luni, 9 iulie 2018

STAU CU DEGETU-N GURĂ ȘI MĂ ÎNTREB...!(IV)


Degetul descrie cercuri, simbolizând OH! CE CIUDATĂ E LUMEA! Din motiv de para-dințoză, degetul respectiv s-a strâmbat, arată ca semnul întrebării!
   Ca... care-i întrebarea? Nu e nicio întrebare! Ah! e chestia aia cu VEZI-ȚI DE BURICUL TĂU ȘI NU TE MAI BURICA, CÂND NU TREBUIE!
De ce nu-și văd, unii, lungul și latul nasului? Să ne aducem aminte - în micro-abuzul ce duce masele muncitoare în capitala de județ, un bătrân se uită urât (Ce mai știe, și el, să mai facă!) la doi tineri de vârsta liceeului. Pardon! liceeni, nu se știe de când e făcut liceul, eu nu știu, n-am dat pe-acolo, ca mulți alții!
Apropos! ăștia tineri au părinți acasă? Care i-au învățat să stea pe locuri, că doar plătesc bilet? Și care merg până la prima curbă, în timp ce bătrânii, fosilele și leatul părinților lor, se uită cu jind la locurile ocupate de aceeași tineri imberbi, superbi și neciopliți? Mi-aș dori să călătoresc cu părinții lor, aceștia stând în picioare, în timp ce copilașii lor stau crăcănați pe scaune!
Nu! nu fac salturi dintro tabără, în alta, o să vedeți de ce! Revin la faza cu bătrânul, care se înfurie și se răstește la cei doi! Care se ridică, zăpăciți și deranjați, cedându-i locul! Locurile! Bătrânul își trăncăne oasele pe scaun, dar nu apucă să se liniștească, când o voce de femeie revoltată îi sare la beregată:
Cu ce drept i-ai ridicat de pe loc? Au și ei drepturi, chiar dacă sunt copii!
Apare un moment penibil - toți suntem stupefiați, parcă ne-a prins cu mâna-n torpedou! Șoferul se dezmeticește și-o întreabă pe doamnă:
- Sunt rudele dvs?
- NU! dar lucrez la Protecția copilului!
Ca penibilul să fie și mai penibil, unul dintre tineri spune: - Noi coborâm la prima, nu trebuie să stăm jos!
Doamna tace! Și noi! N-am înțeles cine i-a dat dreptul să se folosească de locul ei de muncă! Era doar un călător, ca și noi! Doar în calitatea asta putea interveni! Poate, și mamă! S-o fi supărat ea, dar...! Ce? dacă era Prima Ministră, ducându-se la partid, cu microbuzul, trebuia să se bage?
Ce ne mai place să ne cocoșim!  După ce suntem cocoșați, ne mai și cocoșim! Ne umflăm în pingele, și - n burdihan, închipuindu-ne că suntem urmașii Papei și biciul lui Dumnezeu!
 Poate că nu aș fi reactualizat subiectul, dacă o postare a unui nene revoltat nu m-ar fi scos din bascheți! Și tot SISTEMUL e vinovat, ne-a făcut să credem orice, chiar și tâmpenii crase! Pe care orice guguman ni le plasează, iar noi, pelicani de profesie, umflăm gușa și punem ciocul!
 De ce am dat în icter negru? Pentru filmarea  cu un nene brunet, postat pe o bordură, la umbra unui copăcel, în plin târguleț! Care nene vindea flori, fără autorizație! Scandalul a pornit de la faptul că niște tăntici de la Poliția Localălă din localitate, li s-a pus pata pe nenică! Un filmăreț de ocazie,(dar care, din ce spune, rezultă că se ocupă cu mai multe și știe mai mult ca media!), se ia de tănticile civile, pe care le numește milițience! Ascultând meciul oral, deduci că bietul nene cu flori are 10 (zece) copii și că face un ban, grămadă din florile din curtea proprie! Iar milițiencele nu-l lasă să trăiască, noroc cu filmărețul care are boală pe politicienii locali, mari hoți, și ei! Cum șmenurile ne cauzează arsuri la stomac și la creier, abia așteptăm să sărim în sus, cum de unul, care vrea să muncească, oprimat, castrat și tată de copii, este înjunghiat mișelește, în timp ce mai marii contemporani fură cu vaporul, trenul de marfă și, mai nou, cu sacul? Tu-le mama lor, de hoți! lasă omul, să vândă flori, că are copii!
Aici se oprește filmul care a născut povestea - sunt curios cine e filmărețul, ce învârte și cât a ciordit la viața lui? Că doar n-o fi vreun înger, dislocat și relocat pe pâmânt, că pe ăștia îi cunoaștem?
Nu trec peste impresia generală - ce creanța lui Gogu Păgubosu! căutau cucoanele alea, s-a terminat evaziunea fiscală la păcăliciul ăla? Nu mai aveau de lucru și a rămas doar Floricel, cu cei zece copii din flori, ai lui? Sau, în altă parte, unde trebuiau să-și vâre coada, era bâja, cu cerc roșu? Mă întreb dacă nu erau rude cu alt nene, ăla care avea chioșcul din spatele florarului de ocazie!
Și totuși! ceva mă râcâie pe hipotalamus, sau pe lângă -  de unde știm noi că Florin Florarul are 10 ploduri? De unde știm că florile sunt de la el din curte și nu le-a șparlit din fața primăriei locale, cunoaștem destule cazuri? De unde știm că nu face asta de 20 de ani și nu dă un eurocent, la statul care - i asigură ajutorul social? De unde știm că n-a vândut milioane de flori, de prin toate curțile, cu sau fără voia proprietarilor, fără să plătească taxe? De ce nu cere să se autorizeze, dacă tot vrea să muncească, în loc să se lupte cu Sistemul poliției locale? Sau n-ați auzit de ambulanți care nu lasă pe cei autorizați, să vândă cu acte-n regulă, sub amenințarea că le face un buzunar de cangur, la burtică, cu șișul? Sau n-ați auzit cum nenici, din ăștia, iau caimacul la comercianții plătitori de taxe și giubele, așezându-se în fața magazinului  lor și blocând intrarea? Ca să nu mai vorbim de miracolul alegerilor, când nea Primarul lasă votantacii să stea cu țoșca - n spațiul public, doar pe bază de acord verbălos? Ca să poată să spună, că nu știe ce caută ăia acolo?
Părțile implicate sunt, cum sunt! pe mine mă interesează ăla cu filmarea, că se pricepe la lugu - lugu - cos de alfa! Pe care omenirea îl crede bunul samaritean, dar teamă mi-e, că doar nu-i decât  un bagă strâmbe! Nu ne depune, pe rețeaua de socializare și-un CV, să vedem din ce partid face parte?  Să ne prindem ce face din patru-n patru ani! Că dacă era luptător pentru dreptate și frăție, era la muzeu, printre pașoptiști! Era cu mîna pe retevei, când treceau hoții neamului! Nu-și mai cumpăra hărtie igienică cu roaba, dacă ar fi ajuns prin închisori comuniste, ca persecutat politic!
Nu-l cunosc, dar, de la o vreme, nu-mi mai plac altruiștii de genul ăsta – sunt doar niște interesați!  Și încerc să nu mă las influențat de orice bâzdâganie! Cum a fost un articol a unei jurnaliste de excepție”, care-l scoatea drept victimă nevinovată, pe unul cunoscut, de sute de inși, ca belea atomică! Dacă se bătea cu poliția, să știți că nu l-au bătut cum trebuie, la cîte procese are la activ! Alo! când mai vreți atenție, vedeți pe cine aduceți în prim plan, să nu vă faceți de ...!
Durerea mare e că nu trebuia să ajungem aici! Adică toate măsurile trebuiau să ducă la echitate, legalitate și corectitudine! Nu la mama mă-sii, să - ți fie silă și de umbra ta! Atât timp cât pentru unii e mumă, pentru alții, ciumă, n-o să știm niciodată adevărul despre și pentru noi!
Dacă trebuie să fim beliți, cu toții, apoi să fim toți beliți!
M-am mai gândit - mâine îmi duc perechea mea de pureci, să-i vând  în fața Primăriei! Că doar la asta ne pricepem, la pureci și păduchi! Și nici pe ăștia nu-i facem cum trebuie!


Niciun comentariu: