marți, 17 septembrie 2019

DE TRECI PODUL...!


    De sus, din sat, priveliștea era de vis: dealul cu case răsfirate cobora repede în vale, prin pădurea deasă, până la pod. Dincolo de pod, alt deal se ridica, la fel de repede, doar că lipsea pădurea. El ținea în spate stâna și drumul ce șerpuia o vreme, pe malul celălalt, urmând apa fremătătoare, după care urca către zare, unde își pierdea urma. Un mic colț de Rai, cum spusese pictorul ce stătuse, vara trecută, aici, ducând apoi cu el peste 30 de picturi care  aveau să-i aducă faima și averea.
Prima oară, au apărut 4 mașini, dintre care una fățoasă și alte 3, de teren. Dar nici astea nu păreau a fi niște hodoroage pe roți, mai ales că nu erau înmatriculate pe la noi. Au coborât o mulțime de oameni, făcându-l pe cioban să se întrebe ce conductă de omenire, s-o fi spart chiar la ei în sat. Au montat niște corturi și două zile au tot măsurat și însemnat, de era nea Ilei, ciobanul, care căsca gura, la ei, să-și piardă oile întro râpă. După care au plecat, iar căprioara care se adăpa zilnic, din pârâu, a revenit la adăpătoare. Sătenii, care a ținut sub observație valea și podul, unde erau intrușii, au răsuflat ușurați, neînțelegând ce se întâmplă.
O lună mai târziu, nu mai puțin de 12 mașini negre, au invadat valea. Pe pod s-a oprit una fățoasă, din care a coborât un individ pus pe arcuri, pesemne, din cauza burții care părăsise cureaua. Dom’ ministru venise cu alaiul lui de scutieri, în timp ce  primarul făcea temenele, în jurul lui, coborât din rabla lui de Opel. Ciobanul se nimeri cu oile chiar lângă pod, dar nu apucă să treacă – drumul era plin de personaje ofuscate și tremurânde, cu excepția ministrului, care-și făcea răcoare, cu un contract. Nea Ilei ajunse, astfel, să fie martor la schimbarea zonei, cu aportul marelui ministru, plus - la cuvântarea acestuia:
-Locul e bun, vom obține, cu ușurință, banii! Mare minune, banii ăștia - jumate, finanțare de la stat, jumate, de la UE! Parcul de distracție de aici trebuie să bată Disneyland-ul, așa că aveți grijă! Iar, tu cumnate, începând de azi, te ocupi de toate, până se termină! Ori proiectul, ori banii! Dacă-l finalizăm, de parc se va ocupa fina!
 Ciobanul se miră – ce parc de distracție, pe coclaurii ăștia? Apoi dacă mai sunt în sat vreo 10 - 12 tineri, și ăia cu gând de ducă! Vru să comenteze, dar nu apucă:
-Dă-i dracului pe toți! se răsti ministrelul. Și ce dacă nu trece nicio autostradă, pe-aici! Uite ce loc frumos, numai bun de-o vilișoară! Facem și noi, ce-au făcut și cei dinaintea noastră – mușuroaie! Ia să vedem dacă ridică cineva ciocul!
Nea Ilei îndrăzni să ridice glasul:
-Apoi, locul nu-i...!
-Ăsta cine dracu’ e? se răsti ministrul, nelăsându-l să vorbească
-Aș vrea să spun…! mai încercă o dată, ciobanul, dar fu luat pe sus și dus direct în pădure de către niște mușchiuloși, care uitară să se prezinte.
A doua zi, nea Ilei primi ordin de evacuare - să-și mute stâna în 48 de ore, că terenul nu-i al lui!
Șase luni, la pod fu mare șantier: podul fu lărgit, pădurea dispăru cu tot cu drujbe, drumul se lăți și el, lăsând zona de lângă el o jale amară - numai șanturi și gropi. Căprioara fu călcată de un excavator, iar albia pârâului fu mutată vreo 8 metri, mai încolo, dispărând, în schimb, vegetația care-l mărginea. Apărură niște tranșee, drept fundații, care se umplură cu apă, la prima ploicică, dar lucrările încetară subit – lipsă de fonduri! Sătenilor le reveni sufletul acasă – cimititirul scăpa, deocamdată, de strămutare! Ar fi fost a doua, după cea care se făcuse, când satul se mutase de pe vale, pe deal.
După 4 zile de ploi abundente, podul se așeză de-a curmezișul, încercând să se țină c-o mână, de malul ce se măcina. Apele, întâlnind noi obstacole, se ridicară până la doi metri, peste pod, nivelând gropile pentru fundații. Satul nu mai avea nicio legătură cu localitățile învecinate, cum nu avea nici cu vreun doctor, polițist sau primar. Colțul de Rai devenise Gaura Diavolului!
Numai ciobanul reuși să comenteze:
-Eu am vrut să le spun, că de-aia am mutat satul, pe deal, că ne luau viiturile, dar nu m-au lăsat! Bine că s-a găsit umflatul ăla să spună că trebuie să se țină de programul de investiții, fir-ar ei, a naibii, cu programele lor!

Niciun comentariu: