era de două tipuri- regulată, bazată pe oșteni de profesie sau mercenari, și Oastea cea Mare, formată din toți oamenii disponibili de pe moșiile boierești, moșiile bisericești, răzeși , alte tipuri. Din partea creștinătății, s-au primit mai mult promisiuni, astfel că raportul dintre cele două tabere era, strict , în favoarea Islamului”! -Părinți, copii, întrebări?

   - Doamna, care  moldoveni, ăștia de la noi sau cei de peste Prut, unde merg cu tata să luăm benzină?
   - Dar ce, atunci islamiștii erau proști, acum nici nu vor să audă de România, parcă aud de țara Guru-Guru!
   - Și cine îi regula pe oștenii de profesie? Aveau arme sau tot cu ciomegele teleghidate?
   - Moșiile bisericești erau mai mici sau mai mari decât acum? 
   - Și cretinitatea nu le-a fost de ajutor?

Până aici, totul e OK! Să urmărim mai departe, când autorul manualului s-a lăsat dus de val și nu se știe cine l-a pus:
   “ Cunoscute fiind notele mari  pe care Ștefan le-a luat la școală, figura pro-eminentă și pro-europeană a voievodului, a rămas în istoria modernă și contemporană  ca un exemplu al bărbăției, curajului și durității. Așa cum scrie cronicarul Grigore Ureche, în a sa ‘Descrie-o pe Moldova’, voievodul era drăcos nevoie mare, sărea la gâtul boierilor, că nu era prea mare, cum îi zice porecla, ci cam pitic, și băga cuțitu’-n ei! Gurile rele spun că acel cronicar se dădea tot boier, așa că nu se poate pleca urechea la Ureche, corb la corb nu-și scoate ochii! Olecuță mai obiectiv e Dimitrie Cantemir, care, pe când era într-un sejur la Înalta Poartă, îl descrie pe voievod mai cu alți ochi, deși tot boier era și el! Sau a lui era aia cu descrierea Moldovei? Oricum nu are importanță!”
    Părinți, copii, întrebări? Nimic, ați muțit? Atunci să mergem mai departe :” Se pare că Ștefan, pe când era copil,... s-a născut la Borzești, acolo unde s-a născut și legenda salcâmului de la Borzești, rămasă în limbajul popular ca ‚Hai salcâm!’ Pentru că hunii traversau des Câmpia Panonică, românii  au avut de suferit grele încercări, dar acum, odată cu intrarea în Uniunea Europeană, au scăpat de această grijă. Pe când Ștefan a trebuit SĂ DEA PIEPT și la tătari, și la turci, ba chiar și la unii europeni! ” N-am înțeles nimic, așa că nu cred că aveți întrebări, mergem mai departe! 
   ” Se presupune că voievodul moldovean  a fost primul mason român și că asta i se trage de când bejenea cu Vlad Dracula, pe la curțile lui Iancu de Hunedoara și Călan., unde, temporar, au muncit la o turnătorie. Petru Rareş a moştenit apucăturile masonice ale lui Ştefan şi le-a  transmis, cu limbă de moarte, lui Cuza.’’ 
   Ne oprim aici, aşa că vă puteţi băga limbile în gură, ochii, în orbite! Degetele scoateţi-le din nas, nu-i educativ! Şi nu vă mai miraţi, cum nu m-am mirat nici eu când am aflat, de pe canalul HISTORY, că Burebista a fost general în armata lui Decebal, el fiind personajul, în film, care l-a decapitat pe rege, ca să nu se facă de râs că l-au prins viu! Pe aia cu capul de lup, steag al dacilor, o știţi? S-a descoperit că era construit special astfel încât, atunci când intra aerul în gura lupului, dacii erau ‘însufleţiţi de o nebunie războinică”! Adică înnebuneau de-al binelea, cel puţin aşa crede cel care a făcut un manual alternativ, editat în Ungaria! Nu vă frământaţi capetele, mai bine studiaţi, pentru data viitoare, istoria reprezentată de Florin Salam, Mihaela Rădulescu, Andreea Marin şi Madona! Multă baftă la studiu!

Un comentariu:

Unknown spunea...

Hmmm...sa rad sau sa plang ? Nu stiu.