joi, 1 martie 2018

TOATE CELE BUNE!

       Nu știu de ce, dar cred că, noi, toți, am deraiat  de la normal! Ne-am înmulțit sărbătorile, cu gândul la ciolanul cu fasole, mititeii cu muștar, grătarul dospit, dans tematic, cu pupături!
    În loc să fie prilej de bucurie, (doar e momentul să ne adunăn cu cei dragi și să retrăim amintiri, să ne amețim, nițel, și să tragem câte-o cântare, sunt între ai mei, așa că merge să cânt cu piciorul stâng, nimeni nu-i mai breaz, după un kil de vin!)primul lucru care îți  vine în  minte este  -  O NOUĂ OBLIGAȚIE!
      Să luăm, de exemplu, eventualitatea unei nunți – anunțată cu un an înainte, începi să faci socoteli, să pui deoparte, să nu te faci de...băcănie! Cât ar trebui să pun pe masă? Tăiem schimbul de ulei, de la mașină, reducem rația lui Azorel, nu mai mergem la mare, doar 3 zile, la munte, cu niște conserve în geantă! Ferească Sfântul (unul dintre ei!) să fie două-trei , din astea, nunți, că ai pus-o!
            Luna Martie devine, astfel, o obsesie - pe lângă suita de aniversări, botezuri, mese festive și zile naționale, pentru 1, 8 și, mai ales, 9 martie, iar trebuie o spinare, juma, de bani! Comercianții investesc, pentru astea, mulțimi de parale, le îngheață țuțuroiul, prin piețe, rugându-se să ologească chinezii, care sunt cei mai tari, la mărțișoare, sau să se blocheze ușile la supermarket! Florarii nu au aer, să respire, iar unii dintre ei, ies în gaură, concurența e atât de loială, încât se bagă, singură, în faliment!
            Tu, amă-râtu’! faci lista cu obligații și-ți faci cruce - iar s-a redus bugetul! Nasol e că tot nu reușești  să împaci pe toată lumea, îți mai scapă cineva, ori nu nimerești mărțăgușul, e , poate, prea ieftin, banal, tărcat, marcat și nu-i culoarea potrivită!
        De aceea zic – am cam deraiat! Nu știu ce-o fi însemnând mărțișorul, dar, pentru mine, chit că-i gerul Bobotezei, afară, înseamnă că vine primăvara! Simbolizează, nu obligații care se uită sau, opus, nu se uită, rămân drept conturi neplătite, ci doar un nou început! Că mai intră, pe ușă, o nouă primăvară, iar iarna nu mai are putere, să ne tuflegească sufletul și trupul! Pe scurt, vine căldura! Când o veni!
      Mai înseamnă și reînnoire, o primenire sufletească, un nou impuls către viitor! Nu daruri scumpe, odată, cel mai simplu și încântător dar, era un buchet de ghiocei! Azi, un astfel de gest înseamnă zgârcenie, răutate, aproape că e o meschinărie! Cum, mă! n-a avut bani de-un buchet de trandafiri? Sau de o tigaie, de teflon?
            Cu riscul de a deveni nesuferit, de tot! mărțișorul meu, pentru voi, nu există! De-al dracului! nu vă dau niciun mărțișor!
            Vă urez doar atât - gânduri frumoase, să fiți fericiți, indiferent de câte necazuri sunt prin preajmă, să fiți sănătoși și cu inima plină! Să nu cedați nici unui gând murdar, pentru ca să dormiți liniștiți! Să vă bucurați de ce aveți și de o primăvară frumoasă!

Niciun comentariu: