joi, 11 octombrie 2018

ÎNTÂMPLĂRI CU FRAIERI!(II)(continuare)


Gheorghiță nu mai termină cu aducerile aminte:
-Tot ăia, noi, cei patru nătărăi, hotărâm să nu mai ieșim la furat, noaptea, îți bagi degetele-n ochi și te mai trezești și c-un câine înfipt în bucă! Ne-am gândit, dar nu prea mult, că mai bine e cu furatul ziua! Am ochit o tarla cu pepeni, așezată numai bine - cum coborai din deal, prima porțiune era cu popușoi, veneau pepenii, apoi alt teren plin de porumb. Ideal să cobori ascuns printre  știuleți, să furi și să fugi! Plus că, din deal, vedeai paznicul și câinele, de te puteai feri!
În ziua stabilită, ne-am prezentat la locul cu dovlecii - din deal, am văzut că tocmai culegeau tarlaua de porumb din vale, iar paznicul și câinele abia terminaseră de mâncat. Ori, după ce mănânci, nu tragi și-un pui de somn? Mai ales că știi că nu vine nimeni la furat, n-a venit până acum, nu mai vine! Tot noaptea e timpul pentru astfel de lucrături! Și mai pui și pe cei care culeg în vale, cine-i nebun și vină la furat, cu ei acolo?
Așa am calculat noi! Apoi, am pornit prin porumbul din deal, care ne ascundea perfect, dar ne și pălea-n piept și-n cap, unde ne ajungeau știuleții. Când am ajuns în luminiș, la pepeni, ne-am repezit să înșfăcăm cât putem, dar n-am apucat s-o facem, că dobitocul de paznic n-avea somn și a ieșit afară din colibă! Odată cu el, și câinele!  Numai ce ne-a zărit, că au început să urle la noi și să dea năvală.
Am lăsat și pepeni, și pofta-n cui, și am luat-o la goană, fără să ne mai uităm în urmă! Ne trosneau, mamă! ce ne trosneau! știuleții-n piept, iar când prindeam câte unul, în cap, nu mai vedeam înaintea ochilor! Și-n toamna aia, ca un făcut, se făcuse popușoi, cu știuletele cât brațul!
Și cum alergam printre știuleți, mi-am închipuit c-am scăpat! Chiar mă pregăteam să mă opresc, noroc că am întors, puțin, capul, de l-am văzut pe paznic, nu undeva, în urmă, ci la trei pași de mine! El, ca el,  cu cracii ăia lungi, dar avea în mână un cuțitoi lung, cât făcălețul! Dacă ar fi fost o bâtă, mai mergea, dar iataganul ăla, nțțț! Am prins viteză ca la Formula Unu, mic - mic, dar frica te motivează!
Când am ieșit la drum, ăla cu sabia mai să mă prindă! Ceva mai încolo, Onuțu abia evita colții câinelui! Cât despre ceilalți doi, nimic! N-am mai luat-o pe drum, era prea ușor să mă prindă, așa că, să scap, am alergat spre pârâu, mizând că - s mai sprinten și mai ușor! Onuțu, la fel! Amândoi am sărit în apă, doar că eu n-am avut noroc, am nimerit  unde era doar mâl de trei palme! Tot amândoi am prins viteză, numai că eu eram în picioarele goale, tenișii rămăseseră pe fundul mâlului! Dă-i naibii! Dar abia mi-i luase tata, noi - nouți, cu o seară înainte!
N-am povestit nimănui nimic - cine mai văzuse hoți proști, ca noi? Numai mama, a doua zi, i-a povestit tatii că niște hoți au năvălit peste pepenii lui Zache! Că i-a fugărit și nu i-a prins, dar bine că i-a speriat! Ăla a povestit, râzând, că abia când i-a văzut pe proști alergând prin mâl, și-a dat seama că el alearga degeaba, n-apucaseră să fure nici coada de la pepene!
Apoi mama s-a întors către mine, care trăgeam cu urechea, și m-a întrebat:
-Dar tenișii tăi, unde i-ai rătăcit?
Iar ochii îi sticleau de răs! Fundul meu, nu!


Niciun comentariu: