joi, 15 martie 2018

NU SĂRIȚI CALUL! DINCOLO DE EL, E GROAPA DE GUNOI!


       Un nene formidabil, dar cam trecut, vine acasă, de la munci! Cînd deschide ușa, să-i sără inima-n cuier- în pat, nevastă - sa, cu unul atît de tânăr, că putea fi copilul fiului lor! Gusturi, ce să faci! 
    Puștiulică nu se pierde cu firea, înșfacă hainele răspândite peste tot, deschise fereastra și sare, fără să scoată un cuvințel!
     Soțul rămâne stupefiat! Dă din mâini, întrebând mirat:
-Ce-a fost asta?
Soția ridică din umeri, în semn că ASTA-I! și răspunde:
-Tinerii din ziua de azi! Nu MULȚUMESC! mie! Nu PARDON, ție!

          Eu mulțumesc celui care mi-a spus bancul! Din alte motive!
            Întro viață anterioară, în una din perioadele alea, negre, de care nu poți să-ți amintești cu plăcere, ca să-mi întrețin familia, munceam, cu tatăl meu, în sectorul particular! Adică, înveleam case, cu tablă! Era pe vremea când îmi căutam un loc de muncă și nu-l găseam, noii patroni, proaspăt îmbogățiții, se uitau, la tine, ca la un vierme artic, pentru care nu se inventase, încă, o gaură de vierme!
            Cum spuneam, șeful meu era taică-meu, care îmi dădea sarcini și tot el, mă plătea, ce dacă eram fiu-său? N-am știut că, disperat fiind, tata a vorbit cu omulețul, la care lucram, unde înveleam o pensiune! Care omuleț, fusese ucenicul tatii, mâncaseră, amândoi, din același sufertaș, până când li s-au despărțit cărările, tata - la fabrică, omulețul - în comerțul socialist, unde a făcut bani frumoși, din rațiile de carne, de pe vremea lui nea!  Îmi amintesc cum i-a dat dinții, jos, de față cu toată lumea de la coadă, unuia, care îndrăznise să-i spună - să nu mai servească preferențial! După ‘89, omulețul a scos bănuții, de la ciorap, și s-a privatizat!
            Cum spuneam,  tata l-a întrebat dacă n-are nevoie de un om, când deschide pensiunea! Ăla eram eu, cu ceva diplomă de inginer, care nici drept hîrtie igienică, nu dorea omulețul, să utilizeze! M-am trezit, lângă mine, cu domnia sa (mi-ar place să citească asta, încă mai trăiește!), cu una mână-n șold, precum Napolion Dăomaideparte, în dimineața lui Waterlow! Politicos, ca un cangur tărcat, a strigat la mine:
            -Bă, dă lemnele alea, peste gard!
            Convins că nu mi se adresează mie, m-am uitat în jur, să văd - cu cine, vorbește! Curios, se pare că vorbea cu mine! Mi-am văzut de treabă, aveam destulă, iar șeful meu (tata!), nu aștepta cofe de Moși!
            -Bă, n-auzi? dă lemnele alea!
         I-am simțit satisfacția, în glasul răstit și bovin - prinsese, la el, în ogradă, un așa numit intelectual, cu foamea-n gât, și simțea nevoia să-l înjosească! Nu merita atenție, chiar dacă eram  în curtea lui! Cineva ar putea spune că, în situația mea, n-ar fi trebuit să fiu orgolios, dar genul ăsta de maimuțoi ar trebui împăiat, nu ascultat!
       A plecat, mormăind! Mai târziu, a coborât și tata, de pe clădire, și m-a întrebat dacă vorbisem cu exemplarul! Nu vorbisem, vorbise singur!
A doua zi, mă trezesc, iarăși, cu omulețul de caca-tifea! Eram tot singur, așa că m-am așteptat la un atac, mai ales că, între timp, tata îmi povestise ce discutase cu ăla, spre marea mea spumegare!
Să cad jos, când îl aud:
-Nu știți unde e tatăl dumneavoastră? Vreau să vorbesc cu el!
Uite! că se poate! Bine că n-a spus - Bă! Mânca-ți-aș ficații! Te dai bariu, la mine? Nu vezi că ți s-a lipit catarama, de la curea, de șira spinării? Scrie FOAMEA, pe tine! Și tu te balonezi în pene?
 Politețea nu l-a ucis, mă întreb dacă a învățat ceva! Ne-am întâlnit după ani, s-a dat drept cel mai bun prieten al omului, bătându-se, peste curea, cu mine. Deja uitase de restul de bani, pe care nu ni i-a mai dat, la sfârșitul lucrării, transmițându-ne, după trei zile, (în care l-am vânat inutil), prin intermediul lui fiu-său, că atât vedem și cu remarca- De la Dumnezeu, mai mult!  De la mine, mai puțin! Așa am zis și eu, când am auzit, că-i bolnav de cancer!
Ni se pare că lucrurile nu se leagă niciodată, dar cred că ne înșelăm - există, undeva, un răboj, pe care stau toate, scrise! Printre ele, patimile noastre! Printre ele, judecăți strâmbe!
Să vă spun de ce mi-am amintit de acest caz - am o colecție întreagă! De exemplu, lucram în învățământ, iar nașul meu lucra la o teză de doctorat! S-a dus la Iași la un professor universitar, să ceară, să-l ajute! Profesorul l-a primit, la el, acasă, i-a dat să mănânce, că venea de pe drum, apoi au discutat, ore-n șir, despre lucrare! Profesorul, în halat și papuci! Și era prima oară cînd se întâlneau! Studii, frate!nu ca acum!
A doua zi, după ce mi-a povestit nașul atitudinea profesorului, m-am dus la Inspectorat, după post! În timp ce inspectorul general vorbea cu noi, cu DUMNEAVOASTRĂ, femeia de serviciu ne-a scos, în pauză, cu mătura, să dea cu mopul!
Asta era - atitudinea! Azi am intrat întro unitate, unde angajații își sorbeau cafeua, în timpul programului! Când am întrebat de patron, dacă eram eschimos, și tot primeam un răspuns mai drăgălaș! Aerele de superioritate, ascunse sub aparenta invizibilitate, nu pot fi catalogate decât drept prostie! Sau ca nesimțire! Da’ ia să vezi personajele, când se duc undeva și cer să fie respectate? Să nu-ți vină, să crezi, câte ifose de damă de consumație!
Bietul taică-meu povestea că un tânăr coleg de muncă suspecta, pe unul mai în vârstă, că îl turnase la șef! S-a dus la ăla și i-a spus: -Băi, nea Vasile! Bă, nea Vasile, ce mănânci rahat, pe unde nu trebuie? Nu era mai bine să-i spună, scurt  - Vasile, mănânci rahat? Sau - Nea Vasile, nu mai vorbi prostii, pe unde nu trebuie?
Întotdeuna, există și o altă opțiune! Există moduri diferite de abordare! Există limite și limite! Numai că trebuie și minte, nu numai mușchi! Când deschidem gura, verificăm dacă nu avem, deja, bâzoi, în ea! Chestia aia, cu dacă tăceai, filozof rămâneai! a fost înlocuită, cu nesimțire și tupeu! Pentru că s-au legiferat, astea două, și mai scot și pui! Iar când generațiile viitoare ne vor arunca la groapa istoriei,  din cauză că n-am pus nimic, acolo, unde am lăsat lucrurile, să moară, va fi prea târziu, nu va fi nimeni să înțeleagă, a cui este vina!
De aia, să nu sărim calul! Dincolo de el, va fi groapa noastră, de gunoi!

Niciun comentariu: