marți, 26 iunie 2018

AMINTIRI DE PE ULIȚA VEȘNICIEI(II)


Cum vă amenințam, iar m-au năpădit amintirile despre ai mei! Și tot socru-meu e de vină, c-a băut din tescovină! Nu mi-o luați în nume de rău, dar așa aș vrea să fiu și eu pomenit, după ce dau colțul ierbii și privesc rădăcina de iris, de jos, în sus.
   Cum să nu-mi aduc aminte de el, când amintirile sunt puține? Trece omul și se duce, nu mai rămâne după el decât oale și ulcele, un adăpost antiaerian, de 1, pe 2, pe doi! Unde răutatea și prostia nu mai fac mizerii nimănui!
   Când mă duceam la țară, la socri, nu mă puneau să fac mare lucru, parcă eram lăuză! Când făceam ochișori, nu era țipenie prin curte, dacă excludem porcul, capra și păsările cerului! Nici gâștele și nici rațele nu erau acasă, erau cu sorcova, prin sat.
Odată, trezându-mă așa năuc și neștiind cum să-mi petrec timpul, m-a apucat hărnicia băiatului de la oraș, care gâdilă vaca, în loc s-o mulgă! Apropos, n-am încercat niciodată să mă dau la mulsul vacii, am văzut cum se dă cu copita și la case mai mari!
M-am foit prin curte, fără să descoper vreun suflet viu, cu care să stau de vorbă, la țară nu se stătea la taclale, ca acum, oamenii mai și munceau, că mâncau pe bau-bau, iarna. Mi-a venit ideea să ascut aracii, auzisem de seara, că era o treabă  de făcut! Am luat bărdița lui socru-meu și m-am așezat pe ditamai trunchiul de copac, lângă stiva de araci. Toc- toc, na! că s-a rupt vârful! Și iar tot-toc, iar s-a rupt vârful! Nu m-am lăsat, când am ascuțit primul par, era cât un toiag! De unde să știu cum se ascut ghioagele alea, la mine acasă, cu 20 de araci, aglomerai curtea?!?
Când am ajuns la al 15-lea toiag, am întors capul și l-am zărit pe socru-meu, stând pe o cioată și râzând cu gura cât bostanul, cine știe de când era acolo și-mi admira opera”! S-a ridicat și a venit spre mine, spunându-mi:
-Lasă că-i aranjez eu, tu mă lași fără araci! Sau îi faci scobitori! Hai cu mine, la cosit! Eu de la cinci, sunt pe șes, cosind!
Nu pusesem, în viața mea, mâna pe-o coasă, așa că suna palpitant. Când am ajuns la pășune, am și pus mâna pe coasă și dă-i! ca disperatul! N-am ratat nici o mișcare, toate au intrat în pământ, avea coasa aia un nărav, să ia pământ, în bot! Poate că aș fi continuat, dacă nu curgeau apele de pe nefericitul ne-cositor! M-a salvat, iarăși, socru-meu, care m-a consolat:
-Lasă, că nu te pricepi! Bine că ai învățat carte, că nu trebuie ca toată lumea să știe să cosească!  Și să știi că nu ești bun nici de Moarte, la cum dai cu coasa!
El a rămas să dea din mânuțe și a făcut asta până pe-nserate, în același ritm, fără sincope, pauze sau grăbeli pripite! Când am văzut cât a cosit, m-am gândit că mie îmi trebuiau 2 săptâmâni, să scormelesc pâmântul!
De parcă nu-mi ajungea cât de prost picasem, seara următoare m-a luat la muls oile, că era la rând! Pe mine m-a pus să-i împing oaia, în strungă! Eu, la strung știam să lucrez, dar nu și la strungă! Și nici nu mi-a dat instrucțiuni de utilizare pentru oi, așa că m-am descurcat, cum am putut -  luam oaia, de blană, și-o aruncam cu capu-n acolo unde trebuia s-ajungă! Îi plăcea, nu-i plăcea, acolo ajungea! Primele cinci oi au fost un mizilic, următoarele cinci, cât să-mi iasă ochii! Pentru următoarele, n-am mai ținut socoteală, eram transpirat și obosit, de parcă dădusem la coasă!
Socru-meu se amuza copios, m-a lăsat să arunc cu oi, pînă mi-a ieșit limba, apoi mi-a spus:
-Decât să joci ping-pong, cu oile mele, mai bine ai lua o nuia, merge mai bine!
A avut dreptate, dacă arzi oaia, la fund, c-un băț, nu mai trebuie să faci haltere, cu oi!
 Era un om mucalit și înțelept, care se enerva ușor, când vedea un prost! Și nu eram singurul care-l enerva, până și pe copiii lui avea boală, când îi vedea hapsâni și puturoși. Simțul nativ, al  ridicolului, îl făcea ciudat, dar, cu toate că ne înjura pe toți, când îl enervam, putea ierta ușor!
-Nu le poți ști pe toate! Care crede că le știe pe toate, e un dobitoc! Așa cum nu e un dobitoc ăla care învață!
Pace ție, tată – socrule! Oriunde ai fi !


Niciun comentariu: