miercuri, 2 mai 2018

HAI SĂ NE MANIPULĂM, ÎN FIECARE ZI!


Anii încep să-și spună cuvântul - mă năpădesc amintirile! Printre acestea, îmi apare un subiect, la vremea aceea, îl credeam exagerat, mai exact, o lecție din manualul de limba engleză, clasa a XI- XII-a!
Despre ce era vorba? Despre rolul mass media, așa cum era văzută, în mod pupincuristic, la americani, de exemplu! Noi, proaspăt coafați de Revoluție, intoxicați cu propaganda socialisto - comunisto - PCR-istă, unde toate erau bune, la locul lor și nespus de arătoase, trebuia să învățăm alfabetul democrației, unde media te ridică, tot ea, te  cam omoară, te face de cacao, apoi, în budă, te coboară!
Iată-ne trecând, de la 10.000 tone păpușoi, la hectar, de la covorul roșu, pe care călca cel mai iubit fiu al poporului, ( cel proaspăt omorât la Târgoviște, când rupea ardei gras din Polonia, prinși cu agrafa!), la limbajul liber, din care nu lipsesc părți anatomice, mame, tați, cumnați, bunici, plus noi formulări, derivate ale celor de mai sus! De la nemuritoarele și multi - repetabilele cuvinte, desprinse din diferite Congresuri și Cuvântături Memorabile, scrijelite de scribi anomini, dar vivace, ne-am trezit cu vorba-n gură, cu limba slobodă, numai că nu știam, cum s-o folosim!
Grație mijloacelor de comunicare, în mă-sa, lecția din manualul amintit a devenit realitate! Ca să fim mai explicitoizi, articolul spunea că orice necunoscut, un amărât de anonim și anus - mim, dacă media pune tunurile pe el, devine, lesne, un erou, un zeu, sau un simplu godac! Celor, care au trecut prin cazna lecției resepctive, le amintesc de cazul când o mamă, vai de capul și de ciolanele ei! a născut cvintupleți! Viața familiei a fost dată peste cap, mulțimi de jurnaliști asezându-și tabăra în curtea lor și făcându-le viața, imposibilă, după ce le-o făcuse celebră! Dacă, la început, s-au umflat în pene, ulterior, li s-a acrit, mai bine mureau!
Cam asta e cu celebritatea - hocus-pocus, disperatus! Azi, o ai, mâine, nu! Și, odată urcat  în scaunul celebrității, nu mai vrei să te dai jos, pupi funduri și mânuțe, numai să nu revii la anonimat! Spui prostii, cu containerul, să zică lumea, că ești deștept, mâncate-ar, nenea! pe post de pufuleți!
“Gheorghe V. Johndoe, simpatizant al fostului primar din Socotenii Noi, l-a provocat, mișelește, pe actualul primar, dându-și jos pantalonii, în timp ce edilul trecea, în viteză, spre o nuntă. Martorii susțin că pietonul recalcitrant i-ar fi arătat, cu degetul, primarului, care, intenționat, a trecut, cu mașina, printro groapă, împroșcându-l, cu noroi, pe G.V.J. Lucrurile ar fi degenerat, dacă nu s-ar fi nimerit, din întâmplare, la fața locului, un echipaj de poliție competent.
Așa  ar arăta un articol, semnat de o celebră jurnalistă locală, cunoscută pentru serviciile ei, bine remunerate, de către cei interesați!
De fapt, lucrurile nu au stat chiar așa: Gheorghe V.Jodoi, simțind că-l înțeapă ceva, pe la axilă, s-a morcovit instantaneu, având în vedere că, ziua anterioară, a detectat două căpușe, la interval de o oră, cocoțate pe dumnealui. Speriat de efectele negative, ale căpușelor, și-a dat jos pantalonii și s-a apucat de căutat gângănii, cu vreo 20 de minute înainte ca Primarul Făcăleț, să gonească către pădure, la o partidă de braconaj. Cei doi nici nu s-au zărit, au aflat din presă, că au trecut tangențial. Primarul nu a avut nici o intenție, să-l sperie pe Gheorghe, dar taman ce-i ieșise în cale un porc nenorocit, altul decât căutătorul în izmene! Ca să nu-l calce, convins că stăpânul porcului nu-l va mai vota, la viitoarele alegeri, a încercat să-l ocolească, trecând printro balegă. Care balegă, a ajuns pe Gheorghe! Echipajul de poliție nu patrula, ci stătea ascuns după niște boscheți, ocupanții trăgând un pui de somn, fiind obosiți de participarea la nunta amintită în știre, nuntă petrecută cu o seară înainte. Și nici nea Gheorghe nu era simpatizant al cuiva, doar lipise, la alegeri, poza candidatului – fost primar, care l-a amenințat că nu-i mai dă ajutor social, dacă n-o lipește pe fereastra casei sale.
Jurnalista a luat banii pe articol, banii de la partide, banii de la personaje și bani, să-și țină gura!
Nea Gheorghe a fost făcut membru de onoare a partidului de opoziție, iar primarul i-a cumpărat haine noi, din proprie inițiativă, Gheorghe neștiind de ce pute așa nasol! Cât despre degetul ridicat în sus, s-a dovedit a fi doar o metaforă, degetul respectiv fiind decupat de o bandă transportoare, în urmă cu vreo 10 ani, accident de muncă.
Senzaționalul umblă printre noi, iar noi nu suntem atenți! Noroc cu vigilența făcătorilor de făcături, totuși, să nu-i amestecăm și pe cei ce sunt la locul lor! Despre curaj, loialitate, dreptate, adevăr, morală, realizări, etc, nu se vorbește prea mult! Asta era politica comunistă, să fie totul, ca la carte, numai de bine! Ca să fugim de spectrul comunismului, am dărâmat toate canoanele și am pus, în locul acestui stil de promovare, mizeria umană, împerecheată cu gustul morbid, al banului făcut prin orice mijloc! Chiar cu prețul atragererii nenorocirii, pe capetele nevinovaților! Urât am ajuns!
  Vă las, să descoperiți singuri, care ar fi adevărul, la următoarea știre:” Primarul din Cofăiești-Suciți este extrem de nemulțumit de fondurile alocate pentru drumul ce leagă comuna, de munții Tatra. Principala grijă a sa, este pista de biciclete, care nu a fost prevăzută  în proiect. Lipsa pistei a fost semnalată  de un grup de 16 babe, care nu mai pot circula cu biciclul, până la piscina olimpică, cu apă de mare, amplasată pe vîrful dealului Cocorlați. De asemenea, grupul de protestatare a mai ridicat și problema mutării ambasadei Israelului, la ele, în comună, tot se aproprie, dumnealor, de duhul cel sfânt. UE este în criză, deoarece cele două aspecte nu au fost prinse în planul de dezvoltare, pe termen  lung."

Niciun comentariu: