joi, 5 iulie 2018

STAU CU DEGETU-N GURĂ ȘI MĂ ÎNTREB...!(III)


     Cu degetul, mișc omulețul pe bolta palatină - pare că-i pendul gravitațional! Mișcarea asta, de du-te - vino, o au prea multe lucruri, indispensabile și în indispensabili. Nu seamănă cu mișcarea gărgăunilor, care dansează Hora Unirii! Se mișcă cum se mișcă toate lucrurile care nu sunt la locul lor! Apropos! ceva unire-n cuget și-n simțiri? Sau în nesimțiri? Nu văd mișcare pe temă, parcă am intrat în anul morții, nici vorbă de centenar!
   Mă întreb, bineînțeles, fără să capăt vreun capăt de răspuns, dacă e normal să fii penalizat nevinovat? E normal, nu-i așa, în România, pentru care au murit tineri și unde li s-a rupt, unora, izmenele-n fund, de dragul românilor? Nerecunoscător, mă agăț, precum scaietele, de coada câinelui, de purtătorii de izmene gonflabile, făcute ca să le fie mai moale, la fundulețe!  
       Să zicem că-mi expiră permisul de conducere! Mă trezesc întro dimineață, sau seară, după o beție strașnică, și descopăr că mai am o lună și expiră, în aerul expirat și exspirtat! Mă informez ce acte îmi trebuie, să nu cad de prost, să cad de deștept, numai așa nu-mi rup gâtul de tot și numai deștepții cad, dar se ridică. Le adun după vreo câteva zile, timp în care nu mai ajung la serviciu, trebuie să fac cunoștiință cu doctori și alte persoane proaspăt identificate. Până mă plimb după doctori, mai trec niște zile! Mă duc să le depun, mi se dă dovadă, aflu că sunt programat peste o lună jumate! Mă uit în oglindă, de unde mă privește, stupefiat, un nene șocat - eu nu mai pot conduce până atunci? Răspuns - NU! - Cuuum? - NU! - Păi nu e vina mea, că n-am făcut eu programarea, altfel mă programam pentru ieri! - NU! așteaptă să-ți vină rândul! - Nu a fost săptâmâna trecută rândul meu? - NU!
        Mi-a expirat dovada! - NU! - Cineva mi-a spus că nu a fost anulat dreptul de conduce, ci doar permisul nu mai e valabil! - Poți fi un pieton acceptabil! - Dar mie îmi trebuie mașina!- Mașina nu ți-a luat-o, încă, nimeni! Te-au prins cu marfă fără acte? - Nu!- Vezi, atunci ai mașină, îți mai trebuie șofer! - Dar nu e vina mea, că nu pot scoate permisul, ca să circul!- Lasă circul! nu conduci! Dacă te prind, te amendează, îți iau puncte, îți dau sângele pe nas, îți scot perișorii albi! - Tot n-am înțeles - eu ce vină am? - Ai! Că te-ai născut în era dinozaurilor cu computere! Respecți programarea sau ți-o iei!
            În timp ce eu frământ gingii, un alt nene crapă în el un sandviș cu cheese și onion! E tipul care se ocupă de programări! Lui nu-i pasă de botul meu lunguieț, el nu trebuie să-și scoată alt permis! Mă sfătuiește să mă liniștesc întrun spital de boli nervoase, până se mai decongestionează programarea! Milos, mai spune că pot să risc, poate nu mă prinde nimeni! Iar dacă mă prinde, să fac contestație, dovedind că nu e vina mea, ci a programării! Aglomerată datorată numărului mare de solicitări! Sigur judecătorul îmi va da un avertisment! Că doar nu e vina mea! Uit să-l întreb dacă nu-mi împrumută niște bani, să am cu ce deschide un proces! Cât despre plata avocatului, fac un împrumut la CAR! Meditez profund la cazul celui care a condus o viață-ntregă, fără permis, și nu l-a prins cineva, decât când a ajuns la pensie! Dacă lui i-a ieșit, mie de ce să nu-mi iasă?
Ajung la optica generală - dacă altora le iese, eu sunt mai prost? de ce să nu încerc? Îmi cumpăr ochelari, dacă tot am ajuns la optica...!
Nu contează că fac ceea ce nu trebuie, fac ce vrea mușchii mei! Legile sunt făcute pentru fraieri, nu pentru oameni cinstiți!
N-ajung decât până la primul colț - ăla care era în spatele meu, m-a turnat la rutieră, că mi-a expirat permisul! Sunt tras pe dreapta, în timp ce tipul cu sandvișul se șterge pe degete cu cererea mea de eliberare a unei prelungiri pentru dovadă! Dacă scap cu bine, jur că mă apuc, de pe acum să-mi depun dosarul pentru viitoarea prelungire! Și-așa am auzit că poate să-ți ajungă noul permis și peste trei luni! Alo! unde e rapiditatea în rezolvarea unei astfel de probleme? Cum? nu e singura situație de acest tip? Știu! Dar revin data Aviatoare! Poate primesc și-un răspuns, de acum, întro mie de ani!


Niciun comentariu: