miercuri, 7 martie 2018

SINGURĂTATE, LA CUB!


       A crezut că, mutându-se în alt cartier, unde nu-l cunoștea nimeni, va începe o viață nouă! Acolo, de unde venise, oamenii îl ocoleau, se zvonise că aduce ghinion! Mai ales de când, în aceeași zi, îi luase foc casa, îi fugise nevasta, cu poștașul, iar singura lui iubire, o pisică siameză, fusese călcată de un biciclist vitezoman!
            Ca să mai atenueze din ghinion, hotărâse să-și facă altă viață, total diferită, de cea dinainte, ce debutase frumos și se terminase prost, dar numai pentru el. Odată cu vechea locuință, vândută pe două parale găurite, aruncase, la coșul de gunoi, și mulțimi de obiceiuri, printre care se numărau și jovialitatea, politețea și cinstea! Jovialitatea îi adusese renumele de tăntălău, politețea, pe cel de zăpăcit, iar cinstea, renumele de prost! Ei, bine! de-acum a înțărcat, mutu', bălaia!
            Casa nouă nu era nici mare, nici înaltă, nici cochetă, dar avea niște ziduri solide, iar gardurile băteau lejer 2 metri înălțime, cine le ridicase se gândise serios la navala tătarilor, sau, cel puțin, la cea a hunilor! Porțile, din fier forjat, valorau cât casa, nucul din curte și-o grămadă de leuștean, dar nu permiteau intrarea vreunui nepoftit, fiind acționate electric și prevăzute cu camere de supraveghere.
           În casă, mobilă, ioc! Doar un pat, o masă și-un radiator, un interior care ar fi făcut un spartan să strâmbe din nas, iar pe un roman, să fugă cu viteza sunetului!
      După atîtea taxe, impozite și măriri, zău că nu-i mai trebuiau prea multe!
           După experiențele traumatizante, din trecutul apropiat, a hotărât să nu mai facă prietenii cu nimeni, doar cunoștințe - vecinul din stânga, din dreapta, de peste drum și imașul, din spatele casei! Vedeți că n-am pomenit nimic despre vecine, dame de sex opus, cărora le-a declarat război subversiv! Ce urmări poate lăsa o dramă, în sufletul cuiva! Sau ce bucurie, la gândul că poștașul și-a aprins, singurel, paie, la scufie!
       Cum, la noi, nu-i ca la americani, să vină vecinii, cu plăcinte, să-ți urez bun – venit,  în casă nouă, tentativele celorlalți vecini, de a-i cere împrumut o cană de sare, trei lingurițe de cafea, care s-a terminat, sau borș de putină, nu s-au finalizat și cu tradiționala cană de vin, ce ține, la români, loc de pipa păcii!
            Următorii doi ani nu l-a deranjat nici măcar un pui de cioară, deși erau cazate destule, în spatele casei! Mai ciordeau, ele, câte o pereche de chiloți, de pe sârmă, dar, cum nu avea găini, n-a riscat nimic!
            Vecinii de pe lista scurtă nu au avut marea șansă, de a intra în curte, decât de maximum două ori! Nu și în casă, interiorul spartan nefiind, cu mult, îmbunătățit - două scaune, un șifonier și un televizor cât peretele! De dus în vizită, la ei, prefera să stea la poartă, de vorbă! Nici tentativa de corupere cu niște cârnăciori, mustind de grăsime, și udați cu vin negru, de butuc, n-a schimbat situația – fără obligații și pupături frățești! Limbaj rece, elegant, ca între gentlemeni, nu dans cu soțiile sau fiicele!
            Până și crampele la burtă au fost cenzurate cu duritate, să nu se audă nimic, afară din casă și curte, puteau fi, ușor, de interpretat, ca fiind manifestări de slăbiciune sau strigăte, de ajutor!
       Pacea s-a instaurat în sufletul chenăruit cu zgură și cărbune, iar el se simțea liber și neîngrădit! Cel mult, trist și însingurat! dar decis să nu o mai ia, din nou, de la capătul subțire, de unde băgase foarfeca!
        Ca să-și astâmpere dorul de ducă și de vorbă, își închipuia că este călugăr, la o sihăstrie, undeva, în creierii munților, unde numai elicopterul putea ajunge. Când dorea să comunice cu un suflet viu, vorbea cu florile din curte sau cu pisicile din cartier, obișnuite să vadă năluci vorbitoare, dar care știau că nu le face niciun rău, rămânea fără public!
            Cu timpul, s-a obișnuit cu viața exemplificată mai sus, îi venea ca o mănușă! Era cu totul, alt om, la serviciu, unde nu se băga în seamă, dar se comporta normal! Ce fețe, de măști africane, ar fi făcut colegii, dacă ar fi știut ce pustnic, cu diplomă, era acasă!
           Veni, însă, și ziua în care durerea de șale îi aduse aminte de statutul său, de singuratic! Necesitatea unei frecții l-a determinat să analizeze situația și să-și dea seama că e mult prea singur, niciun cuc nu-i făcea concurență neloială!
            Asta s-a întâmplat chiar în ziua când, pe seară, s-a trezit cu tatăl său!
            -Băiete! Am trecut dimineață, pe aici, și era poarta încuiată! Clar, nu erai acasă! Eram să mânânc bătaie, am băgat mâna, să trag zăvorul, și a venit unul, din capătul străzii, cu un par, cum îndrăzneam să forțez intrarea? I-am spus că nu-s un hoț, ci sunt tatăl tău, dar n-a crezut! Noroc că am buletinul la mine, fusesem la bancă, altfel o furam, nevinovat! A ieșit vecinul de peste stradă, dar mai târziu, până atunci, când i-a confirmat că-s cine zic, îmi făcea dâmburi pe cocoașă!
            Asta i-a atras atenția - se pare că nu trecuse așa cum dorise, necunoscut! Mai erau, oare, și alții?
            Peste o săptămână, constată că trecuse cineva, în grabă, trecuse și-l lăsase fără oglinda de la mașină, aia dinspre stradă! Pagubă-n ciuperci, s-o poarte, sănătos, și la cimitir! Pe stradă nu se vedeau nici cioburi, nu mai vorbim de oglindă! Cîteva zile mai târziu, până i-a venit comanda pentru noua oglindă, a uitat de înjurăturile pe care le utiliza, când pleca de-acasă!
            S-a trezit cu un alt vecin, nu-l remarcase niciodată, care i-a adus oglinda veche, nenorocită, rău, nu mai putea fi folosită! Dar i-a mai adus și o altă informație - numărul mașinii care operase, pe viu, oglinda! Și care era a unui alt vecin,  de pe o altă stradă! Care n-a negat, a înghițit în sec și a scos banii!
    De atunci, e mai atent cu vecinii! A descoperit că e mai cunoscut, decât dorea, și că nu e atât de singur, pe cât credea! Chiar dacă ridicase redute, în jurul lui, oamenii tot pătrunseseră pe sub armura sa prăfuită și găurită! Iar când a venit Salvarea, de l-a luat, la întoarcerea din spital, o mulțime de vecini l-au întrebat de sănătate! Spre deosebire de rude, care au uitat! Și de dușmani, care s-au oferit să-i dea de băut! Asta e! Nimeni nu-i singur pe pământ!
  

Niciun comentariu: