marți, 12 decembrie 2017

NU INVITAȚI OCTOGENARI, LA DANS!


      Familia Hulpescu a hotărât ca, anul respectiv, să facă Revelionul, acasă! Prin urmare, salonul este plin încă de la orele 18.00, cunoscut fiind faptul că, la ei, lucrurile sunt serioase, n-ai cum să nu te distrezi, cu așa gazde primitoare și, mai ales, care țin la glumă!
     Singura problemă deranjantă era bunicul! Bătrânul tocmai sărise peste 80 de ani, cu câteva zile înainte, nimeni nu avea idee ce să facă cu el! Ca să nu se simtă singur, cineva ar fi trebuit să stea cu el, în camera acestuia! Au hotărât să tragă la sorți și ghinionul a căzut pe mezin, Iliuță, care și el sărise, cu două  luni în urmă, pragul celor 18 ani ai săi!
     Tânărul se cam bosumflase, când trăsese paiul cel scurt, abia se lipise de Gabi, colegă de clasă cu el, și vecină, în același timp. Pentru că deja o invitase la ei, (oricum ar fi fost invitată, cu tot cu părinți!), nu știa cum să-i spună de necazul cu moșul. Noroc că fata era isteață, s-a prins că ceva nu e în regulă, iar când a aflat, în loc să se supere, i-a spus că pot petrece în trei, n-or să moară o seară! Iar bunicul era cuminte și tăcut, nu-și făceau probleme că i-ar fi încurcat prea mult!
     Numai că socoteala din târg, nu se potrivește cu cea de-acasă, de câte ori tinerii doreau să se sărute, bătrânul căsca niște farfurii de dulceață, pe post de ochi, că până și ochelarii sărea în sus! Asta doar dacă se sărutau, ferească Sfântul să încerce mai mult, cum urmăreau, li s-a făcut frică că s-ar putea ridica tensiunea prea tare și bunicul să nu dea colțul! Se retraseră mai deoparte și se sfătuiră să-l ducă pe octogenar în camera părinților, unde-l încuiară, neștiind că acesta are propria lui cheie, doar fusese camera lui, de tânăr!  Și cum Iliuță știa că ai lui nu vor veni sus, la câți musafiri au, mai ales că aveau încredere în el, se trânti pe patul bunicului, împreună cu Gabi! Să nu vă închipuiți că filozofau, nici că spuneau bancuri politice!
      În salon era o mare de oameni, mai mult sau mai puțin chercheliți,  sau și mai puțin  flămânzi, mesele fiind încărcate cu 6 feluri de mâncare, cu denumiri greu de pronunțat, iar băutura curgea în valuri, nu mai puțin de 18 tipuri!
Distracția era în toi, când madama Hulpescu detectă, printre fundurile a patru dame, scaunul electric al tatălui personal, pe care îl știa sechestrat și păzit bine, în camera lui! Supărată pe fiul ei, tocmai ce se repezea să-l ducă pe bătrân la locul lui, când, dinspre zona în cauză, auzi hohotele de râs ale musafirelor, care își zgâlțâiau trupurile, conștiente că sunt mai apetisante așa, mai ales că veniseră și neînsoțite! Hulpeasca își domoli avântul revoluționar, strecurându-se cu grijă până lângă grup, curioasă să vadă de cine își bat joc femeile! Nu cumva de săracul ei tată? Se pregătea să - l răpească din mijlocul lor, jurându-și, în același timp, să-l pedepsească urât pe fiul ce-i călcase în picioare încrederea, când auzi, stupefiată, cum octogenarul debita cu nonșalanță bancuri fără perdea! Iar grupul din jurul lui creștea văzând cu ochii!
-Uite-o și pe fata mea! se trezi observată de bătrân, care, înțolit la costum festiv, respectiv în costumul de protocol, al ginerelui, arăta mai tânăr decât posesorul costumului!
-Vai, dragă, unde l-ai ținut, până acum, pe domnul? se miorlăiră damele, fără pic de ironie.- E o dulceață, păcat că nu ni l-ai prezentat mai devreme!
Amfitrioana se abținu să nu spună că-l ține în naftalină și că dulceața de el s-a cam zaharisit, dar ținea la bătrân, iar faptul că acesta fusese adoptat de musafiri mai-mai că o făcu să-i pară rău că nu-i trecuse prin cap să-l aducă jos, cine știe cât mai are de trăit, să se bucure și el! Așa că lăsă lucrurile cum erau și se duse la bucătărie, uitând de moș!
 După vreo oră începu să-i pară rău, soțul reclamând că octogenarul “uscase” 3 kile de vin, după 200 ml whiskey, și n-avea nimic, cu excepția unor bujori în obrăjorii striați, care,  acum, păreau că se netezesc! Asta nu era nimic, mai rău era că, în jurul lui, se adunaseră marea majoritate a invitaților, mulți dintre ei mai amețiti decât normalul! Și cele mai multe dame erau pulbere de stele, altfel nu se explica cum reușea bătrânul să-și scape mânuța pe fundurile, copanele, ugerele și alte părți anatomice, așa, din greșeală de om bătrân! Parcă întinerise cu 25 de ani, vorbea repede și mai sugea din pahar, mai ceva ca unul tânăr! Culmea! lumea se amuza de spusele lui, chit că lua pe toți peste picior, și asta urît de tot! Totuși, nimeni nu se supăra!
-Draga mea, n-am știut că ai un văr așa drăguț! se trezi Hulpeasca cu o colegă rămasă fără sutien, după statul în preajma bătrănului! - Sau e un actor, l-ați adus să facă stand - up comedy?
Gazda își mușcă limba, cât pe ce să-i spună că e proastă,  să vezi mâine ce stand-Hap va fi cu moșul, dacă mai ajunge până atunci! Și iar îl înjură pe Iliuță, ce-și plimba, obosit, degetele, pe trupul gol a lui Gabi! Săracul! nu știa ce furtună îl paște! că s-ar fi împușcat cu lingura!
Miezul nopții trecu cu artificii și pupături, în timp ce Hulpeasca își mușca buzele - octogenarul se ridicase din scaunul lui cu rotile și prinse două tipe cu 40 de ani mai tinere ca el, într-un dans turbat, ce-l făcu pe Hulpescu – gazda să se întrebe dacă n-ar fi bine să cumpere  și să aibă în casă, vaccin antirabic! Moșul înnebunise de-al binelea, le mușca pe tipe de umăr, de ce apuca, cu finețe, în timp ce ele chicoteau ca niște apucate!
    -Perinița, să înceapă Perinița! urlă bătrânul, stârnind aplauze, cum de uitaseră de bătrâna Periniță?
Dacă n-ai un bătrân, să cumperi unul! își aminti vorba Hulpeasca, fir-ar mama lui, al dracului, de bătrân, să nu moară, naibii!
Dar distracție ca azi, nu mai văzuse de multă vreme!
Pe la două dimineața, inima îi sări din piept- tatăl său dispăruse din salon!  Să vezi că i s-a făcut rău și s-o fi dus undeva, să moară!
Îl găsi sforăind, înghesuit între cele două dansatoare, cu buricul gol și fără umbră de Pampers pe el! Din fericire, nici acestea nu avea Pampers, dar oricum nu conta, la cât de rangă ajunseseră!
Abia atunci furia Hulpeascăi atinse apogeul, așa că năvăli în camera bătrânului, unde îl trase, de urechi, jos, din pat, pe Iliuță Fericitul!
- Ce-ai, mamă, te-ai dilit?  se trezi acesta întrebând - o pe măsa, și, pentru prima oară în viața lui, încasă o lopată peste ceafă.
- Ai avut grijă de bunică-tău?
-E-n camera voastră, a dormit ca un prunc toată noaptea!
- A dormit, pe măta! boule! Ia hai să-l vezi dormind!
Iliuță fu nevoit să recunoască – bătrânului nu-i stătea rău cu țonțorelul gol, dar parcă mai intrase la apă! 
Peste zi, doctorul chemat să-l consulte pe octogenar, neștiind ce făcuse acesta cu o seară înainte, o liniști pe Hulpeasca:
-S-a produs fenomenul de care vorbesc specialiștii – după o anumită vârstă, organismul, la bătrâni, întinerește! Să vedeți că-i apar, din nou, dinții, și părul negru! Dar să nu-l lăsați nesupravegheat și efort, zero!
   Fiica dădu din cap, gândind în sinea ei - Și să nu-l mai las să danseze? Păi, ăsta ne îngropă el, pe noi, toți!
 La cină, când se chinuiau să se dreagă, apăru și octogenarul, care, nici nu se așeză bine, că și spuse:
- Fata mea, să nu mai spună ginerele meu că-i impotent, că e vrăjeală! Uite ce mi-a făcut mie Viagra pe care am găsit-o, la el, în buzunar! Mă simt, din nou, tânăr!
Ginerele găsi o furnică în farfurie, jurându-și să nu mai lase octogenarii să danseze!



Niciun comentariu: