sâmbătă, 16 decembrie 2017

PREȘEDINTELE

     Nae Văcaru ocupa postul de văcar-chef de peste 35 de ani! El și vacile lui costelive făcea parte din peisaj, fiind monument al naturii- „Grup statuar cu coarne”, și principala problemă ecologică a localității, unde porcii era cei mai activi!
            Și cum stătea Nae pe dâmbul, ce dădea ora exactă, pe parcursul zilei, iar noaptea folosea la creșterea natalității, un limbric de gând îi sfredeli cele 4 circumvoluțiuni rămase de la ultimul jaf la cornute, când doi concetățeni cunoscuseră tăria bâtei de corn, iar Nae, pe cea a sticlei de șampanie!
            Cum ar fi să fiu, eu, președinte? Oriunde, numai președinte să ajung!”
            N-avea nicio idee, dar avea dorință, ceea ce înseamnă că lupta era pe jumătate câștigată, dar nu se știe cine era câștigătorul!
            Se gândi cum ar trebui să facă - să aștepte sau să se dea la mulțime?
 Păi, dacă e să te voteze lumea, trebuie să îi prostești pe oameni între două alegeri! Când ăia e proști și nu-s atenți, au multe pe cap și varice, pe picioare! Stai cu bunghiul pe ei și speculezi, mai ales dacă ai fost un speculant o viață, n-ai cum să greșesti! Și, decât să te întrebe cine ești și cum ai răsărit, ca ciuperca după ploaie, mai bine să te vorbească de rău - unul tâmpit e mai bun decât un necunoscut! Cum sunt ăia de pe liste, puși de partide, că nu-i cunoaște nici mă-sa!
Prima la labă - trebuie atrași prietenii! Dar cine e prieten cu mine, azi, boii și vacile astea? că ăștia nu votează? Poate dacă dau de băut în sat, găsesc doi - trei bețivi, sugative mai mari ca mine, să jure că sunt rupt din E-Vanghelie, că cam așa ar trebui să sune arborele meu ginecologic! Că sunt un sfânt căzut din cer, de aia am pantalonii rupți în ...! Rudele? Alea, nici o bază, nu fac nicio brânză, mai puțină ca vacile mele! Dar dacă le promit că le iau cu mine și le dau funcții, nu mă pot baza pe ei? Nu! ultima dată când le-am pomenit de funcții, au zis că stau prost cu trigonometria, arta aia de a trage linii și a pune virgulă! Și câte neamuri proaste am eu, trei în viață și 16, la cimitir? Ce să fac cu ăștia, că e puțini și proști, nu proști și  mulți, cum zicea poetul ăla, Alexandru Lăpușneanu!
Bă! da’ce rău îmi pare că nu am vrut să mă înscriu în partidul ăla nou, Partidul Văcarilor, să avem și noi ce mulge patru ani! Acum eram președinte - fondator! Și  aveam susținerea partidului! Vezi ce înseamnă să nu gândești cu capul? Dar când gândești cu ...altceva, parcă îți iese mai cu folos! Gata! M-am hotărât - mă înscriu în Partidului Damelor de Centură, am  și-așa reducere, le pasc eu, le paște alții!
Cu ele și cu cei pe care îi las să sugă direct de la sursă, pot să candidez! Unde, mai văd eu! Numai președinte să fiu, să mă plimb cu avionul unde vrea ...inima mea! Pe banii proștilor! Ia să vedem cum fac campania: munca de la om la om! Adică mă fac cu baia de mulțime! Dar de unde iau baia, și de unde  mulțimea? Atunci fac bannere cu chipul meu surâzător și-l pun pe copaci, că pe stâlpi am înțeles că trebuie să plătesc! Și-așa am multe neplătite, mai plătesc și oalele sparte ale altora? Multe afâ-șuri, tot cu rânjetul meu, doar de asta mi-am pus dinți, nu să fac reclamă la pasta de dinți, nu folosesc așa ceva! Mi-a zis Lenuța că sunt mai natural așa, știe lumea de unde să mă ia!
Dacă tot n-am bani, o să fac o tribună, sus, pe dâmb, acolo nu se supără nimeni, doar să nu se sperie vacile, când rag! Nu știu cum o să atrag oamenii, mi-a zis mie unul că am atracție malenfică, magnotică, sau hipnotică, dar cred că nu atrag decât belelele!
Să fac o listă cu susținători! În capul ei, îi pun pe Nică și pe Gigi, cei mai valoroși susținători ai mei, doar ei mă pot căra, când sunt beat și nu mă mai susțin picioarele.
Pot, de pe-acum, să-mi imaginez cum o să fie, cu mine, ca președinte: vine Nicu și vrea un post de ambasador, pentru soacră-sa, că are baba, o mieliță, e numai bună de spus prostii! M-a ajutat Nicu, dăm afară un ciudat de diplomat, și-o postăm pe soacră - poamă acră! S-o descurca ea, cum s-a descurcat și cu poliția, când au prins-o în podul lui Ion! I-a trombonit că căuta fotografii vechi, să facă un muzeu! Ce muzeu? Că singurul muzeu pe care l-a vizitat, a fost pivnița cu vechituri a primarului!
Dar bine nu-i fac, lui Nicu, și apare Gigi, vrea un post pentru el, în CA, la tembeliziune! Dau două telefoane cu lanț și - l rezolv, până ce se termină procesul ăla, pe care îl are, cu penalul!
Fetele de la Să-pun-…ța! cred că vor să ajungă madame de companie, așa că ajung la drumuri, se pricep, mai bine ca oricine, la autostrăzi !
Dar nu-i nici o sfârâială, dau, dau și tot dau, eu cu ce mă aleg? Pardon, de ales, mă aleg alții! Nu-i mai bine să iau, eu, tot?

Până la urmă, Nae și-a văzut visul cu ochii - a ajuns  Președinte! Este președintele Asociației Cornutelor Mici! Deși a candidat, cum a știut mai bine Kandida, când a luat-o cu el! Mai bine alegea Partidul Trosnitorilor Independenți, și-așa îi pleznește capul numai prostii de președinte! 

Niciun comentariu: