vineri, 23 martie 2018

CUM?!? SE POATE ȘI MAI RĂU?


            Dimineața, când s-a trezit, părea că a început o nouă zi obișnuită! Adică, una în care iar nu curge apa, s-a spart vreo țeavă, din stradă, contemporană cu Lenin! Spălatul pe dinți fiind, astfel, sistat, bine că a mai rămas, de ieri dimineață, niște cafea, mai mult zaț, cu gust de rășină! Bărbieritul e mai simplu, dai cu gel, te ștergi și, apoi, sari în ghete și o ștergi, la lucru!
            Și, totuși, ceva plutește în aer, înafară de o pereche de chiloți, iar n-are cârlige de rufe, vecina de la patru! Ion nu-și bate capul, viața i-a rezervat multe surprize, mai  puțin, un loc de parcare și un bilet la teatru, la piesa “Unde dai și unde-ți crapă”! Nu e înnebunit după noutăți, s-a învățat - noutățile sunt, întotdeuna, vechituri, nu aduc decât surprize - surprize, majoritatea, neplăcute! Mai bine e să fii conservator, să ții la tabieturile tale!  Schimbările, s-a demonstrat științific, sunt doar banale experimente, din care cobaii, în final, sunt mâncați de ulii!
           Ion e înarmat, în fiecare dimineață, cu o doză nouă, de cinism și, una, de cianură, pentru cazul în care n-ar mai suporta situația! La fel cum făceau spionii, în urmă cu decenii, care aveau, în măsea, fiola cu otravă! Parcă nu puteau să aibă la ei, un pumn de nasturi, îi înghițeau, se constipau și nu aveau scăpare, numai scăpăciuni?
            Și, totuși, azi ceva nu e-n regulă - oamenii parcă au făcut vălătuci, toată noaptea, iar dimineața i-a prins bătând fasole, cu ghioaga! Par bulversați, uimiți, căpiați, nedumeriți! Ion nu-și dă seama de ce, până nu urcă în tramvai – n-are bilet! Nici mărunțiș! Corect, până în vârful coccisului, Ion dă să coboare, când cineva îi spune - SCOATE CARDUL!
            Ion se panichează - lui nu-i plac cardurile, e de modă veche! N-are niciunul, cu excepția cardului de sănătate, care, de bun ce e, nu merge întotdeauna! CARE CARD, SĂ SCOATĂ?
       Se lămurește în următoarele 5 minute - azi noapte, Guvernul a dat o ordonanță de urgență, prin care se suspendă plata cash! Fără bani în mână! Ca variantă, a lăsat valabil trocul - plătești în natură! Dacă nu poți plăti în natură, te poți ușura, pe tine, tot în natură, altă cale, nu există! Chestia asta, cu cardul, ar fi pentru alinierea la nivel European, plus că s-ar duce, pocnetului, inflația galopantă!
            Ion e vânăt, cu pete roșii! Sau roșii, cu pete, vinete! El, cu ce plătește? Se înjură, singur, pentru prima oară, în viață, că nu s-a mai uitat, de-un an, la televizor! Măcar de ar fi știut! Dar care e treaba, cu CARDUL?
        Prima persoană întrebată îl lămurește - campania de distribuire, a cardurilor guvernamentale, a început  cu două zile în urmă și a ținut trei zile, până azi! Cum? el n-a primit nici măcar un șut? E vinovat, trebuia să se informeze! Să moară de foame! indiferența se plătește!
       Ion se uită, cu jind, la oamenii care flutură, mândri, cardurile personale! Se simte umilit, parcă ar umbla, dezbrăcat, printre concurentele la MISS WORLD! Măcar dacă s-ar fi epilat, îi arătau caltaboșii, mai sexi! Scapă nebelit, ajunge la destinație, fără să fie prins, circulând clandestin, fără intestin!
            Face pe deșteptul, la serviciu, toată lumea comentează măsura, mângâindu-și cardurile, ca pe copiii mici! Se prea-face că e informat, numai că, la pauză, dă, mărunt, din buze – nici nu s-au uitat la banii lui! Ori card, ori natură! S-a uitat, el, în oglindă, da’ natura l-a părăsit demult, mortul, de la groapă, nu se mai dezgroapă! Fetele de la fast-food aruncă din sprâncene doar la cei sub 35 de ani, lor, chestia cu cardul, le-a făcut un serviciu! Unul, nou!
            Ion își suge dinții, a auzit că așa supraviețuiesc urșii, iarna, când hibernează! Sincer, n-a comunicat cu niciun urs în viață, dar, dacă așa spun cunoscătorii...! După ce termină, de supt sendvișul virtual, Ion află că ordonanța clarifică ceea ce înseamnă “troc în natură”! Află că au fost dezinformați, plata în natură însemnă că poți să dai și bunuri, la schimb! Vechiul lui ceas se transformă întrun covrig cu susan, iar cravata, în apă plată! Păstrează inelul de cununie, pentru întoarcerea acasă,  n-o să doarmă prin metrou!
            Pe la ora 15.00, află, încântat, că nu-i singurul care nu a primit cardul – nici  cei din guvern, n-au card, dar nici nu le trebuie, fiecare, cu natura lui! Se pare că distribuția cardului s-a izbit de vremea instabilă, a plouat cu broaște și n-au putut trenurile și mașinile să circule, omorau broaștele și săreau ăia, de la protecția animalelor!
            Ion ar vrea să știe ce-i cu cardul și la ce folosește, dar îi este târșă – să nu zică, cineva, că-i bou, cu pene! Trage cu urechea și află că fiecare card are o sumă minimă, garantată de stat, cu care să trăiască! Faci cumpărături și îți scade din cont! Lunar, angajatorii vomită, pardon! varsă, în contul fiecăruia, lefurile! Asistaților sociali, le virează ajutorul, statul! Ceva viral, primesc și pensionarii, dar nu card! Plățile, la utilități, se fac automat, nu mai trebuie să ții cont, personal! Taxele, impozitele, amenzile, toate, se retrag automat, de pe cardul tău! Singurul lucru care îți revine, este să achiți contravaloarea cardului, limitată la un salar minim pe economie! Dai o dată și poți dormi liniștit!
            Ion e tot neliniștit – mai are o saltea de bani! Ce-o să facă cu ei?Ah! da! s-au gândit și la asta – se face reconversie, un leu virtual, la cinci lei, în monedă! Cum, de ce? Pentru că e cealaltă față a monedei, nu-i clar?
            Colega lui de birou vine, de la baie, verde, la față - a scăpat cardul, în budă, când trăgea apa! Și trebuie să-și ducă copilul, la doctor! L-a sunat pe bărbată-său, dar ăla e în zonă fără acoperire! Și ea n-are nici benzină, în rezervor! Toată lumea ar vrea s-o ajute, dar nu merge, nu se poate plăti cu bucățele de carduri! Abia acum, grație măsurii, se vede gradul de umanitate, când toată lumea ar vrea, dar nu poate! O să-și ia copilul, în brațe, și n-o muri, pentru 10 kilometri, de mers pe jos, care face tenul frumos, iar, pe om, sănătos!
            Ion, spre norocul lui, se trezește la realitate - a dormit, ca un bivol, și a visat numai carduri! Bine că s-a trezit, exact când guvernul și-a dat seama, că unele companii au făcut profit frumos, din vânzarea cardurilor! Așa că a anulat măsura, la timp ca Ion să se trezească din coșmar!
          Ion s-a jurat să nu mai injure banii și pe cei care i-au inventat! Că degeaba, toată viața lui, s-a mirat de efectele banilor, de-a ajuns să-i urască și să-și închipuie o lume mai bună, fără ei! Na! că poate fi și mai rău!

Niciun comentariu: