joi, 14 decembrie 2017

FOARTE SCURTĂ MEDITAȚIE!(II)

      Aricimea mea nu-și mai încape în piele de fericire - i-a rămas pielea mică, după ce i-au tras-o pe toată! Slăbesc de dorul unei dimineți pletoase, când, vorba cântecului! stau cu geamurile scoase, s-aud cum urlă, iar, vecina! Mă supără, din nou, din  plin, și splina! Și mă-ngrozesc că vine iarna cea sălcie! Dă, Doamne, să nu fie pană de energie! Nici nu a dat un pic de promoroacă, și a căzut curentul, precum un pui, în troacă! Mă ia, deja, cu frig, când amintirea stălpilor căzuți az’ vară, era mai tragică decât o criptă  milenară! 
           Fac, ce fac, și mă apucă râma! Mă duelez cu mine și fac, ca blegul, crima  să îmi șoptesc să – mi sără ochii! dacă  n-am curent, o să-mi înghețe pliscul, de nu sunt  prea atent!
            Nu asta aveam în plan, dar păstrăm în suflet temeri de care nu putem scăpa! Și, mama lor, cu tot cu bunicuțe! dacă scăpăm, până la urmă, peste ele dăm! E normal ca anormalul să nu ne lase să ne concentrăm pe ceea ce poate să ne facă sufletul să zboare! Cum, să zboare? Sufletul!
            Acum câteva zile, m-a sunat un fost elev, de pe vremea când trăiam viața anterioară, și nu aia posterioară, plină de temeri, de-acum!
Bate la 40 de ani, are fire de cărunt, nu l-am mai văzut de câțiva ani, de când și-a luat lumea-n bostan și a plecat pe-afară! Pentru cei ce nu mă scapă din priviri, vor descoperi că este un personaj din una dintre postări, de acum câteva luni.
La prima vedere, nu e nimic deosebit în asta, să dai un telefon la o fostă cunoștință, poate iese de taclale cu ciuperci! Ce m-a împresionat, a fost că vroia să-mi mulțumească pentru ce l-am învățat! Mie și d-nei  Ciută Cristina, care și mie mi-a fost mentor! Nu prea îmi amintesc ce și cât l-am învățat, sper că prostiile nu le are de la mine! 
Când am reușit să ne întâlnim,(adică după ce l-am așteptat aproape două ore, timp în care s-a luptat cu drumul înzăpezit) mi-a spus că nu-l mai leagă de țara asta decât mama bolnavă și câteva morminte! Am sperat că nu m-a inclus în această categorie, a mormintelor, a fosilelor! Asta legat de faptul că a vrut să mă vadă! Cum atât mai mult m-a bucurat dorința lui, cu cât această declarație valorează cât o mie de miorlăieli prefăcute, de care am beneficiat de-alungul timpului.
N-am vrut să arăt cât m-a pus pe bordură spusele lui - că are destule cunoștințe cu care să bea un spriț, dar sunt doar doi oameni cu care vrea să stea de vorbă! Mult, prietene, mult! Mult spus! Deși nu vrea să mai audă de țara asta, care l-a dezamăgit, mi-aș dori să-l mai văd, pentru că nu țara e vinovată, ci oamenii care nu știu ce să facă-n ea! Și care preferă să nu facă ceva! Sau doar să chinuie pe cineva ! Sau să se auto-devoreze, în inconștiența lor!
Auzindu-l, m-am întristat - am dat nobila meserie de dascăl, pe 8 ore de serviciu "normal", fără să-mi mai bat capul cu niște copii, "cărora nu le pasă de nimic"! E mult mai bine unde sunt, dar, când auzi pe cineva că-ți spune că ai făcut ceva pentru el, nici nu trebuie mulțumiri, e un alt gen de satisfacție! Nu contează că am plecat din cauza salariului sau a prostiei lingăvite, din sistem, uneori simt că m-am trădat pe mine însumi!
Generațiile care vin din urmă fug, ca dracul, de tămâie, de învățământ! Nobila meserie de dascăl, schilodită din exterior, de tâmpenii nonconstructive, super - distructive, a suferit și din cauza educației copiilor! Cum s-a ajuns la sechestrarea profesoarei și înjosirea ei??? Nu era, mai bine, să pună mâna pe un par  românesc și să le crape capul la cretini?
NU! NU! Vinovați, sunt părinții! Vinovați sunt cei care stabilesc reguli, care, pe ei, nu-i ating și nu-i afectează! Care au confundat școala, cu maidanul, și maidanul, cu stadionul! Vinovați suntem fiecare din noi, nu știm  să ne unim în fața dușmanilor comuni! Chiar dacă aceștia par a fi proprii noștri copii! Pentru binele copiilor lor, trebuie să-i tragem de urechi!
M-am săturat să tot scriu așa ceva! Oare nu e clar că, dacă vrem să trăim într-un mediu cât de cât sănătos, trebuie să începem cu noi și cu urmașii noștri?
Până-n una, într-alta, mi-e sufletul plin de bucurie – s-a găsit, barem, câte unul dintre foștii mei elevi să-și facă timp pentru mine, să-mi spună că n-am pierdut timpul de pomană, trăind pe lumea asta! Nici nu vreau să aflu cum judecă cei ce sunt, azi, elevi, ce cred despre profesorii lor! Vor înțelege, când vor avea progenituri care îi vor teroriza, sau când, la rândul lor, vor deveni profesori! Pentru astfel de vremuri sunt obligați să-i pregătim! Dacă vrem să ne mulțumească, nu să ne injure! Sau să plece din țară și să nu se mai întoarcă!


Niciun comentariu: