vineri, 29 decembrie 2017

OM SIMPLU!

       Gicu este celebrul individ care a scos minima, de care spuneam nu demult, TOATĂ LUMEA  E UN HOȚ! El este celebru și prin alte vorbe de duh, sau adoptate/ adaptate, cea care l-a condus în viață fiind MÂNCAREA, E FUDULIE! BĂUTURA-I TEMELIE! Ah! să nu vă închipuiți că era beat tot timpul, nu l-am văzut beat niciodată, poate amețit - sprițat! Trează era băutura  în el, nu poate trăi fără ea, cum nu putem trăi, noi, restul, fără junghiuri!
            S-a vrut un spirit liber și s-a ales cu spirtul medicinal! Orice lichid cu tărie, se înfrățea cu Gicu, iar Gicu pupa pe toată lumea, dacă avea gât și dop! Putea să fie și fără dop! Surprinzător, sudor supra - calificat, făcea o treabă minunată, dacă avea ce bea! Mecanic auto, în particular, muncea cât avea ghiozdanul plin, asta incluzând și un dram de hrană, altfel ar fi murit de uscăciune!
            Îmi aduce aminte de un alt meseriaș, un mecanic auto nemaipomenit și  un nemaipomenit de  bețiv! De cîte ori am avut o problemă la mașină, la el am mers! Dintro privire îți spunea ce lapte..., ce benzină a băut rabla, unde are reumatism, ce să-i dai pentru gâlci și dacă merită s-o mai duci la doctor sau o pensionezi! De exemplu, când am vrut să-mi cumpăr prima mea mașină, l-am luat cu mine, culmea, nu avea permis, dar conducea mai ceva ca Titi Aur, cu rezervorul saturat cu alcool! Dar cine era nebun să-i dea mașina, ce! nu putea fi colegi de celulă, la pușcărie? Cum spuneam, mie mașina văzută mi s-a părut OK, lui nu! A început să  turuie  - E lovită spate – dreapta, reparată de curând! E lovit lonjeronul și are puntea ușor curbată! Aripa se vede  că e schimbată, are altă culoare, nu te uita, e greu vizibilă! Nu merită s-o iei, mai bagi încă pe atît și nici siguranță n-ai, cine știe ce mai are! E clar, a intrat urât într-un pod sau cam așa ceva! Treabă făcea, dacă stăteai lângă el și nu-l lăsai să vorbească! N-avea scule, avea ochi buni și mână tremurată versată! La intervale scurte de timp, să zicem 15-20 minute, se ducea “ până-n casă”, ghici de ce!
            Să revenim  la prietenul Gicu – a schimbat atâtea locuri de muncă, că nu mai știe pe unde a fost!  A rămas doar acolo unde avea saltea de dormit, mâncare, nu știe ce, și putea să bage-n gușă tărie!
            La un moment dat, un prieten comun i-a furnizat informația că un om de afaceri ar avea nevoie de un administrator pentru proprietatea lui - 2 hectare cu ieșire la lacul Snagov! Casa mare și casa mică, iaz  grădină, senzori, o mica livadă! De întreținut și de păzit! Salariu, de două ori minim pe economie, mâncare și cazare, carte de muncă!
            Postul i de potrivea ca o mănușă - fără nevastă și copii, fără casă, fără masă! Pentru că a fugit tot timpul de neveste, nu și de femei, zicea că femei se găsesc pentru el, neveste, nu! Copii, nici să n-audă, i se face rău când aude de copii, ăștia implică obligații, dus la școală, bătut la funduleț, făcut teme cu ei, mare istorie, copiii!
            N-a vrut să se ducă acolo, era ceva care nu-i plăcea - s-a interesat și a aflat că nu avea cârciumă sau magazine, în apropiere! N-avea condiționată băutura, dar nu avea de unde s-o ia! Na belea!
      Rămâne așa, cu traista-n băț, călător pe drumuri de costiță!
          Și vine ziua când o hernie înghinală  îl obligă să stea mai pe la pat! Plus un ulcer care îi zdrumica măruntaiele! Împiedecat (parțial) să mai bea, cel puțin temporar, nu știe unde să se așeze și să bolească! N-are nici măcar  un schimb de haine! Are, în schimb, sufletul, liber și mațul, gol! Prieteni are, dar de pahar! Copii, la 60 de ani ai lui, pauză! Rude - un frate, familist, ce stă în casa părintească! I-a lăsat-o acestuia! Că nu avea timp să se ocupe și de casă! Casă, ioc! Femei, au fugit cu fustele-n brâu!
         E primit în casa părintească, de frate, cumnată și nepoți! După ce se operează, urmează o perioadă de relansare, reconstrucție și analiză, când nu bea! În casa fratelui, se simte prost - nu poate duce la gură, n-are voie, medicii i-au prescris medicamente și moarte sigură, dacă mai duce, barem, la ureche! La aia care sigur e surdă, pentru că, odată pus pe picioare, spiritul lui liber îl îndeamnă la fapte  mari - un piculeț de băutură, nu multă, că n-are voie!
             A rămas în casa aceea, spirit liber și bătrân! Nevoia de cunoaștere, de aventură, a pălit, iar el s-a cumințit - nu mai bea un kil de vodka, până la prânz, ci odată la două zile! Și țigările, le-a mai lăsat, le-a redus, de la un pachet jumate, la două!
            Așa e cu oamenii liberi, merg odată cu timpurile! Nu-i deranjează schimbările climatice, soarta, gaura din pantaloni! Nu cer, nimănui, nimic, poate un coniac! Știu că nu-i vor plânge mulți, sau, poate, deloc! S-o găsi  cine să-i îngroape, poate Primăria! Nu provoacă durere nimănui, doar lui! Cel puțin, așa crede! E fericit, ajuns la bătrânețe, fără să fie legat de vreun par!
            Mulți ani și ție, prietene! Dar nu știu dacă nu te-njur, nu știu cum or să fie anii ăia!


Niciun comentariu: