sâmbătă, 7 iulie 2018

MESAJ CĂTRE CITITORI – VĂ SPUN, PRIETENI...!


Îmi dați  voie să vă spun - PRIETENI? Pentru că ați devenit, deja, prietenii mei, cu care împărtășesc aspra existență de arici! Dacă nu place prietenia mea, jur că nu mai fac, dar nici nu retractez - rămâneți prietenii mei!
Ieri, pe un drum de țară, am văzut un arici mort – stătea” în mijlocul drumului, mică movilă parțial zdrobită! Un mic ghem de viață, biet suflet muritor, care a sfârșit sub roțile unei mașini!
Trei ore, mai târziu, când ne-am întors, ghemul era în aceiași poziție, nu părea afectat de circulația mașinilor. Contrar pornirilor sadice, ale majorității șoferilor, nu l-a mai călcat nicio mașină, cum se întâmplă, de obicei, cu pisicile care-și găsesc sfârșitul pe cărările patriei! De nu mai rămîne nici urmă de suflet, fost, viu!
 Ei, bine, ariciul era mort, dar nu una cu asfaltul! Poate din cauză că aricii nu sunt prea cunoscuți! Persoana care conducea, m-a întrebat:
-Oare nu-mi sparge cauciucurile, dacă trec peste el?
Atunci am găsit explicația - sărmane arici! parcă ai avea țepii pentru șenilele de la tancurile rusești!
Mi-am dat seama cât de puțin cunoaștem din ce este în jurul nostru, dacă ajungem să ne temem de țepii unui biet arici! Poate de aia nu a mai trecut cineva peste el, nu din milă, ci din teama de nu scoate niște bani, din buzunar, pentru pene! Sau pentru pane!
De mic arici, am gustat din toate mizeriile vieții omenești! Singuratic, ocolit de cei care mi se credeau superiori, marginalizat de ai mei, bârfit de țate, mi-am văzut de drumul meu! Nu m-a călcat nimeni, făcându-mă una, cu pământul! Am avut noroc! Dacă Dumnezeu are un plan cu fiecare, n-am aflat nici pînă acum care este planul Său, cu mine! Am gustat din singurătate, fără să mă dilesc de tot! Nu mai vreau să-mi amintesc de vremea când  conversam prietenește, cu motanul meu! E impropriu spus - conversam! Mai degrabă monologam! Bietul Puffy nu îndrăznea să mă contrazică, nici eu nu m-aș fi contrazis, cu nervii pe-afară!
Am gustat și din răutatea umană, cea făcătoare de monștri! Tot atunci, am învățat să-mi maschez sentimentele și trăirile, ca să nu devin o altă victimă puritană! Pace vouă, răuvoitorilor!
Nici nu mai știu din câte am gustat, până am devenit închistatul din mileniul următor, și până nu a trebuit să mă revolt împotriva sorții mele de arici! Iată, astăzi, rezultatul – nu mă mai simt singur, contrar solitudinii ariciului tradițional! Dacă am plecat de la ideea de a-mi arăta țepii, întro confruntare cu o lume nebună, nedreaptă și falsă, am ajuns la stadiul de a mă sprijini pe voi și de nu renunța să lupt împotriva lumii nebune, nedrepte și false! Ceea ce îndemn, la rândul meu, pe alții, să nu renunțe la luptă, oricât de inegală e lupta! Pentru că sunt oameni care chiar merită asta!
Ariciul de care povesteam nu vroia decât să treacă  drumul, nu vroia să omoare pe nimeni. Ghinion, sau nu, n-a mai apucat! Viața lui a fost, poate, prea scurtă, n-a mai apucat să-și facă și prieteni! Și nici n-a vătămat pe cineva! El vroia doar să supraviețuiască în această lume nebună, nedreaptă și falsă, pe care Omul a făcut-o să fie așa. Asta nu înseamnă că stătea ca mortu-n păpușoi, până când l-a liniștit” mașina aia!  O fi luptat el, în felul lui, barem arătându-și țepii!
Eu vă mulțumesc, încă o dată, că sunteți alături de mine! Sunt foarte surprins de prin colțuri ale lumii vă simt inimile calde! Nu mă miră cei din SUA sau UE, care au fost primii care m-au mângăiat pe țepi!  Cât despre cei din România, nici nu comentez, jos cu pălăria mea de arici! Nu mă mai surprinde nici fidelitatea celor din Peru, Filipine!  Mă întristează divorțul celor din Rusia și Canada! Nu contează, prieteni, tot, și la toți, vă mulțumesc!
Nu vreau să plac cu tot dinadinsul, mă bucur că mi-am câștigat dreptul și plăcerea, de a spune tot ceea ce am de spus, indiferent de cine se supără! Pentru că adevărul supără în cele mai multe cazuri! Nici mie nu-mi place să mă regăsesc întro postură idioată, penibilă! Acolo unde mai există, în noi, măsura penibilului! Poate ar fi mai bine să nu mai zgândăresc mereu ungherele năclăite de indiferență, ale sufletului omenesc, ocupație care - mi provoacă multă suferință! Cum ar fi moartea ariciului! Dar nu putem trăi precum gâsca-n apă, fără să se ude! Dacă suntem mai mulți pe aceeași lungime de undă, putem trece  strada, fără să ne calce vreo roabă cu gunoi!
Pace vouă, prietenii mei!




Niciun comentariu: