marți, 16 octombrie 2018

SINCERITATE


Jocurile vieții ne-au obișnuit să jucăm calp! Sub masca deplinei sincerități, ascundem, uneori, mormane de interese meschine, sau, mult mai grav, interese de doi lei, bucata! Cum spunea bătrânul Will Shakespeare, viața e o scenă, noi, actori pe scena vieții! Dar cât de bine ne mai jucăm rolul! ajungem să ne păcălim și umbra!
Jocul de-a sinceritatea ia, rareori, întorsături nebănuite - nefiind obișnuiți cu exploziile de sinceritate, ne mulțumim cu imploziile de egoism! Confundăm marfa, cu ambalajul, și cântărim lucrurile, cu măsurici măsluite! Poate că ar fi mai bine așa, dacă astă așa-zisă autoprotecție n-ar funcționa ca o frână, ne tot împiedicăm de temerea că a fi naturali, e o pacoste și-o slăbiciune! Care poate fi interpretată și chiar folosită împotriva noastră! Nu suntem tare ciudați, când suntem sinceri?!?
Sinceritatea poate fi, în atare situații, o armă distrugătoare, dar, din păcate, e mai mult autodistrugătoare! M-a întrebat, zâmbind, un fost șef, cum e poreclit! Când i-am spus, mi-a jurat răzbunare veșnică! De atunci, mă uit la om și deschid gura! Asta nu înseamnă că n-o comit iar, oamenii nu suportă adevărul, când e vorba de persoana lor! Dar mă încântă să văd stupefacție, acolo unde, până atunci, vedeam doar auto - adulație! De la o vreme, nu-mi mai pasă ce zice lumea despre mine, știu că râd mulți în spatele meu, dar e prostia lor, nu a mea, eu îi țin de suflet, când sunt sincer! Dacă nu știu să prețuiască o critică, e treaba lor!
Culmea e că, după un moment de sinceritate, când sufletele se ating în mod direct și nu prin meandre rătăcitoare, ne simțim mai bine! Mai umani! Mai fericiți! Deși contează cui te adresezi, acest moment e unul dintre singurele, când ești tu, și nu falsa ta imagine!  De aceea, în familie, sinceritatea n-ar trebui să fie aruncată la coș, ci ar trebui să fie literă de lege! Măcar în familie, să ne permitem luxul unui moment de sinceritate! Ceva cam în genul – TE  IUBESC!
Noi, oamenii, încetăm să iubim când suntem falși! Și încetăm să fim noi, când ne jucăm rolurile! Complicat – orice variantă am alege, putem greși irecuperabil! Dar prefer sinceritatea, vreau să mă simt EU!
Prietenii îmi spun că iar mă învârt în jurul cozii mele de arici! Dar oare când m-am învârtit vreodată?
Pe scurt, vreau să mulțumesc tuturor celor care au fost alături de mine la împlinirea frumoasei vârste de XX ani!  Câtă sinceritate, nu, când e vorba de vârstă?
Pe bune, nu am mai simțit niciodată atâta căldură, și nu era de la soare! E bine să știi că te înj…, iubesc atâția oameni, printre care unii pe care chiar că i-ai “înțepat”! Îmi cer scuze pentru felul meu de a fi, dar altul, n-am! Dar să știți că, oricât de răutăcios sunt, știu să prețuiesc sinceritatea și omenia!
Mulțumesc pentru urări!

Niciun comentariu: