vineri, 27 iulie 2018

MODUL (I)EPIC ROMÂNESC!


Odinioară se practicau „Scara Mâței”, “X și O”, mai nou, GO, toate, pe hârtie! Cred că sunt mulți doritori de a deveni scriitori de renume, semne clare fiind picturile rupestre de prin WC-uri, semne ale debutului editorial! Banale cuvinte, dar minunat împletite în stilul decadento - epic, au cucerit mii și mii de inimi, cunoscut fiind faptul că simplitatea în exprimare valorează înzecit și câștigă net, în fața frazelor lungi, complexe  și sforăitoare.

Ce nu mi-am închipuit, a fost materialul pe care se pot așterne versuri nemuritoare, scurte narații și secreții nazale, romane de amor ghebos și declarații politice! Iată  aici unde poate duce creația - să scrii oriunde, oricât și pe orice! numai să păstrezi ideea! Hemingway, dacă ar fi văzut asta, s-ar fi descălțat de cizme și le-ar fi împodobit cu “Adio! Arme”! ”Cei trei mușcă tare”, a lui Al. Dumas, ar fi ocupat șoșonii autorului, în timp ce George Sand  ar fi recurs la rochia ei de la grădiniță, să conceapă “Indiana”! Sue ar fi putut scrie “Misterele Parisului!” pe ciorapii săi înfășurați, iar cineva bazat ar fi putut scrie Mistrețele Bucureștilor” pe Casa Poporului!
Cum? ce zice? Că așa se fac reducerile succesive la dat papucii? Și noi, când învățăm stilul ăsta? De la stilul epic, putem trece la stilul septic!

Niciun comentariu: