marți, 6 iunie 2017

CICLUL POVESTIRI ADEVĂRATE- SCAPĂ CINE ARE CURAJ...!


     Au trecut peste 30 de ani de când s-a petrecut cele de mai jos. Uneori pare ficțiune un astfel de caz, dar pot să vă garantez că sunt faptele sunt adevărate, mai ales că protagoniștii trăiesc bine-merci și au chiar și nepoți, iar martorii au susținut că totul este adevărat.

Familia plecase într-o excursie prin țară, de fapt era chiar un grup de prieteni porniți pe distracție și pe drumeții. Între cei doi frați există o diferență de vârstă de cca 6 ani, atunci cel mai mare având 10 ani. După o zi de călătorie sub soarele arzător, spre seară, au poposit pe marginea lacului, unde au întins corturile, au scos merindele și s-au ospătat cum trebuie, după care fiecare și-a găsit de lucru sau de joacă, după vârstă și obiceiuri. 
Au hotărât să nu se arunce în apa limpede, seara era destul de rece, oricum  mai era destul timp și a doua zi, grupul  decisese că vor sta acolo cel puțin trei zile, așa că timp era berechet. Până și focul de tabără a fost sărit din program, drumul îi obosise că nu mai aveau nici chef să mai mănânce. Nu s-a întunecat bine și mai toți dormeau, ce excepția câtorva bărbați, dispuși să mai stea la o bere prelungită, mai ales că fuseseră și șoferi peste zi.
A doua zi  a debutat cu trezitul maturilor și  pregătirea mesei, copii s-au trezit mai târziu, era vacanță și nu era obligatoriu să se scoale cu noaptea-n cap. Odată cu trezirea lor, însă, micuța tabără s-a însuflețit, strigătele copiilor auzindu-se peste tot. 
Lică, ca frate mai mare, a primit sarcina să aibă grijă de fratele mai mic, lucru care, de altfel, îi era sarcină permanentă. Nu că i-ar fi displăcut, își iubea foarte mult frățiorul, dar uneori tare ar mai fi dorit să scape de asemenea grijă, să poată și el alerga cu cei de vârsta lui, nu să păzească pitici. Mai suferea câteodată de gelozia fratelui mai mare, de care nu prea scapă frații mai mari, dar venirea pe lume a celui mai mic fusese și pentru el o mare bucurie, gândind că acuma avea cu cine să se joace, fără umblatul prin vecini. Fusese și dezamăgit la început, mai ales că, în loc să aibă tovarăș de joacă sau jucărie nouă, se trezise cu obligația de a sta cu un ochi pe frate-său, ba să-l mai și șteargă  la fund!   Ca să nu mai vorbim că, până ce mogâldeața nu începu să meargă pe picioare, fusese nevoit să-l scoată din dulap, din beci și nu mai avea mult, și din fântână, asta când deja mergea. Nu era lucru ușor să stai cu ochii pe ăla micu’, mai ales după ce mânca și dormea, avea apoi ceva viteză!
 Iată relatarea fratelui mai mare, așa cum a perceput-o el:

- „M-am bucurat când tata mi-a spus că pot să mă joc cu ceilalți copii, că are el grijă de frate-meu. Din obișnuință, însă, mai aruncam și eu un ochi către mormoloc, dar acum era mare și înțelegea ce are voie și ce nu, deși nu prea respecta ce i se spunea. Avea ghinionul să fie și cel mai mic copil dintre noi, cel mai mic dintre ceilalți fiind cu vreo trei ani mai mare ca el, așa că mai mult ne încurca. Ai noștri au văzut asta, l-au luat pe lângă ei, când mama, când tata îl aveau în pază. Mai târziu nu l-am mai văzut, dar am uitat repede de asta, mi s-a părut că doarme lângă mama. Mult mai târziu l-am zărit pe suprafața apei, lângă mal, m-am speriat la început , până am auzit-o pe mama strigând la el:
- Să nu stai mult în apă , că te bate soarele în cap și la noapte n-o să poți dormi!
M-am liniștit- cineva îl supraveghea!
Dar nu a trecut un sfert de oră și, când mă uit la apă, nu-l mai zăresc acolo,  lângă mal, ci undeva prin mijlocul apei, unde adâncimea era 7-8 metri!
Ce se întâmplase? Când m-am uitat ultima dată, se sprijinea pe un colac de cauciuc și dădea din mâini și din picioare, împroșcând cu apă în toate  direcțiile. Pesemne că tot dând din ele, nu a văzut  că se și deplasa încet- încet, depărtându-se de mal.
Nu ar fi fost o problemă, de aia fusese urcat pe colacul de salvare, ce putea să-l țină la suprafață! M-am uitat după mama, era cu o prietenă, culegeau flori. Tata nu se vedea, dar nu putea fi departe, nu lăsă el un copil nesupravegheat! Mai rămânea ca frate-meu să fie readus la mal, dar nu se vedea nicio barcă, mai târziu am aflat că debarcaderul era pe partea cealaltă a lacului.
Și când mă întrebam cum să fac să-l aduc pe mormoloc înapoi, numai ce-l văd că ridică brațele și scapă colacul, care, împins de valuri, se îndepărta de el. Am alergat spre apă, trecând pe lângă tata, care ieșea din cort, se dusese după țigări, ultima imagine pe care am văzut-o înainte de a mă arunca în apă a fost cu niște mânuțe ce se zvârcoleau la suprafața apei, undeva, la vreo 30 de metri de mine.
Nu mai țin minte nimic, nici cum ajuns la el, deja nu mai putea să se țină la suprafață, nici un am făcut de l-am adus la mal, nici ce a urmat. Am leșinat și, când m-am trezit din leșin, mai mulți erau adunați în jurul meu, iar frate-meu, vânăt de frică, dar respirând sacadat, se uita în jur, buimăcit. Bine că era întreg, nu se înecase, mai rea fusese sperietura.
După aia nu am înțeles de ce se uitau toți la mine, unii dând din cap, alții doar mirându-se, am pus-o pe seama faptului că eram amândoi întregi, foarte speriați, ce-i drept, dar vii.
Abia când am ajuns la spital și ne-au controlat, ai noștri au răsuflat ușurați, ne-au luat și ne-au strâns  în brațe, mai să ne iasă limba, după care ne-am întors la tabără.
Pe drum, mama mi-a spus:
-  NU POT SĂ ÎNȚELEG UN LUCRU- CUM AI FĂCUT ASTA? NU ȘTIAI SĂ ÎNOȚI, NU TE-AM LĂSAT NICIODATĂ
SĂ ÎNVEȚI! NICI TAICĂ-TU NU ȘTIE, NE ESTE FRICĂ DE APĂ, MAI ALES CĂ, TU NU ȘTII, DAR UN UNCHI PE CARE NU L-AI CUNOSCUT, A MURIT ÎNECAT!
Nici eu nu știu cum am ajuns în mijlocul apei, cum l-am prins pe mormoloc și cum l-am adus la mal, fără să ne înecăm amândoi, dar știu că, de atunci, sunt în apă ca un delfin , zici că m-am născut în ea!” 

Niciun comentariu: