vineri, 15 decembrie 2017

CUM SE NUMEȘTE ȚARA BĂTRÂNILOR?(POVESTE DE PROSTIT COPIII!)

         Odată, nu prea demult, cum e în celelalte povești, era o țară plină de oameni frumoși! Și oamenii ăștia încercau să fie fericiți, care mai de care, pe bucata lui de lut, din care se născuseră!
            Prisăcile zumzăiau de albine, apele erau pline de pești lucioși și săltăreți, dealurile și munții erau covârșiți de măreția pădurilor! În munte se găseau bogății de neînchipuit, iar apele duceau, cu ele, aur strălucitor, făcând să sclipească în soare minunatele plaiuri! Lanurile erau neînchipuite, copacii, plini de rod, iar copiii, copiii erau veseli și jucăuși!
            Numai că o gașcă de zmei paralel - lei, pe care nu-i priponiseră nicio vrajă, la câte vrăjeală aveau în ei, s-au reunit și au întemeiat Ordinul Cavalerilor de Oțel,  și care, în particoler, își ziceau scurt  - ORDINARI! Pentru că, timp de secole, n-au reușit să cioplească, nu cu barda, ci cu bărdaca, temelia Țării, și-au ros gingiile, de la molfăitul în gol, dar n-au renunțat niciodată la ideea de a cuceri ultimul bastion al frumoșilor locuitori - Cetatea!
             Cetatea, un munte mic, străbătut de izvoare, curate ca lacrimile uniui copil, era o adevărată redută în calea năvălitorilor, un refugiu pentru năpăstuiți și se ridica, invulnerabilă, chiar în inima Țării. La câte încercări fusese supusă și tot dreaptă și mândră arăta, precum erau și oamenii locului!
            Ordinarii au încercat s-o asedieze de mai multe ori, dar n-au reușit să-i știrbească nici măcar o bucățică, de aceea s-a răspândit legenda că locul e fermecat, fiind păzit de un ansamblul coregrafic, alcătuit din vrăjitoare, multe provenind din Cântarea României, împerechiate, bineînțeles, simbolistic, cu X-Factor și Vocea Țării. Se mai povestea că, odată la 30 de ani, din pământ iese un fum alb și dens, despre care gurile rele spun că e de la fostul combinat, făcut surcele prin 92! Specialiștii spun că Cetatea dăinuie de când și-a înțărcat Mutu, Iapa, dar nu vor să jure că ascunde și alte secrete, că de aia se ține toată lumea  scai de ea, le  cam face cu ochiul!
            După ce, timp de secole, cavalerii înarmați își vărsau mațele pe lângă citadela naturală, de la o vreme începură să fie înlocuiți cu niște stârpituri de Ordinari, cu ochelari, cu dioptriile cât fundu’ la cana de sticlă, cu cravată și pix! N-ar fi reușit nici să vidanjeze locul, dacă nu ar fi cooptat, în rândurile Ordinului, și mulți Ordinari auto-htoni, care, repede, s-au adaptat la condițiile de second - hand ale Regulamantului de ordine interioară!
            Nici nu s-a simțit cum  trece tâmpul, nici nu s-au prins frumoșii locuitori, că au devenit urâți, pentru că Ordinarii îi urâseră mereu, cărui Ordinar îi place ordinea, liniștea, înțelegerea și veselia? Lutul a fost înlocuit cu mormane de gunoi, pădurile s-au preschimbat în conturi grase, aurul a rămas amintire! Lanurile au devenit parcele răzlețe, aducând cu frizura Punk! Acolo unde pământul n-a fost chelit de tot, au răsărit scaieți! Iar copii au uitat să râdă, au uitat să se joace și să joace dansurile pământului, din care au răsărit! Până și credința străbună s-a transformat în troc, în piață ambulantă!
        Locuitorii  fost - frumoși au ajuns aduși de spate, supărați pe viețile lor, pe soarta nedreaptă, care i-a transformat în opinci pline de năduf, cu care Ordinarii contemporani se încălțau, când mergeau în teritoriu, le puneau peste pantofii de lux, în care abia le încăpeau copitele! Au renunțat să mai ridice capul, convinși că soarta lor e scrisă de multă vreme! Și s-au supus!
            Cetatea a ajuns paragină, așa cum ajunseseră toate cetățile din lume, acolo, pe unde Ordinarii trecuseră ca hunii! Nu mai trăia picior de om în ea, cine ar mai putea trăi fără apă curentă, gaze lacrimogene, Facebook, metrou sau psihopați? Lumea progresase, se civilizase și se închisese întro carapace, precum o broască țestoasă, cu labele și capul, vulnerabile, afară! Nu mai conta cine, ce și cum devenea Ordinar, atât timp cât aceștia conduceau! Pe toate drumurile, conduceau! Numai pe ăla bun, nu!
            Întro zi, urâții s-au trezit că nu mai sunt tineri! Nu mai erau nici alți tineri, care să ducă, mai departe, tradițiile populare! Era o țară de bătrâni! Bătrâni care ascultau de Ordinari, în timp ce urmașii lor îi judecau pentru prostie și lașitate! Judecați de copiii lor, care nu înțelegeau cum de s-a ajuns aici, la țara bătrânilor! Și care nu înțelegeau că tocmai plecarea lor a făcut ca țara să geamă de Ordinari! Și de bătrâni!
            Bătrănii au plâns în pumni, dar lucrurile nu puteau fi schimbate! Au ascultat de vorbele răsucite, ale cuceritorilor, și, de frica ascunsă, că nu vor putea să-și crească urmașii, au tăcut și-au înghițit! Degeaba au țipat că sunt, și ei, vinovați, nu mai era cine să-i asculte! Cei câțiva tineri rămași au devenit și ei, niște bătrâni, doar că Ordinarii le-au luat și lor sufletele și le-au vândut, pe nimic, afară! Ce putea fi mai rău - bătrâni și Ordinari! Pentru o mie de ani! Nu mai întreba nimeni cum se numește țara, se știa că e a bătrânilor! Pe când ea ajunsese a Ordinarilor!
            Nu s-a gândit niciun suflet  să caute în adâncul Cetății, unde, în cripta veche  în care erau mormintele vechilor, se găsea o carte – Cartea Neamului din Care Te Tragi! Acolo ar fi aflat că n-au fost niciodată bătrâni, pe acele meleaguri, ci doar izbăvitori de neam, ca-n basmul Tinerețe Fără Bătrânețe și Viață Fără de Moarte! Poate o vor descoperi, când Cetatea va fi singura citadelă în calea uitării sentimentului național! Sau când Cetăți se vor ivi pretutindeni, dovezi al renașterii frumoșilor, așa cum au fost odată!

             

Niciun comentariu: