marți, 26 decembrie 2017

SUPĂRĂRILE LUI MOȘ CRĂCIUN! (I)

         Moș Crăciun - Europa de Est, pe numele lui adevărat - Sandu Crăcilă, e foarte supărat- i-a intrat o muscă-n ochi! Când făcea rodajul la sanie! Renii mor de râs, în spatele lui, le-a dat câte un bici pe cocoașă, din te-miri-ce, așa că renii salută musca sinucigașă!
     Moșul întenționa să-și ia concediu, niciodată nu și-a luat, vara are cum să-și ia, dar nu suportă căldura! Plus că duce lipsă de ajutoare, s-au grăbit toți elfii să plece, se plătește mai bine căratul bagajelor la hotel, decât hămălitul darurilor, de Crăciun! Pentru plozi nerecunoscători, care vor să le vâre, în pantaloni, ace de brad, să se simtă Moșul în ton cu sezonul!
            De fapt, ceea ce nu se știe prea bine, e că Moșul-Moș a îmbătrânit rău tare, a dat în bâlbâilă și-i cam senil! Nevoit, în fiecare an, să facă cele trei luni regulamentare, de reînnoit limba, simte că-l lasă puterile, nu se mai poate concentra! Cine își închipuie că e ușor să vorbești atătea limbi și să te mai faci și înțeles cu dracii ăștia mici și pofticioși, e un mare dobitoc! Așa s-a născut concursul de Moși - asistenți, fiecare se putea specializa doar în câteva limbi și mai multe dialecte, era mai bine, decât bălmăjeala MOȘULUI, de unde părinții începuseră să creadă că-i înjură!
            Nea Crăcilă epuizase toate ofertele de locuri de muncă, de unde plecase cu coada-ntre picioare, nu vroia nimeni să ia moși, că nu țin la tăvăleală! Nici cei trecuți de 40 de ani nu stăteau prea bine cu angajarea, așa că postul de asistent Moș - Crăciun îi venise ca o mănușă veche!
            A avut o baftă chioară, nu știa nimic, din ce trebuie să facă, nu știa cu ce se mănâncă treaba lui Moșu’, noroc că Bătrânul era constipat și n-a fost atent când Crăcilă a scos fițuicile și i-a dat bătaie cu copiatul, era, oricum, varză, la limbi! În felul acesta a trecut proba scrisă, iar proba de mânat reni a fost joacă de copii, pe ăia îi mână și un copil de țâță! A cam sfeclit-o la proba de cântat, bafta lui a fost că MOȘUL cam miop, n-a văzut că a pus colinde de pe net!
            Și iată-l, acum, Mare Asistent de Moș, după ce i-a lucrat pe toți ceilalți asistenți, de era MOȘUL, negru, ziceai c-a făcut plajă în Tahiti sau a jucat, la păcănele, toți banii de daruri! I-a făcut Sandu să pară niște maimuțoi, la asta de pricepea româ - nașul nostru, din pruncie! Și așa a devenit, el, indispensabilii lui MOȘ!
            Însă, de la o vreme, a început să curgă plângeri din toate părțile, precum că esticul asistent cam încurca borcanele – în afară de faptul că băga mâna, cu tot cu cap, în fondurile europene pentru daruri, mai vorbea și prostii, de ajunseseră părinții să nu se mai înțeleagă cu plodurile lor, îi învățase Moș-Asistent numai expresii destul de... buruienoase, doar alea erau singurele lui cunoștințe de limbă! Și, la urma – urmei, de unde să știe el cum se spune frumos, în albaneză- să mă pupi dulce!, fără să se încurce cu altceva, din limba greacă?
            Azi e morocănos - pe lângă musca din ochi, i-a intrat și șeaua de la bicicletă-n ...spate, că face economie, nu mai dă combustibil la reni, să-i intre lui, mai mult, la diurnă! De aia merge cu bicleta, nici aia nu-i întreagă, a luat-o de second – hand, și a făcut rost de o factură, ca pentru una nouă! Se răzbună șeaua, că și pe ea a șutit-o de la bicicletă legată cu lanț, din parcarea poliției locale! E o mărime mai  mare, să reziste  la fund baban, de aceea, îl și roade-ntre picioare, i-au ieșit, deja, două bășicuțe! Pe care le confundă tot timpul! Când le dă pe alcool!
            Când se pregătește de zborul normal, sună telefonul și MOȘUL începe să urle la el, cum de au  încăput cele 2012 daruri, în două pungi de plastic, de unică folosință?
           Asistentul dă din umeri,  profitând că nu-l vede nimeni, apoi, când MOȘUL dă-n sughiț, își dă seama că și-a uitat Haifonul pe cameră, l-a văzut Șeful strâmbându-se și dând, mărunt, din buze, într-un mod nu prea ortodox! Cum să-i explice Moșului că cele 5 rude, care-l ajută la împachetat, sunt sărace și trăiesc din ajutor social, n-au bani de cadouri la copii? Mai iau, și ele, cîte ceva, subțire, că doar n-o fi foc!
          Cât timp MOȘUL face spume, Sandu se scobește în dinți cu o pioneză, odată și-odată trebuie să termine hodorogul de spus prostii! Nu-și face probleme, de câte ori o dă-n bară, MOȘUL îl spurcă, dar nu-l dă afară, îi e frică să nu vină altul, în locul lui, mult mai hoț!
      Brusc, se lasă o liniște prevestitoare de rele! N-apucă Asistentul să ciulească urechile, că se și aude o voce suavă:
-Cred că ești obosit tare, Sandule!
Glasul lui madam Crăciun e cumplit de calm, iar toți angajații știu că, numai în situații extreme, se vâră EA! Mai tânără cu 216 ani, decât MOȘUL, nu se bâlbîie și nu spune prostii, ca bărbată-său, dar nici nu stă la povești! A încercat, odată, să-l înlocuiască pe MOȘ, dar au făcut copiii pe ei, au confundat-o cu Vrăjitoarea cea Suavă, din basmul cu același titlu! E de rău, când intră ea pe fir!
-Sandule, pentru că ne ești drag și ținem la tine (Sandu înghite-n sec, e ud, tot!), ne - am gândit să renunțăm la serviciile tale ! Așa că, de mâine, drum bun spre casă!
Marele Asistent simte că i se înmoaie genunchii -  cu ce naiba își mai termină, el, vila? Rate la bancă, pentru mașină și excursie la Campionatul Mondial! Chiria la copii, la facultate!  Bașca pensiunea începută!
-Șefa, nu mă lăsa, că mor! apucă să geamă, răgușit, dar Madam a și închis!
Asistentul simte că-i plesnește o arteră și, în ultimul moment, se întreabă când a fost prost cu fundă!
MOȘUL stă, liniștit, pe o plajă, în Caraibe,  mai sunt trei luni până la Revelion și are timp să-și caute alt asistent! Poate dă de unul mai puțin lacom!


Niciun comentariu: