joi, 4 octombrie 2018

„ALBA- NEAGRA”, DE DOUĂ ORI!


Zilele astea, mi-am adus aminte de ALBA - NEAGRA, chestia aia care te lăsa fără bani, dacă riscai să o joci! Pentru cei care sunt prea tineri, nu știu dacă au idee despre ce scriu, dar sunt destui cei care au văzut jocul, ba chiar au și pierdut bani, la el. Ei, bine! păcănelele sunt niște rubedenii ale păcălelii pe bani, manevrate, la vremea ei de glorie, de cel puțin două persoane - una, cea care ținea jocul, și iepurașii”, cei care jucau și câștigau, fiind mână-n mână cu “specialistul în alba - neagra”! E drept, mai câștigau și alții, dar n-or să știe niciodată, dacă erau ageri, norocoși, perseverenți sau erau lăsați să câștige. Ultima dată  când am văzut A-B, a fost întrun reportaj despre românii din Londra, credeam că a dispărut, dar se pare că nu! Nici nu mi-am închipuit că, încă, mai are căutare !
Ideea referendumului de acum, mă întoarce la Alba-Neagra, cu deosebirea că nu știu dacă eu voi câștiga ceva, vreodată! Taberele alb - negre și-a plătit postacii să lupte pe frontul nevăzut al binelui și-al răului, dar fără să ne lămurească care e fiecare tabără. Am mai exprimat un punct de vedere, anterior, nu știu ce s-a înțeles din acea postare, dar pot să jur că, deși mi se pare o prostie amplu mediatizată, voi merge la vot, barem să nu-mi bag ghiara-n gât, că s-au cheltuit bani pentru ceva la care n-am participat! Doar e și pe banii mei! Apropos! câți bani s-ar strânge din campaniile astea - mediatizare, simpozioane, postaci, apă de gură, pentru (de)formatorii de opinie, olițe de noapte, pentru cei care se screm să fete idei, bla-bla-uri și alte anomalisme, clisme și seisme? Câte școli, grădinițe, s-ar construi? Câte WC-uri cu apă caldă, s-ar înălța în funduri de curte și nu numai? Cică nu sunt bani, dar uite, că sunt pentru tâmpenii! Nu insist pe temă, insist degeaba - dacă n-ar fi mizeria asta, unii nu și-ar mai face stațiuni prin Caraibe și pe muntele Găina cu Ouă de Aur! Și mai spunem că nu-i încu-rajat turismul bananier!
Rămăsesem la refe! Spuneam că voi merge! Spun asta, acum, mai rămâne de văzut și dacă ajung! Cu toate că, dacă tot dăm bani, să stăm în față, referendum-ul ar fi tocmai bun de verificat care e starea națiunii! Sunt curios – câți “ jucători de profesie”, dintre cei care fac gargară cu apă nedistilată, dar disti-lungă, se vor da jos, din pat, să dovedească că sunt prezenți la actul democratic! Că de mâncat bureți și de plâns în tufiș, se pare că sunt destui! De aceea nu sunt de acord cu neparticiparea la vot, care a permis, în ultimii ani, o falsă părere asupra spirtului, pardon! spiritului demo-cratiței! Nu-i mai omenește, să te duci, să nu mai dai vina pe alții, că au votat ca blegii? Funcție de ce-o să iasă, sau ce-o să se-ntâmple, fiecare votangiu va putea privi în suflețelul lui caustic și-și va mușca degetele, în lupta cu conștiința sa! Chiar și-așa, fără să înțelegem care-i scopul referendumului și tot mi se pare normal să fac mișcare, să nu-i mai las pe alții, să facă tot felul de mișcări, fără suPt semnatul, parcă așa se scrie?
De ce Alba-Neagra? Pentru că iar s-a apucat lumea de sărit din tabără, în tabără, sub acțiunile păpușarilor din cele două facțiuni, determinând, ca de obicei, lupta fraticidă! Se pare că jocul de-a mâna moartă place la populațiune, numai că unele metode de propagandă ar fi hazlii, dacă n-ar fi ridicole! Nu-mi dau seama - cum pot fi înghițite toate idioțeniile puse pe tavă? Dar dacă sunt expuse, înseamnă că merg! Și dacă merg, înseamnă că avem o problemă - nu mai judecăm limpede! Și dacă nu judecăm limpede, ne lăsăm duși de nas, atunci nu mai deosebim alba, de neagra! Și le punem la grămadă! Beleaua e că ne-am obișnuit să fim doar critici, nu și obiectivi, dar avem pretenția să nu fim înșelați! Dar, despre critică și obiectivitate, altă dată!
Acum mă interesează referendum-ul, care e însoțit, cum spuneam, de tot soiul de stupizenii, emise și de Alba, și de Neagra, ba chiar și de zona gri! Paradoxal, nu știu care-i miza! Dar mi se pare esențial să joc jocul, până la capăt - merg și votez cum vrea mușchii mei și cum dorește pipota mea! Părerile din jur nu trebuie să mă influențeze, sunt foarte schimbătoare, datorită celor de mai sus! La urma - urmei, e o problemă de conștiință - eu ce vreau? Poate că mesajele sunt prea subtile, întrebarea, cu dichis, scopul - unul parșiv! Dar pentru ce am cap, să umplu borș, în el? Dacă numai pentru asta folosește, pot să-l folosesc și drept pușculiță, să țin mărunțișul în el! Până la urmă, ca să joc la Alba-Neagra, trebuie să decid dacă mă țin curelele, dacă suport să-mi reproșez, din nou, că am pierdut banii de pomană! Ca și la jocul cu pricina, dorința de înavuțire, împletită cu dorința de risc, ne vor determina viitorul! Dar și viitorul familiilor noastre, în vecii vecilor! Deci, să căscăm ochii cât bostanul!

Niciun comentariu: