miercuri, 24 ianuarie 2018

PROGRAMUL „ ȘCOALA, ALTFEL! MAI NAȘPA!” (LECȚIE MODERNĂ DE ISTORIE – II) (Urmare postare din 04.05.2017)

Ministerul Recalibrării Sociale, din Insula Țepelor, în asociațiune cu Ministerul Dacilor Liberi și a Învățământului Polimorfic, au adoptat Programul Școala, altfel!”, în cadrul căruia fiecare face ce poate, numai educativ, să fie! Dacă nu e, nici Dumnezeu nu cere!
Diriginta clasei a XVI-a Q (denumită după Legiunea romană, cu aceeași poreclă!) a propus elevilor să facă o piesă de teatru, cu titlul  “ Remaniere a la Zalmoxis!”, pe care să o prezinte părinților, de ziua Unirii. Numai că propunerea s-a izbit de cunoștințele enciclopedice ale elevilor de liceu, mixate pe cunoștințele lor cicloîmpiedice. Unii părinți, bănuitori, au anunțat că vor să participe la repetiții, suspectând că urmașii lor vor fi supuși la exorcizări, violuri mentale sau tumuli canceroși.

OBS - pentru consum nervos redus, se folosesc prescurtări ca:
DG (diriginte , și nu dragă găină!)
P1,2 …X (părinte 1, 2, chix!)
EC1,2…27 (ELEV CLASĂ 1, 2…27 și nu - E Curcă 1, 2…)
DIR (director, și nu dans interetnic regizat!)

 Iată cum s-a petrecut lucrurile:
DG: - Zeul suprem din panteonul geto-dacic, reprezentând lumea subterană și viața de după moarte, al tărâmului de dincolo, al morților și al viilor, era Zalmoxis!
P1: - Hâc! Păi ăsta e de-al meu, l-am văzut aseară la “Groapă”! Bețivul !
DG: - Bendis, zeiță din zona dunăreană, probabil o zeiță a Lunii, a pădurilor și a farmecelor, era zeița dragostei și a maternității.
P1: -  Bendix? Ăla care se învârte la mașină, când e beată?
EC13 (ghinionistul clasei, și-a rupt mâna cu piciorul! A călcat pe ea!): - A cărei luni era, nu cumva a lunii august? Că atunci m-am născut eu, chiar de 23 august 1944! Când au întors, ai noștri, armele, cu fundu-n sus, de nu putea trage în turci! Eu așa țin minte ziua mea!
          DG: - Nu erai născut,la data aia, nici în proiect nu erai!
P4: - Eu nu cred în farmece, așa că nu cred în cucoana asta, Bendix! Cred doar în horoscop!
DG:- Derzelas era zeul traco-dac al sănătății!
EC16:- Păi, nu era Arafat? Și de unde vine numele de trac, e de la cum îți vine tracul, când te-ascultă la română și tu crezi că se vorbește în engleză?
DG:- Dionysos  era zeul trac și grec al vegetației, al pomiculturii, al vinului, al extazului și fertilității, denumit la romani și Bacchus.
EC2: - Oh! A extazului!
P1: - Oh! Al vinului!
P5: - Oh! A pumniculturii!
EC1: - De ce nu m-a botezat și mine, nașa, cu un nume sonor - Bachus! Unde se uita, cât mi-a spus Cuculeț? Cum să mă numesc Cuculeț Născare?
DG: - Zeița-mamă în mitologia traco-dacă, era Kotys!
EC9:- Kototis?Kotitos?Koyotis?
DG: - În sfîrși!, ultimul personaj al piesei noastre, este Pleistoros - zeul războiului.
P21: - Acum pricep și eu! Mă pricep la bucătărie, ciuperca asta, Pleistoros, despre care unii zic că e soră cu buretele de baie, după culoare și gust, e moarte curată, mănânci, de mori! Vă zic eu, că-s maistră în gastro-astronomie!
DG: - Trecem la locul desfășurării acțiuniiSarmizegetusa, capitala statului dac, care a fost totodată sanctuar, centru spiritual, necropolă și altar al zeului soare.
P1: - Centru spirtual? Sarmisugebuza?
P4: - Neprocolă? Insectar?
EC4: - Taci, mamă, că mă faci de ...!
DG: - Lupul  era simbolul inteligenței, dreptății și nesupunerii, apare foarte des în viața dacilor. Ei foloseau capetele de lupi și șerpi pentru steagurile de luptă, sunetul produs în timpul alergării amplificând rezonanța sonoră. Un tip de stindard similar era răspândit la sarmați, de la care l-au preluat diverse unități militare romane, de cavalerie, începând din secolul II d.Hr. sub denumirea „draco” (dragon, balaur); purtătorul de stindard tip draco se chema „draconarius”.
EC13: - Așa ziceam și io! Vine de la Dracula, vampirache! Cine nu-l știe pe Dracula...?
DG: - Tot în al cincilea an aruncă sorții, și întotdeauna pe acel dintre ei pe care cade sorțul, îl trimit ca solie la Zalmoxis, încredințându-i de fiecare dată toate nevoile lor. Trimitere solului se face astfel: câțiva dintre ei, așezându-se la rând, țin cu vârful în sus trei sulițe, iar alții, apucându-l de mâini și de picioare pe cel trimis la Zalmoxis, îl leagănă de câteva ori și apoi, făcându-i vânt, îl aruncă peste vârfurile sulițelor. Dacă, în cădere, omul moare străpuns, rămân încredințați că zeul le este binevoitor; dacă nu moare, atunci îl învinuiesc pe sol, hulindu-l că este un om rău; după ce aruncă vina pe el, trimit după un altul. Tot ce au de cerut, îi spun solului cât mai e în viață. Ei! Bine! scena asta o vom realiza noi! Pe cine aruncăm în sulițe?
(Toate fetele ridică mâna.)
DG: - O vom face numai simbolic!
(Toate fetele coboară mâinile, cu excepția uneia singure, care are căștile în urechi!)
P4: - Pot să joc și eu în partea asta?
(Intră directorul, tocmai ce-a călcat pe un ...balon, s-a dus ca pe coaja de banană!)
DIR: - Doamna diriginte, lăsați morții, cu morții, de la inspectorat ne-a spus să facem ceva de actualitate!
EC13: - Prizăm niște „iarbă”? Stiți,  facem ceva despre plante! Mie îmi plac etno-botoasele! Eu joc rolul dezgustătorului!

Niciun comentariu: