luni, 13 noiembrie 2017

UNDE DAI ȘI UNDE CRAPĂ!

        Multe mai pățește omul, la viața lui! Că de-aia e, ea, viață, să simți c-o trăiești, nu să stai ca o legumă și să aștepți sfârșitul lumii! Mi-e și milă de copiii de azi, văduviți de obișnuitele vânătăi și belituri, considerate, odinioară, “ semne de bună purtare! Da! dar acum cu ce ne-am mai lăuda în fața copiilor și a nepoților, am depăna amintiri de pe Net sau am zice că suntem Ion Creangă?
De exemplu, eu îmi amintesc toate prostiile din perioada copilăriei, unde credeam că am fost un sfânt și lumea rea m-a trădat, tratându-mă ca pe un nebunatic! Așa am susținut, sus și tare, în fața cui căsca gura la poveștile mele, în care, evident, cel cuminte, curajos și isteț, eram eu, mâncătorul de cuvinte la ortografie! Numai că, acum vreo câțiva ani, în timp ce eu tăiam chiroane cu forfecuța de unghii, în fața unor plozi ce erau numai urechi, deși nu înțelegeau nimic, a venit un prieten din copilărie! Care și-a pus mâinile-n cap, cu degetele presate în urechi, auzind ce gogoși trandafirii vindeam, culmea, le mai și credeam! M-a tras în particular și m-a întrebat dacă susțin în continuare că sunt copilul cuminte al mamei, sau nu cumva am încurcat borcanele și am uitat ce drăcușor năstrușnic eram! Eu, unul, nici acum nu-mi amintesc să fi fost atât de obraznic, cum zice el, dar eu-l meu îmi spune că lucrurile stau la mijloc!
Îmi amintesc, de exemplu, cum stăteam și admiram stelele, la ora prânzului, cățărat pe gard! Făcusem, în curte, lângă gard, un soi de bancă, de unde puteai să privești în lungul străzii, fără să ieși din curte, faptă penală sfârșită cu niște bețe usturătoare peste copite!
 Și cum eram eu, așa, cuprins de admirație, a început bătaia cu pietre între Bro, (cum îi zic astăzi la frate mai mare românii get-beget), și un vecin,  care stătea în capătul străzii, câteva case spre stânga noastră. My Bro era amplasat strategic în dreapta mea, între beligeranți fiind o distanță de cam 30 de metri! Ah! Am uitat să precizez - între ei mai eram și eu, pe gard! Și urmăream traiectoria cataroaielor (traducere - pietre medii și mari, ușor manevrabile!), precum și schimbul de replici inofensive, dintre care unele cuvinte nu sunt tocmai educative!
Și, dintro dată, cerul s-a luminat, dar numai la mine, deoarece spectatorul non-cooperant a încasat un pietroi cât două palme de-ale sale, direct în moalele capului, făcând să zornăie tărtăcuța, precum o pușculiță cu mărunțiș! S-o fi auzit și ceva trosnind, dar am negat tot timpul că mi-a spart capul, de frică să nu spună dușmanii că sunt bătut în cap! Am și acum ceva tranșee pe chelie, însă timpul și tâmpul a nivelat acțiunea bolovanului! Plin de sânge, am urlat ceva minute, a fost, însă, destul să hămăie toți câinii din cartier, să iasă babele, să-i vadă venind pe americani, iar cei doi războinici s-o fure de la părinții speriați de excesul de răget pe care îl exersam!
Abia după decenii, când a venit amicul de care aminteam, aducerea mea aminte a înflorit - floare rară! Și cu ea, din străfundurile constiinței mele, a ieșit faptul că eu stârnisem bătălia, făcându-l bou cu pene, pe vecin! Ăla  a vrut să mă cam bată, eu, m-am cam ascuns în curte și fratele meu (tocmai venea de la pâine), când a  cam nimerit în timpul ostilităților, și când vecinul se cam chinuia să mă prindă de ciuf! A preluat, curajos, jugul războiului cataronic, finalizat cu dibla mea spartă și cafteala părților!
Tot cu acest prilej, mi-am amintit că plângerile mele la Înalta Poartă, cam un Bruxelles de azi, da’ mai mic, referitoare la statutul meu de persoană defavorizată, îl încriminau tot pe frățâne-meu, care nici el nu era ușă de catedrala neamului! Printre cele mai memorabile plângeri, se numără cea cu răstignitul și cu găuritul! Lucrurile au stat cam așa - după primul film cu cavaleri înzăunați și înzorzonați, mi-am făcut un ditamai scutul, din scânduri acoperite cu tablă, de care nu ducea lipsă curtea, tata fiind tinichigiu! Era nenea, scutul, tăiat cu dalta și cu foarfeca de tablă, după modelul cavalerilor saxofoni și ontorobinezi, numai mărimea conta, deoarece era la fel de înalt, cât eram și eu! Abia îl căram, dar îl căptușisem cu curele din piele, îi mai lipsea blazonul și ziceai că-s cavalerul Mămăligii Pripite! Mândru de capodopera tablei înfoiate, împreună cu fratele amintit, că altul n-am! ne-a făcut și florete din fier-beton, cu minuni de cizelare a gărzilor! Ascuns în spatele scutului, mi-am permis să-l înțep pe fratello în mai multe părți cărnoase, determinându-l să renunțe la joacă și să se gândească serios la ceva  și mai serios, de exemplu, să-mi rupă gâtul!  Cum n-am reușit să fug cu tot cu monstrul meu de scut, am renunțat la protecția acestuia, aruncându-l și luând poziția rac fără carapace! Iubitul mei frate m - a condus pe drumul cel bun, până am dat cu spatele de poartă, unde dorea să mă răstignească! Norocul prostului, a ieșit maman din casă, exact la timp să scap de trasul în frigare! L-a tras ea, pe Bro, dar nu în frigare, ci în băț, era mai ușor de mânuit!
Peste câțiva ani, după aia, mi-am amintit de pielea mea ciunțită, când devenisem prospătul proprietar al unui cuțit interesant, atât de interesant că mama mi l-a confiscat, dar eu tot am descoperit unde l-a ascuns! Și mi-am amintit  de faza asta, când a venit fratele de la școala militară, în vacanță! L-am tras deoparte și i l-am arătat, mândru ca un fazan ce eram!
-Taie?  a făcut greșeala să  întrebe, fără să știe că exersam zilnic înfiptul în dușumea, când nu era nimeni acasă!
I-am demostrat ascuțimea vârfului, înțepându-l ușurel în coaste! Și a început să-mi placă, mai ales cum icnea, cam în genul cum icneam eu, răstignit pe poartă! Și cum nu zicea nimic, am tot dat, până a reușit să articuleze:
-Nu  mai da , mă, tâmpitule, că m-ai făcut ciur!
Așa am constatat și eu, când a scos cămașa! Și atunci am înțeles că nu din plăcere scotea gemetele alea, ci de durere! Nu m-a spus mamei, dar tot am furat-o - când a vrut să facă curat și a scos covorul, puteai cerne balast prin el, de la exercițiile mele de aruncat cuțitul în dușumea! Cum de nu m-am prins eu care vor fi urmările?
Aici doream să ajung- la amintiri! Chiar dacă nu sunt subtile și bine - crescute, sunt, totuși, amintiri! Mă întreb cum vor suna amintirile copiilor de azi, peste 30-40 de ani? Vor mai fi pline de viață, sau vor fi moarte, din fașă? 

Niciun comentariu: