sâmbătă, 13 octombrie 2018

HOȚULUI, DE HOȚ ÎI ESTE FRICĂ!


   Riri primi cu suspiciune propunerea lui Dan, de a face nunta la restaurantul “Lingura și polonicul”! Foarte neîncrezătoare din fire, de când o uitaseră ai ei, în Gara de Nord, pe când avea 2 anișori, Riri n-a agreat niciodată basmele cu Făt- Frumos, pe care îl considera prefăcut și mincinos. Mai degrabă îi plăcea de Spânul, cel puțin se vedea că-i rău, n-avea cum să se ascundă, cu fața aia, spână! Deși n-a înțeles cum era Spânu, spân! Nici părinții n-au înțeles cum de-a putut rezista o săptâmână, fără să mănânce, întro haită de câini vagabonzi, care a apărat-o! Totuși, acceptă propunerea cu organizarea nunții, după ce intră pe net și citi, vreo două zile, comentariile.
            -Iubito! mai sunt zece zile până la nuntă și nu te-ai hotărât ce verighete luăm! Dacă n-am văzut peste 12.000 de modele, înseamnă că n-am văzut nimic! Hotărăște-te odată, că nu ne-om pune pe deget niște șaibe de fier!
            Riri nu spuse un cuvințel, dar în capul ei trecu spaimă - ce atâta grabă? Nu cumva graba aia ascunde ceva urât? Și de ce să ia acum inelele, că doar nu dau turcii? Dan parcă însistă prea mult să le ia pe alea, de la prietenul lui! S-or fi înțeles, s-o păcălească, să-i dea niște știfturi, și să-i zică că a dat mai mulți bani! Și-așa, când au împăcat nunta, Dan n-a mai luat-o și pe ea, a găsit, repede, motiv - o dor picioarele! Dar n-a întrebat-o dacă o dor! Off! bărbații ăștia! le fac pe toate de capul lor! Lasă că le-arată ea, Riri, ce poate!
            Lui Riri îi năvăliră - n minte o mulțime de nepotriviri, care o zăpăceau: socrii erau numai lapte și miere! Ai ei, la fel! Dan gâfâia să-i îndeplinească dorințele! Și se lăuda că are destui bani, să-i facă toate mofturile lui Riri! Cam multă vrăjeală! Și, până la urmă, ce-a făcut Dan? – i-a luat o mașină de 10.000 de euro și a tras șforile, să-și ia carnet! O lună, la greci, și una, în Maramureș! Parcă nu era sătulă de țara asta, a mai trebuit să miroasă și-a oaie! Când erau pe Mediterană, s-a apucat spurcata de mare să se agite, nu știa că lui Riri îi este rău? Dan râdea de ea, nemernicul! Și totuși, de ce toată lumea se poartă frumos cu ea? Nu e lucru curat!  
         Erau prieteni de peste 5 ani, dar nu le trecuse prin minte să se căsătorească. Dan, însă, mai mare ca ea cu vreo 9 ani, i-a cerut mâna, zicându-i că-i prea bătrân să mai aștepte. S-au certat și au stat despărțiți, de vreo câteva ori, Riri suferind cumplit de gelozie. S-au împăcat și au luat-o de la capăt. Treptat, s-au obișnuit fiecare, cu hachițele celuilalt. Off! ce dificil era Dan! căuta orice prilej, s-o sâcâie și s-o comande! Lui, și Luna de pe cer, i-ar fi plăcut! Toată ziua, cu ochii numai după muieri! Cum vedea una mai tinerică, cum plescăia din limbă sau făcea comentarii. Cine știe cu cine o fi înșelat-o! Că-l plac toate colegele ei, zâmbăresc în preajma lui, iar când apare Riri, iau figuri de sfinte, scârbele dracului! Cred că o păcălesc, zic că-i proastă și nu se prinde! Iar Dan e și mai prost, parcă n-a mai văzut femeie!

            A doua zi după nuntă, Dan stătea paradit, împreună cu părinții lui:
            -Voi mai înțelegeți ceva? Ce-a fost asta? Și-au bătut joc de nunta noastră, ăștia de la restaurant! De aceea n-o găsesc pe Riri, de rușine, s-o fi ascuns undeva! Cum de ne-au servit lăturile alea? Ce? n-am stabilit  meniul împreună?
     -Mamă, dragă…! își luă inima-n dinți maică-sa. – Nu fi supărat! Dar să știi că meniul l-a schimbat, cu două zile, înainte, nevastă-ta! A cerut ce-i mai ieftin și mai simplu!
Dan rămase perplex – el de ce nu știa?
-Proprietarul localului spune că ai confirmat și tu, chiar el ți-a format numărul de telefon, când ai spus da!
Dan își aminti că Riri îi ceruse o părere, dar nu fusese în legătură cu meniul, ci cu fotograful!
-Fiule, fii tare! se vâră și taică-său în discuție, neputând să mai rabde. - Am o veste proastă, mai proastă ca asta cu meniul! NEVASTĂ-TA A FUGIT CU BANII DE LA NUNTĂ! Ne-a lăsat datoriile și-a fugit cu unul, Spânu, cu care, se pare, era întro relație mai veche!
Exact atunci sună telefonul! Dan răspunse, ascultă și se înverzi:
-Mă sună Riri! Zice s-o iert, Spânu i-a tras țeapă și a lăsat-o-n drum, fără mașină și fără toți banii! Mă roagă s-o primesc înapoi, că nu mai face altădată!
După care, leșină!


Niciun comentariu: