duminică, 21 octombrie 2018

UNDE NU-I CAP, VAI DE COPITE!(povestire SF!)


Dictatorul era supărat - de ceva vreme, cei din jur parcă nu gândeau cu capul, ci cu...altceva! El le spunea ceva, ei făceau ce le treceau prin țeastă! Directivele lui semănau cu apa de ploaie, iar imaginea sa era așa șifonată, că niciun fier de călcat cu aburi nu reușea să o îndrepte! Mâna sa dreptă în ale dictaturii părea nu mâna strâmbă, ci piciorul  său stâng, ăla cu bătături.
-Trebuie găsită o soluție, să repunem lucrurile în matca lor! Să-i facem pe ceilalți să gândească precum gândesc eu, licuriciul neamului! mormăi nemulțumit, dar constată că vorbise singur, ăilalți se gândeau, deja, la ale lor! - Gata! mi-a venit ideea! Mâine dimineață, să fie adus la Palat Profesorul!
Rămase închis, a doua zi, 11 ore cu Profesorul, iar când acesta, în sfârșit, plecă, fața Dictatorului era destinsă ca fundul unui bebeluș grăsulin, adăpostit în Pampers.
Nu trecură 10 zile și, pe toate drumurile, apărură niște cutii metalice, cu o mulțime de beculețe, despre care aflară că sunt noii roboți ai Dictatorului. Întrebat la ce folosesc roboții săi", Marele declară că oamenii nu trebuie să se ferească, creaturile alea vor folosi doar la evitarea erorilor! Le-a botezat „unități  X”, motiv cu care toți le-au spus “CHIX”!
Până și în sala Guvernului, a apărut CHIX-urile! Unul, chiar în spatele Dictatorului, care, iată! se pregătește să le arate colaboratorilor săi multi - apropiați, cum funcționează tigăile respective, aduse “de-afară” pe euroi grei! Păi, dacă tot a dărâmat trei spitale, să facă un mall, de ce să nu-și breveteze și invențiile?!?
-X-urile  vor avea grijă ca fiecare greșeală să nu treacă nesemnalizată! La trei greșeli consecutive, greșitorul își pierde capul! Cu făceau domnitorii români, cu boierii neascultători!
-Dar nu toți boierii pățeau așa, de exemplu...! încercă Ministrul Învățământului să se umfle-n papuci.
-Gura! Poate vă era mai bine cu țeapa lui Țepeș! i-o tăie Dictatorul, suspinând – lui țepile îi erau mai dragi! – Ca să fie clar, în locul capului tăiat...!
-...sabia nu-i taie! se vârâ, din nou, nepoftitul ministru.
-Ăla era capul tău, plecat cu sorcova! Nu capul tăiat! era chestia cu capetele plecate! se enervă Sublimul. - Deci, în locul capului, tăiat de un laser performant, cel mai peformant din lume, că de aia îl avem la Măgurele, va fi grefat un cip, de mărimea unei muci! pardon! nuci! Care va funcționa ca și un cap normal, numai că nu dă eroare! Nu doare, nu se umflă! Ca să nu mai vorbim de faptul că gura va fi înlocuită cu un sistem sofisticat, care nu va mai opera sunete decât după ce cip-ul va transmite comenzi! Așa se vor evita declarațiile de presă încriminatoare, gafele de exprimare, greșelile gramaticale sau, pur și simplu, interjecțiile cu substrat politic! Nu mai iese nici un ghinion! Nu mai confundă nimeni capitalele și pe Ataturk! Așa căcapul jos la toată lumea!
-Dar cum vă mai ovaționăm, în condiți...? începu același băgăreț, fără să țină socoteala șefului său - era la o treia abatere!
Dintro dată, capul îi fu acoperit cu un acoperiș ignifug, dispărând din vedere! 10 secunde mai târziu, când CHIX-ul se retrase, nu mai avea cap, ci, așa cum spusese Dictatorul, doar o nucă amărâtă! Fără gură, era hidos, dar cuminte și ascultător!
-Vedeți? asta vă spuneam! rânji Mărețul, bucuros că cineva nu se putuse abține și probase invenția.- Nu spui ceva? o întrebă pe Prima lui mână dreaptă.
-Nțțț! dădu aceasta din cap, bucuroasă că, încă, îl mai are! Era cunoscut faptul că, dacă deschide gura, mult timp, nu are cap, la câte prostii debitează!
Dictatorul era fericit- nimeni nu mai greșea! După 10 zile, peste tot în ministere, se vedeau numai trunchiuri în pantaloni și fuste, cu nuci pe umeri! Ideea lui fusese strălucită, demnă de un urmaș al vechii Rome!
Dădu să-și așeze freza, dar oglinda îl avertiză că n-ar ce pieptăna la chipul său - tocmai venise de la o adunare câmpenească, unde se apucase să promită un sac de bine, când fusese Chixat și el! Păcat că el avea ceva cap, nu ca alții! Acum îl dor genunchii, s-a împiedecat de un chix!


Niciun comentariu: