joi, 7 iunie 2018

CAPRA CU 16 IEZI!


    Săraca-capră, numai capră să nu fii, că devii personaj de poveste! Una-două, capra și cu iezii ei! Ce ți-i, și cu caprele astea, n-au stare!
            Dacă vă este cunoscută povestea, mai bine uitați-vă la Starea Nației! Pentru că respectiva capră s-a rasolit de tot, are șaiș’pe iezi, dintre care 6, în plasament! Restul, nu se știe de unde sunt, nu mai ține evidența, cu berbecii ei, că lista sa este precum  listele de votanți!
            Deci, Caprix avea o echipă completă, plus rezerve, de iezi, (la care avea rezerve, că știe ce să facă cu ei)! În apartamentul ei, cu două camere, și una, de bicicletă, fusese sediul a 8 firme ( trei, de import – export, două de prestări servicii, și 6, de comerț - distribuție)! Și cum proprietarul lor fugise afară, cu rackeții, după el, capra căpătă locuința, mai ales că dădea binișor din coadă! Și punea coarne!
            Pe capră pusese ochii unul, Genu Colț, dintrun clan interlop, Clanul Lupulache! Pe cinstite, capra era cam schiloadă, după atâtea, câte îi fătase mintea, dar Lupului îi plăcea apartamentul, că avea ieșire dinspre pușcărie. Sărmanul, nu aflase că madam Căproi mai nenorocise sobor de… animale, avea, el, niște oxiuri, care nu-i dădea pace! Și mai făcu și greșeala, să nu-i ia dosarul, că - i zăcea blana-n chiuvetă!
             Capra, după cum se cunoaște, își dăscălise odraslele, care știau mai multe decât ea. După un schimb experiență solid efectuat, capra îi puse să dea în scris, examen, un eseu cu titlul ” Când mămuca nu-i acasă, noi cioplim lulele, pentru lupul cel rău”! Deși nu-l cunoscuseră personal pe Lupu-Lilă, iezii aveau deja, o părere preconcepută despre el, pentru că îl căutaseră pe GOOGLE!
         Absolvenții și solvenții de la cursul caprin căpătară, de la capră, calificativul FOARTE BINE, precum și un pupic puțind a capră pură! Lor nu le trebuia multă carte, cum se întâmplă la alte specii, îndopați cu toate materiile, se mulțumeau doar cu paza contra incendiilor (vezi arderea lupului, în povestea veche!) și apărarea contra lupilor!
   Pregătiți pentru viață, dar și pentru pastramă, iezii rămaseră acasă, în timp ce coana Capră plecă la coafor. Nu călcă bine, pe accelerație, că Genu se înființă la ușa ei, știind că odraslele de capră sunt proaste - bâtă! Sună la sonerie, dar se auzi un lătrat de ciobănesc mioritic, așa c-o-ntinsese, vitejește, până i se rupse, de iezi!
    Înăuntru, iezii se tăvăleau de râs, și de leopard, abia găsiseră pe un site, al unui partid, un lătrat corespunzător cu starea de spirit al Lupului! Faza se repetă și-a doua zi, când capra se duse la dentist, lăsând iezii în grija unei vecine cu Parkinson. Din păcate, o boxă se strică, astfel că lătratul se transformă în sunet de drujbă, la care Genu nu puse botul lui, de Lup!
Ziua următoare, Genu avu ghinion - capra avea o migrenă, datorată vizitei celor de la Protecția Iezilor! Așa că, abia în weekend, reuși Lupul să revină, capra fiind în deplasare, după…! După ceva, n-are rost să intrăm în amănunte!
Genu își procurase un sintetizator de voce, pe care - l folosi la ușa caprei:
- Trei iezi, cucu...!
- Bă, nu fi prost, că ai greșit recensământul! Ia-ți cucul și du-te acasă, că ești tălâmb! se auzi un cor iedulesc, participant la Vocea Iezișorilor.
Lupul plecă cu coada-ntre picioare, jurând să taie beregățile la iezi! Apoi reveni, mai hotărât să pună mân...! laba, pe iezi și s-o facă pe capră să sufere, cum nu suferise, în viața ei, de la toate guvernările!
Mare-i fu mirarea când găsi ușa crăpată, iedul 12 dăduse cu satârul în ea! În loc să fie deștept și să se retragă, Colțosul se avântă, trezindu-se în mijlocul sufrageriei, unde iezii și capra stătea de jur-împrejurul lui, ca în arenele romane.
- Bă, Lup Colțos, ce măta ce-am zis eu, după ce-am băut, împreună, o sticlă de JB? Se pare că n-ai înțeles, cum e cu coada caprei! Ia treceți, dragii mei iezișori, și explicați-i, cum rața - mpunge, când ea măcăne și fuge!
Colțosul nu se așteptă, să-l doară așa tare șuturile în gură, ficat și între picioare, plus ceaunul de mămăligă, trântit în capul lui, și bătut cu rotopercutorul! Nici nu apucă să clipească și se trezi dezbrăcat la piele, uns cu marmeladă și trecut prin făină, de ziceai că-i ștrudel! În timp ce doi iezi, cei mai mari, îl băteau, unul, cu ciocanul pentru șnițele, celălalt, cu bâta de baseball! Tuns, ras și frezat, fu răsucit întrun covor, unde rămase înțepenit. Dus pe sus, se trezi abia când cineva desfăcu covorul și-l scoase, ocazie cu care descoperi că era gol și epilat, în piața orașului!
Tatăl său, șeful clanului, își mângăie bărbuța subțire, își privi pumnii, cât niște lopeți, apoi se uită la fiul său, Genu:
Ce ți-a trebuit capră, blegule? Nu era mai bine, c-o oaie? Ți-au tras-o iezii, nu-i așa? Tu nu știi ce-a pățit stră-bunicul, cu mama caprei ? Las-o moartă, fă-o uitată! Am să zic că nu s-a întâmplat nimic!
După ce fiul său ieși, zâmbi, rușinat, și-acum avea semne de la capră, cu care avusese de-a face în tinerețe!

PS Deoarece  Asociația privind Discriminarea Caprelor a criticat povestea de mai sus, sunt nevoit să scriu o nouă povestire, care să îndrepte situația - Capra cu 18 ieduțe”! Na! să mai zică cineva, că sunt nedrept!

Niciun comentariu: