luni, 29 mai 2017

CICLUL POVESTIRI ADEVĂRATE!- INIMI DE AUR!

  - Ce chestie curioasă! mă întâmpină cel mai bun prieten al meu, în timp ce trag scaunul să mă așez să-mi beau cafeaua. Nu cred că știu la ce se referă, dar sunt sigur că o să aflu.
- Ai auzit că doi bătrâni au cerut ajutorul autorităților ca să le taie lemnele? Au cerut ajutor pentru că ei nu au putere să mai facă așa ceva, nu se mai găsește cineva să facă ceva contra-cost, dară din omenie! A ajuns primăria să se ocupe și de așa ceva!

Iată explicația pe care o așteptam! Binecunoscuta lipsă de forță de muncă disponibilă să completeze serviciile de care ai nevoie. O fi treabă de primărie? Sau din banii tuturor trebuie subvenționată lipsa de interes sau cea de omenie?
Am fost curios să aflu povestea celor doi bătrâni, pentru că, din start, se ridicau niște semne de întrebare. 

Mai aflasem și altădată o altă povestire. Mi-a spus-o un bătrân nu așa de bătrân, dar care nu avea pe nimeni, copiii îi plecaseră“ afară”! doi fuseseră, amândoi morți din diverse motive -unul, presupus înecat, altul, răpus de leucemie. Omul abia făcuse 64 de ani, însă puterile îl cam lăsau, cheful de viață i se diminuase, îmi spunea că ar vrea pe cineva să-l îngrijească.
- O femeie? l-am întrebat ironic, sunt atâtea cazuri de bătrâni care vor aventură, încât nu simt că singurătatea i-a făcut ridicoli.
- Nu asta mă interesează. Am nevoie de cineva care să-mi facă de mâncare, să facă curățenie, să am cu cine vorbi! Să fie cineva care să-mi dea un pahar cu apă, când n-oi mai putea să mă dau jos din pat! Am două case mari, nu pot avea singur grijă de ele! Le-am făcut pentru copii, acum ei nu mai sunt, nurorile nu vor să audă să vină să stea cu mine, se simt mai bine acolo unde stau! Cred că au dreptate, cine e suficient de nebun să-și lase agoniseala, să-și mănânce zilele cu mine? Nepoții nici nu știu cum arăt, ai mei copii au murit tineri, a trecut timpul! Nu sunt încă o povară, pot să-mi fac singur de mâncare, pot să-mi fac curat, dar nu știu până când! Dacă n-o să mai pot să mă mișc, ce-o să se aleagă de mine?
A dat peste niște vânători de avere, le-a făcut acte pe case, pe lucrurile lui, a condiționat cu îngrijirea și cu înmormântarea. Cât a trăit, a fost bine, l-au îngrijit foarte frumos, dar la groapă l-au dus cu minim de cheltuieli, mai era puțin și-l cazau pe marginea drumului. Norocul lui a fost că a venit la înmormântare și o nora a lui, tocmai aia de care se plângea că-i bățoasă rău. A sărit femeia cu gura pe moștenitori, ăia au sfeclit-o, au făcut treburile ca la carte, nora a plecat fără să vrea ceva, bine că l-a văzut odihnindu-se în pace! 

Cu atât mai curioasă era povestea celor doi bătrâni, cu lemnele lor, se isca întrebarea -Cum de s-a ajuns aici?
Să presupunem că aveau împreună patru copii, toți aranjați, la casele lor, proveniți din căsătoriile anterioare! Adică 2 ai lui, 2, ai ei! Numai că trei stăteau în alte colțuri ale țării, unul era în SUA.
Nerecunoștință? Răutate? Chiar aici s-a ajuns? Din păcate, niciuna dintre ele! Situația nu se datorează copiilor, ci părinților, după principiul  - Culegi ceea ce semeni! Ori, cei doi, (acum) neputincioși, n-au știut toată viața lor să dovedească că au și suflet, că pot fi oameni ca toți ceilalți, nu sfinți, dacă am fi sfinți, ar fi plină lumea de icoane, cu noi, toți sfinții, cocoțați în ele!
Cât au trăit, au trăit numai prin procese: pentru mutarea gardului cu 10 cm, pentru că a tras copilul vecinului cu praștia cu bile???, (au găsit bilele în cocoșul mort!) pentru că vecina X a înjurat de mamă, (precis era mama lor!), pentru că stau babele pe marginea șanțului, (sigur discută despre ei!) pentru că vecinul Y a săpat o groapă și a pus pământul ud peste stâlpul de la gardul lor, era metalic și a ruginit, e putred din cauza asta! Să vină poliția, s-au suit alții în copacul care spânzura deasupra curții vecinului Z, era copacul lor, numai ei aveau dreptul să-l culeagă, chit că spânzura peste răsadurile vecinului. Să-și ia cutare câinele și să-l ducă unde o vedea cu ochii, latră, nemernicul, noaptea și ei nu pot dormi! A dispărut grebla, sigur a furat-o Icsulescu, de mic copil fură!
N-au scăpat nici rudele: ăla e-un nespălat, pute! Celălalt, clefăie la masă, îți vine rău când îl vezi! Madam C s-a uitat urât, verișoara face ochi dulci soțului! Mister Bau-Bau își găsește să vină numai noaptea, iar frate-tău a plecat cu tot cu scrumieră, chiar dacă am găsit-o după câteva luni în grădină! Nu au scăpat nici cei din piață, ăia toți fură la cântar și nu  muncesc deloc, ce-i cu prețurile astea umflate? 
Au reclamat sectoristul că le-a întors spatele când i-au cerut să-l aresteze pe cel ce vindea semințe! Au cerut din nou banii luați de la poștaș, pe motiv că n-au semnat nicăieri prima dată!
Dar cel mai urât s-au purtat cu proprii lor copii - viața în cazarmă era joacă de copii, totul trebuia să fie la linie, la locul lui, chiar dacă nu avea locul lui! Fiecare greșeală, penalizată cu bătaie! Când aceștia s-au săturat, și-au luat lumea-n cap de mici și nu s-au mai uitat înapoi! După ce a mai trecut timpul, nostalgici, s-au reîntors să-i vadă și, în loc de bună primire și vițelul cel gras, s-au trezit cu reproșuri! Au plecat, jurând să nu mai revină și s-au trezit că cineva băgase zâzanie între ei, așa, de la distanță, să nu aibă liniște! Colac peste pupăză, s-au trezit admonestați de cunoscuții lor și de rude, cum de sunt așa ticăloși, de-au uitat de părinții lor? Și-au înțeles că cei părinți se plângeau tuturor că au crescut copii și aceștia le-au întors spatele, scopul văicărimii fiind de a-și face de rușine copii!
Pare incredibil, dar toate astea chiar se întâmplă! Și atunci, de ce ar fi cineva obligat să le taie lemnele? Să și le taie singuri, așa cum au făcut o viață întreagă!

Și totuși, de ce să fim și noi ca ei? Merită, oare, conștiința noastră să supraviețuiască cu o asemenea pată otrăvită? Sau, ca să ne dovedim că nu am uitat să fim oameni, n-ar fi mai bine să mergem la spart lemne, poate va fi învățătura de minte și pentru alte astfel de... victime? Merită să încercăm! Tot timpul merită să încercăm!

Niciun comentariu: