marți, 5 decembrie 2017

CÂND TE CREDE LUMEA O GRĂMADĂ DE BĂLEGAR!

       Când te crede lumea o grămadă de bălegar, trebuie să meditezi profund, lumea aia nu e proastă, chiar dacă e rău intenționată! Vorba aia, dacă te amesteci cu tărâțea, te mănîncă porcii! Dacă te amesteci cu bălegarul, te mănâncă bălegarul! Cine se aseamănă, se adună! Na! că am dat drumul la proverbe și-am uitat să închid robinetul!
            În copilărie, mă trimitea mama să caut bălegar! Pentru cine nu știe, folosea la lipit pereții, soba, gura păcătosului…! Colindam străzile, prin cartier, pe atunci aveam și cai  care circulau cu viteza regulamentară, nu numai măgari, care circulă în viteză! Cu puțin noroc, mergeam direct la sursă, adică erau vreo doi căruțași prin preajmă, dar care erau oameni de onoare, deși sugative învederate, te lua și pe tine în căruță, nu ca astăzi, te iau în balon! Am apelat  acum câteva săptămâni la unul, care avea mai puține clase decât caii, zău că nu știu de ce îi lasă liberi! Nu pe cai!
            Cum spuneam, dacă îți punea cineva balegă în păr, adică o mână, o luai direct din curtea căruțașului, care era un CINEVA pe atunci, deoarece, pe la el, prin bătătură, poposeau și niște vaci, care păreau că fac parte din familie! Cel puțin, noi, copiii, când ne duceam să luăm lapte, nu puteam să le deosebim, toate puțeau la fel - a vacă! Sărăcani ca noi, trebuiam să acceptăm privirile pline de superioritate ale vacilor - Ce, mă! ai ajuns la laptele meu?
            Așa am învățat că balega nu e ceva tocmai oribil, dar e folosită de cosmeticieni să caracterizeze omuleții mai necăjiți - Bă, ăsta pute a bălegar, e de neam prost!
             De atunci, m-am obișnuit cu haina mea, respectiv, să accept condiția mea socială, de căutător de balegă! Mai rău e că a început să mă confunde lumea cu materia primă, deși mă străduiesc din răsputeri să conving că poți să puți și de la prea multe cosmetice, ca să ascunzi nespălatul din tine!
            V-am îngrețoșat, nu-i așa? Ăsta nu e subiect de răs și nici tufă de crini albi! cum ne place să privim și să admirăm! Din păcate, face parte din viața nostră cotidiană și cotiledonată! Pe ce mare grămadă de bălegar stăm, n-avem nici idee!
            Să luăm cazul canalizărilor din oraș, care  de n-ar fi, nu s-ar povesti! Cum era și vorba aia - și drumul spre iad poate fi pavat cu intenții bune!, au venit niște nenea meseriașu’, au săpat niște gropi, au dat în ele, au vârăt țevi, și-au vârât și  … și banii în buzunar, apoi și-au luat jucărelele și-au plecat! După ei, potopul! Adică au făcut o treabă de bălegar! Au venit alții, au mai tras o porție de bălegar, suplimentară!  Cine a inventat șanțurile, poate fi mândru de el, avem și noi, pentru tone de bălegar! Alo! domnii de la Gospodărire, nu vă uitați pe unde călcați?
            Să încercăm un experiment atroce  - închipuiți-vă că, unde vedeți puncte - puncte, nu sunt pistrui,  lipsește cuvântul balegă:
            M-am trezit cu gura uscată și cu gust de...în ea! Încă o zi plină de...! Apa e întreruptă, cine știe ce s-a întâmplat, a devenit o obișnuință să te duce la serviciu mirosind a ..., nici măcar nu ne anunță când o oprește! ...! s-a oprit și curentul, tot fără să ne spună cineva că trebuie să ne grăbim, ca să plecam rași, da! rași, nu bărbieriți, de-acasă! Și-n baie e întuneric, cine a proiectat clădirea , cred că avea ... în cap!
            Deși sunt îndicatoare peste tot, animalele tot circulă, deși e înterzis! Ca să ajung la mașină, sar peste un cârd de capre și calc într-o...! Va mirosi, în mașină, a iarbă bălegoasă! Nu fac bine 500 de metri și mă opresc sub panoul unde se indică că nu-i locul pentru depozitat gunoaie! E plin de ...! toți care au animaluțe, inclusiv căini sau pisici, aici aduc marfa!
            Mă opresc și eu, aici, o pot ține așa până la calendele grecești, oricum, uneori, în tara asta nu găsești decât...!
            Și totuși! Ne-am obișnuit să vedem numai lucrurile în negru, nu mai avem dispoziție pentru partea plină a paharului. Pot să vă spun că, pe strada unde am copilărit, era o babă ce avea un soi de coșciug cu acoperiș de paie, strâmb de parcă avea cifo-scolioză! Moare bătrâna, nu înainte de a lua banii din vânzarea casei, sau ce-o mai fi fost chestia aia! N-avea curtea mai mult de 1.000 metri pătrați, dar era destul de mare. A cumpărat-o cineva cu care am copilărit și care avea o droaie de copii.
            Toată vara a cărat peste 50 de căruțe cu bălegar, a împuțit tot cartierul, nu mai făcea nimeni grătar, nu mai stăteau babele pe la porți! S-a oprit exact la timp, când vroiau să-l bată! A pus bălegarul în curte, după ce a dărâmat șamdramaua aia năstrușnică! A băgat plugul, exact! plugul, în curte, și-a tras două arături, una de toamnă, una de primăvară! Apoi și-a tras și-un gard înalt, de obosea cioara, când vroia să treacă pe deasupra! Nu era nici o șansă să vezi ceva din curte!
            Abia anul următor ne-am  dumirit cu toții ce era cu balega! M-a invitat în curte și am rămas mască - fiecare cm pătrat avea o plantă pe el! Construise o platformă pe traverse  de cale ferată, de vreo 30 mp, unde avea răsaduri! A vândut la piață, și-a pus și el, a mai dat și de pomană! Printre rândurile de la vie avea 2 rânduri de roșii, și ardei, soi ales! Și nu se rușina să se ducă cu ele în piață! Nu se rușina de la nici o treabă, numai bani să iasă!
            10 ani a făcut asta, la doi ani, mai băga câteva căruțe de balegă! Vecinii s-au obișnuit cu mirosul, luau răsaduri bune de la el, dar nu-l putea suferi, că s-a apucat să facă o casă nouă, pentru unul dintre copii! Casă cu beci, ridicată la 2 metri și, deasupra drumului! Cu 6 camere, pentru familie numeroasă! Cu banii din legume!
          I-a venit vremea să se ducă la odihnă veșnică, iar acum, în casă, stă un fiu, cu familia sa! Fiu care i-a moștenit stilul, muncește oriunde e pus! Numai că nu se mai ocupă de grădinărit, așa a scăpat lumea de mirosul de balegă!

             De unde am tras concluzia că, dacă te crede cineva o grămadă de bălegar, nu trebuie să te superi, nu se știe cine e bălegarul și la ce folosește! 

PS( Prostul Satului!) Știți indivizi care sunt milionari în euro și care au plecat de la gunoaie? 

Niciun comentariu: