Diomed primi vești de la frate-său, plecat de 10 ani, în Italia, fără ca
măcar odată să revină în satul natal. Acum, îl anunță că vine, hotărât, și, ca
să nu vină cu mâna goală, îl aduce cu el, și pe șeful lui, un italian drăguțel,
dornic de pitoresc, mici și mămăligă cu brânză, de la stână. Mă rog! nu prea știe
italicul, ce-i aia, „stână”, da-i pe-aproape!
După ce au coborât din avion și s-au hurducăit pe
cărările patriei, pe unde Stelu povestea italianului că ar fi trecut carâtele
lui Traian, de-au rămas atâtea gropi, au descins în văgăuna numită sat, unde
Diomed îi aștepta cu pâine și sare, conform tradiției, dar și cu Oftilă,
câinele mușcăcios, care s-a îndrăgostit de turul pantalonilor peninsularului,
nevrând să le dea drumul, spre peticire.
Așa cum își amintea Stelu din copilărie, masa așezată sub
nuc era încărcată de bunătăți, ceea ce făcu să-i crească inima, cât un bostan
mediu, la gândul că era cinstit cu toate dragostea, de familia fratelui său.
Ei! parcă cumnata era cam bosumflată, dar o puse pe seama faptului că italianul
se adaptase rapid în mediu – negăsind WC-ul postat în fundul curții, urină pe
ceapa și usturoiul familiei, crezând că nu-l vede nimeni!
-Frate, bine te-am găsit! ridică Stelu paharul în cinstea
fratelui, după care vărsă trei picături, cu zgârcenie, spre setea celor
răposați, printre care mă-sa și tac’su. – Mă bucur că vă găsesc sănătoși, păcat că Diomed a răcit acum trei ani și
nu i-a mai trecut! Dacă e ceva, la care am visat toți anii aștia, sunt bucatele
noastre vechi, cărora le-am pierdut gustul printre străini. Întrebați-l pe
italian, că i-am făcut capul, toacă, de atâta povestit! Deabia aștepta să guste
din ciorba asta, făcută cu borș de casă și cu tăieței tăiați subțire, ca ața,
cum făcea mama! Nici n-a gustat din răcitura aia, și deja salivează! Ce să mai
zic de cârnații ăștia usturoiați și piperați, cu ardei roșu, de-ăla afurisit,
sau de ciulamaua asta, cu smântână grasă, de la vaci cu ugerul plin! Ah! cât
mi-am dorit să sparg pe prag o ceapă care te ustură și-n..., cu mămăligă din
porumbul ăla, de-l culegeam spre iarnă, din nămeți, și c-o bucată de brânză de
oaie! Să “rad”
o țuiculiță de prună sau de tescovină și să mă ung pe suflet, c-un pahar de vin
de butuc, mustuit sub picioare!
Se opri, simțind că ceva
nu e-n ordine – prea multă tăcere și ochi feriți, la masa asta!
-Am greșit cu ceva?
întrebă panicat, obligându-l pe frate-său, să răspundă:
-Apoi, s-au cam schimbat
lucrurile și pe la noi, ne-am civilizat! Borșul, nu-l mai facem în casă,
folosim chiupul la ținut fasolea-n el, să nu miroasă-n casă a otravă de
gărgărițe, cu care am stropit fasolica. Tăieței, nu mai tăiem, ia prea mult
timp și-s ieftini la magazin, ce să te mai chinui! Răcitura e închegată cu
gelatină la pliculeț, cu carne de porc vietnamez! Cârnații sunt făcuți de o
firmă din Chișinău, că ai noștri au gust de sacâz! Usturoiul, din mujdei, e din
China, iar ardeii nu-s ardei, s-a pus, în loc, wasabi! Smântâna e degresată,
dar să știi că ciulamaua e făcut cu praf de griș turcesc! Ceapa e importată din
Spania, iar făina din mămăligă, e ungurească! Telemeaua de amestec - oaie+
capră+vacă+etc! Țuica, nu-i țuică, ci vodcă rusească, iar vinul e un derivat
din struguri, franțuzesc, care reduce colesterolul!
-Păi, bine! dar ce-ați mai
plantat voi, pe hectarele de la bunicu? Roșiile astea...?
- Turcia! 5 lei,
kilul, la magazin!
- Fânul la vite?
- N-avem vite, n-avem fân! Am pus gazon și am montat
umbreluțe pe imaș!
- Via?
- Goji! Și gălbenele!
- Goji! Și gălbenele!
- Livada?
- Am ras-o și am pus lucernă!
- Atunci, ce îmi
dați să mănânc, să știu că e din satul meu?
- Vreo două guri de pământ, dar nu sunt sigur că nu-i din
bucata vreunui străin!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu